Dolar 32,4812
Euro 34,8781
Altın 2.441,46
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 16°C

Enerji tasarrufu için daha fazla enerji harcıyorlar

Enerji tasarrufu için daha fazla enerji harcıyorlar
17 Ocak 2013 09:32 | Son Güncellenme: 14 Mayıs 2013 19:48
A+
A-

PERYÖN ve Towers Watson’ın gerçekleştirdiği “Şirketlerin Enerji Yönetimi” anketine göre, Türkiye’de kurumların yüzde 43’ünde enerji tasarrufu politikası bulunuyor.

  Nüfus artışı ve ekonomik gelişmeler enerji talebini arttırıyor. Türkiye’nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 50’sini ithalat yoluyla karşılaması ülke çapında enerji tasarrufu yapılmasını gerekli kılıyor. İş dünyası artan hızda tasarruf tedbirleri almaya ve çevreye verilen zararı azaltma politikalarına yöneliyor. Bu bağlamda son yıllarda önemli bir araç olarak ortaya çıkan Çevresel Yönetim Sistemlerinin (ÇYS) en önemli ayaklarından biri enerji yönetimi. Bir iş yerindeki, elektrik ve yakıt da dahil olmak üzere, tüm enerji kullanımının uygun seviyelere çekilmesi amacıyla gözlem, kontrol ve değerlendirmeye bağlı olarak uygulama geliştirilmesi anlamına geliyor.

Enerji Yönetimi uygulamaları yaygın değil
Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) Bilgi Yönetimi Platformu, Towers Watson Türkiye işbirliği ile 2013 Ocak ayında 80 şirketin katılımıyla “Şirketlerin Enerji Yönetimi Uygulamaları” ile ilgili bir anket gerçekleştirdi.
Orta ve üst düzey insan yönetimi profesyonellerinin yanıt verdiği ankette ile enerji yönetiminin amaçlarından biri olan enerji tasarrufuna yönelik uygulamalar ve bu uygulamaların boyutları soruldu. Anket sonuçlarına göre;
Katılımcı şirketlerin yüzde 43’ünün enerji tasarruf politikası bulunuyor.
Şirketler arasında en yaygın uygulama yüzde 85 ile enerji tasarrufu ile ilgili bilgilendirme.
Enerji tasarrufu politikasına sahip şirketlerin yüzde 54’ünde bu konu kişisel performans hedeflerine de konuluyor.
Yurt dışındaki şirketlerde gözlemlenen “Enerji Komitesi” ve “Enerji Yönetimi” uygulamaları Türkiye’de yaygın değil.
Yurtdışındaki benzer uygulamalar ile karşılaştırıldığında, Bloomberg ESG şirketlerinin (3000) yüzde 64’ünde, S&P 500 şirketlerinin yüzde 50’sinde, Russell 1000 şirketlerinin ise yüzde 33’ünde enerji etkinliği politikası bulunuyor. Bu değerler bize Türkiye’de özel sektörde enerji tasarrufu konusunun gelişmekte olduğunu gösteriyor.
“Enerji verimliliğine yönelik yaklaşım önem ve süreklilik kazanıyor”
PERYÖN’den yapılan açıklamada, Türkiye’deki şirketlerin enerji verimliliği politikasına sahip olmasının uygulamaların işlerlik kazanması açısından büyük önem taşıdığı belirtildi: “Enerji verimliliği politikası bulunan şirketlerin yüzde 33’ünde Enerji Komitesi gibi uzun soluklu politikaların gündemde olması ve yüzde 42’sinde enerji tüketimine yönelik performans hedefleri belirlenmesi, enerji verimliliğine yönelik yaklaşımın artarak önem ve süreklilik kazandığını ortaya koyuyor.”
PERYÖN açıklamasında Türkiye’de şirketlerin enerji verimliliği politikaları çerçevesinde ilk adım niteliğinde uygulamaları yaygınlaştırdığı kaydedilerek şöyle devam edildi: “Bu uygulamalar, operasyonlarda sertifikalı, yeşil ürünler kullanmak, üretim zamanlarını yoğun olmayan saatlere göre yeniden programlamak, otomatik ışıklandırma kontrolü sistemi gibi enerji tasarruflu teknolojilere yatırım yapmak ve enerji tüketim harcamalarının ilgili birimlerce takip altına alınması gibi önlemlerdir.”
“Enerji verimliliği politikaları Türkiye’ye büyük katkı sağlayacak”
Türkiye ekonomisinin “zayıf karnı” olarak görülen cari açık sorununu temel nedenlerinden birininin “enerji ithalatı” olduğu vurgulanan açıklamada, “60 milyar dolara yaklaşan enerji faturasının azaltılması konusundan hükümetin bir plan üzerinde çalıştığı biliniyor. Bu planda, nükleer eneji üretimi kapasitesinin yaratılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının arttırılması ve enerji verimliliği konusunda etkin adımların atılması yer alıyor. Bu bağlamda, şirketlerde enerji verimliliğine yönelik politikaların daha yaygın ve etkin kullanılması yalnızca mikro ekonomi açısından değil, makro ekonomi seviyesinde Türkiye’ye büyük katkı sağlayacak” denildi.

 

REKLAM ALANI
ETİKETLER: