Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 19°C
Çar 20°C

DENİZYOLU, LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE 2024 FIRSATLARI VE RİSKLER

24 Şubat 1981 Yılında İstanbul'da doğdu, Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Girişimcilik ve proje yönetimini derece ile bitirdi. okurken UND öğrenci çalışma grubu ile "Ankara Öğrenci Zirvesi"nde aktif olarak görev yaptı ve organizasyonunda konuşmacı olarak katıldı Araştırmayı ve sorgulamayı seven bir yapısı olan Ergenecoşar Metsan Lojistik bünyesinde Pazarlama ve Kalite Yönetmeni olarak iş yaşamına başladı. BLMYO Mezunlar derneği Kurucu üyeliğinin yanında Utikad Genç forwarder çalışma grubu, Utikad Gümrük ve Antrepo çalışma grubu ve Utikad Denizyolu çalışma grubunda aktif görev almaktadır.
29 Ocak 2024 15:30 | Son Güncellenme: 29 Ocak 2024 15:36

Lojistik sektörü içinde denizyolu taşımacılığı küresel ticaretin ana omurgası olarak büyük bir öneme sahiptir. Ancak, 2024 yılına girerken, başlayan Kızıl Deniz’de armatörlerin gemilerine yapılan saldırılır ile sektörde pandemi’de yaşanan navlun krizinin benzeri ile kaşı karşıya kalmasına sebep olmuştur.

İsrail-Filistin arasında ki savaştan çıkan kıvılcım ile yaşanan Kızıl Deniz’ de ki olaylar 2024’ün ilk çeyreğinde navlun fiyatlarını yaklaşık 3 kata kadar artmasına sebep olabilir.

Denizyolu Lojistik Sektörü 2024’e Nasıl girdi?:

Dünya genelindeki ticaret hacminin sürekli artması, ithalat ve ihracatların denizyolu üzerinden taşınması 2024 yılında daha fazla ivme kazanması ön görülmekle birlikte yeni birlemeler ve yeni hatların ortaya çıkması denizyolu pazarında ki tekelleşmenin bu sene daha fazla hissedileceği hissini oluşturmaktadır. Sürdürebilirliğin iyileştirilmesi yönünde yapılan çalışmalar artmasına rağmen denizlerin kirlilik oranının aynı orantıda artması bir handikap gibi gözükmektedir.

Kızıl Deniz de yaşanan sıkıntılar ile birlikte yaşanan kriz ile birlikte termin sürelerine uyulamamaktadır. Yeni alternatif yolların aranması gerektiğini fark eden global lojistik firmaları ile bazı armatörler mulltimodal taşıma metotlarını sisteme sokarak müşterilerinin mallarını en hızlı şekilde taşımalarına imkân vermektedir. denizyolunda yeni güzergâh, aktifleşmeyen (bekleneni daha vermeyen) İpek yolu projesi ve multimodal taşıma yöntemlerinin ne kadar etkili olacağını ön görememekle beraber tüm önlemlere rağmen navlun fiyatlarının 3 kata kadar artmasının hiçbir şey önüne geçemeyecek gibi durmaktadır.

Dijital dünya ve yapay zekâ kullanımlarının 2024 yılı sonu itibariyle lojistik süreçlerde daha fazla kullanım alanları olacaktır. Depolama maliyetleri, firmaların tedarik zinciri yönetimleri ve stok kontrolünde başlangıç olarak aktif bir görev üslenecektir. Yapay zekanın lojistik sektörüne hızlı girişi birçok lojistik firmasının rakiplerinin önüne geçeceği ve pazarda ki paylarını artıracağı yönündedir.

Artan maliyetlerin lojistik sektörüne etki etmemesi mümkün değil. Ekonomik kriz ile beraber aniden karşımızda bulduğumuz enflasyon ile birlikte gelen Asgari ücret artışları beyaz yakalı çalışanların maaşlarının da doğal artış yapılmasına sebep oldu. Çalışan maliyetlerinin artması, dünya gündeminde olan 2 savaşın etkileri ithalat yapan firmaların maliyetlerinin artmasına ihracat yapan firmalarında dünya pazarında ki yerlerinden olması ile sonuçlanıyor. Dolar ve Euro’nun kurdan kaynaklı artışı ne kadar ihracat yapan firmalar için ucuz bir piyasa gibi gözükmesini sağlasa da artan iç piyasa maliyetleri ile bu rakamlarda dış piyasaya göre pahalı kalmaya başladı.

2024 yılında hedeflenen ihracat rakamını tabi ki tutturmak mümkün ama lojistik taşımalarında yabancı plakalı araçlar veya armatörlerin tekelleşerek fiyat politikalarında navlunların artışı lojistik taşımacılığı yapan forwarding firmaları için daralmaya doğru gitmeye yönlendirebileceği de unutulmamalıdır.

Lojistik sektörünün paydaşlarının birlikte daha güçlü olduğunu fark etmemesi ve kendileri dışındaki firmaları rakip olarak görmesi sonucu yaşanan iç rekabet ile birlikte, sektör derneklerinin de beraber hareket edemeyecek kadar birbirlerini yok saymalarını fırsat olarak gören bazı armatörlerin, kendi işlerine odaklanmak, hizmet kalitelerini artırmak yerine kendi müşterisi olan forwarding firmalarının müşterilerine direkt göz dikmesi hatta ellerinde ki bilgilerin gizli olarak kalması gerekmesine rağmen kendi malı gibi kullanarak bu bilgiler ile beraber ihracatçılara özel teklifler sunmaya çalışmasına kimse ses çıkarmadığı için her yaptıklarını doğru kabul eden armatörler, kendi içlerinde birleşerek hatlar üzerinde tekelleşmesine de kimse ses çıkarmayacağını ön görebiliriz.

2024 te ne savaşlar nede ekonomi lojistik sektörünü zora sokacak, en çok zora sokacak olanlar tekelleşen armatörler olacak.

REKLAM ALANI
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR