Dolar 32,4643
Euro 34,6970
Altın 2.435,69
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

FED’in Faiz Artışı Süreci Yavaş Olacak

FED’in Faiz Artışı Süreci Yavaş Olacak
22 Eylül 2016 11:53
A+
A-

Kutay

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, FED’in faiz kararını yorumladı. Gözgör, FED cehpesinden gelen açıklamaların güvercin tonda olduğuna dikkat çekerek, kararın FED’in faiz artış sürecinin yavaş olacağına işaret ettiğini kaydetti.

FED’in Faiz Artışı Süreci Yavaş Olacak

Piyasaların merakla beklediği FED’in faiz kararı açıklandı. FED, politika faiz oranını % 0,5 seviyesinde sabit bıraktı. FED üyelerinin yıl sonu faiz oranı beklentilerinin gösteren nokta tahminler (dot-plots) aşağı yönlü revize edildi. Üç tane üye 2016 yılı içinde faiz artışı olması gerekliğine yönelik muhalif oy kullandığını görüyoruz. Medyan tahmin ise 0,625 seviyesine geriledi. 2017 yılı sonu ortalama faiz beklentisi ise % 1,125, 2018 yılı için % 1,875, 2019 için % 2,625 seviyesine geriledi. 2017 yılı için dört faiz artış beklentisi üçe düşürüldü. Bu görüntü FED’in faiz artışı sürecinin yavaş olacağını gösteriyor. Aynı zamanda büyüme, enflasyon tahminleri aşağı yönlü revize edildi. Özellikle FED’in %2’lik enflasyon hedefi için referans olarak kabul ettiği PCE (kişisel tüketim harcamalar) enflasyon verisi % 1,4 seviyesinden % 1,3’e revize edildi. Büyüme oranı beklentisi de 2016 yılı için % 2 seviyesinden % 1,8’e düşürüldü. FED’in faiz artışı sürecinin yavaş olacağı beklentisi, büyüme ve enflasyon oranındaki aşağı yönlü revize edilmesi FED’in güvercin olduğunu gösteren nitelikte olduğunu görüyoruz. Ancak, Aralık ayında faiz artışına açık kapı bırakıldığını görüyoruz. Geçtiğimiz yılın Aralık ayında olduğu gibi FED, 25 baz puanlık “ılımlı” bir faiz artışı gerçekleştirme ihtimali var. FED vadeli ürünleri ise bu ihtimali % 60 olarak görüyor. Kararlar sonrası Doların değer kaybettiğini görüyoruz. FED başkanı Yellen ise, faiz artışı için daha fazla veriye ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Aynı zamanda faiz oranlarının kademeli şekilde yükselmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Yellen’in açıklamaları FED’in faiz artışı sürecinin yavaş olabileceğine yönelik desteklediğini görüyoruz. USDTRY paritesi önemli destek olan 2,9650 seviyesini test etti. Yatay hareketin desteği olan bu seviyenin kırılması halinde geri çekilmeler 2.9450 seviyesine doğru sürebilir. 2.9950 direncinin aşağısında geri çekilmelerin devamını bekleyebiliriz. Altın fiyatlarında ise 1342 direnci aşılması yükselişlerin devam etmesi için önemli olabilecektir. 1342 seviyesinin aşılması halinde yükselişler 1357 seviyesine doğru sürebilir.

REKLAM ALANI