Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 19°C

Pazar günü Avrupa’dan stres test sonuçları geliyor

Pazar günü Avrupa’dan stres test sonuçları geliyor
24 Ekim 2014 10:34
A+
A-

semraAvrupa Merkez Bankası (AMB), denetimi altına girecek Euro bölgesinin önde gelen 124 bankası için “stres testi” uygulayacağını Ekim 2013’te duyurmuştu. Kasım 2013’te başlayan ve 12 ay süren bir çalışmanın parçası olan stres testinin sonuçları 26 Ekim 2014’te açıklanacak.

Stres testinin amacı, bankaların farklı senaryolara karşı ne kadar hazırlıklı olduklarını ve bankacılık sisteminin karşı karşıya kalabileceği beklenmedik mali sorunlar karşısında ne kadar dayanıklı olduklarını değerlendirebilmek.

Geçtiğimiz günlerde çeşitli haber ajanslarında çıkan ve Avrupa’da en az 11 bankanın, sonuçları Pazar günü açıklanacak stres testinden geçemeyeceğini öne süren haberler sonrası Avrupa borsalarında düşüşler yaşanmış ve bunun üzerine AMB yaptığı açıklamada, stres testleri hakkında 26 Ekim’den önce varılacak her türlü hükmün son derece spekülatif olacağı uyarısında bulunmuştu.

Avrupa Borsaları üzerindeki etkisi bu şekilde test edilen stres testi sonuçları piyasalar tarafından merakla bekleniyor.

Stres testi nedir?

Stres testleri, herhangi bir portföyün, finansal kuruluşun ya da finansal sistemin şoklar ve olağan dışı piyasa koşulları altında kırılganlığının değerlendirilmesi amacıyla kullanılan teknikler bütünüdür.

1990’lı yıllardan bu yana tüm dünyada yaşanan finansal krizler, finansal sistemin istikrarının yakından takip edilmesinin ne derece önemli olduğunu ortaya koydu. Diğer yandan, teknolojik gelişmeler ve kullanılan yeni enstrümanlara bağlı olarak finansal piyasaların her geçen gün daha karmaşık bir yapıya bürünmesi, küreselleşmeye bağlı olarak sınır ötesi sermaye girişlerindeki artışlar, ülke finansal sistemlerinin dış gelişmelere daha duyarlı olmasına neden oldu ve karşı karşıya kalınan risklerin detaylı analizini bir zorunluluk haline getirdi. Stres testi analizleri, hem finansal kuruluşların kendi risk analizlerinin bir parçası, hem de uluslararası kuruluşların öncülüğünde (Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası vb.) otoritelerce finansal sistemin istikrarının değerlendirilmesinde yaygın olarak kullanılmaya başlanan bir araç haline geldi.

Finansal sistem bazında uygulanan stres testleri hem merkez bankalarınca makro ihtiyatlı analizleri destekleyici olarak finansal sistemin kırılganlığının değerlendirilmesinde, hem de bankacılık gözetim ve denetim otoritelerince zayıf bankaların belirlenmesinde kullanılıyor.

Stres testi uygulayan her otorite ya da kuruluş süreci farklı şekillerde yorumlayarak izleyebilir. Örneğin, IMF’ye göre finansal sistem stres testleri, sistemdeki temel kırılganlıkların belirlenmesine ilişkin bir süreç olarak tanımlanıyor ve şu adımlardan oluşuyor:

  1. a)Kırılganlıkların ve analizin kapsamının belirlenmesi
  2. b)Tutarlı bir makroekonomik çerçeve kapsamında bir senaryonun oluşturulması
  3. c)Senaryonun çıktılarının finansal kuruluşların bilanço ve gelir tablolarının analizinde kullanılacak bir yapıya dönüştürülmesi
  4. d)İkincil etkiler de göz önüne alınarak sayısal analizlerin gerçekleştirilmesi
  5. e)Sonuçların özetlenmesi ve yorumlanması

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI