Dolar 32,3656
Euro 35,1270
Altın 2.324,44
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

BİST günü düşüşle kapattı

BİST günü düşüşle kapattı
29 Eylül 2014 18:54
A+
A-

bist_borsa_650_7Borsa İstanbul 100 endeksi günü 74.645 puandan yatay tamamladı. İşlem hacmi 2,8 milyar TL oldu.

Dolarda fren tutmuyor

ABD’de faizlerin beklenenden erken ve daha hızlı artacağına ilişkin işaretlerin artmasıyla tırmanışa geçen dolar 2.28 lirayı da aştı. Dolar 2,2840 TL ile 8 ayın zirvesine ulaştı.

Eylül ayı başında 2.15 lirada olan dolar yeni haftaya 2.27 liranın üzerinde başlayarak 2.2840 liraya kadar çıktı. Dolar 8 ayın zirvesini gördü. Saat 11:50 itibariyle dolar 2.2820 TL’de seyrediyor.

merkez bankası, geçen hafta doların 2.26 lirayı aşması üzerine haftalık döviz satış miktarını 10 milyon dolardan 40 milyon dolara yükselttiktan sonra dolar haftanın son günü 2.25 lira düzeyine gerilemişti.

Ancak geçen hafta ABD’de geçen haftanın son işlem gününde beklentiler doğrultusunda yüzde 4,6 arttığı açıklanan 2. çeyrek gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) verisi de doların yükselişinde etkili oluyor.

BU HAFTA GÜNDEM ÇOK YOĞUN

Bu hafta yurtiçinde  Fitch’in Cuma günü kredi görünümümüz hakkında yayınlayacağı  değerlendirme  raporu haftanın en önemli gündem maddesi olacak. Bunun haricinde enflasyon ve PMI verileri takip edilecek.

Gedik Yatırım piyasa bülteninde enflasyondaki yüksek seyir ve kredi notu ya da not görünümünde bir revize gelmesi ihtimali nedeniyle her iki gelişme de piyasasının seyri açısından son derece önemli olumlu olduğu belirtildi. Uzmanlar jeopolitik gelişmelerin de doların hareketi üzerinde önemli olabileceğini Türkiye’nin IŞİD’e karşı askeri harekatına katılması için Perşembe TBMM’ye gelecek teskerenin de piyasaların odağına girebileceğini belirtiyor.

Dolar sabah saat 8’den itibaren yükselip 2.28 TL seviyesine kadar yaklaştı.

“MERKEZ BANKASI ÇOK AGRESİF OLMAYACAK”

Peki Merkez Bankası yükselen dolara karşı müdahale yoğunluğunu artıracak mı?

Halk Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Banu Kıvcı Tokalı’ya göre Merkez Bankası çok agresif olmayacak. Merkez Bankası’nın doların yükselişini küresel faktörlere bağladığını belirten Banu Kıvcı Tokalı “Mevcut küresel risk algılamasında, TL üzerindeki baskıları kontrol altında tutumak için, likidite yönetimi ve döviz satış ihaleleriyle yetineceği izlenimi alıyoruz. Volatilite artışının ekonomik dengelerde kalıcı bir bozucu etki yaratma riskinin belirmesi durumunda ise, döviz likiditesini artırıcı diğer önlemleri (döviz satış ihalesini daha da artırma; zorunlu karşılık oranları, rezerv opsiyon katsayıları ve döviz depo oranlarında ayarlama; en son olarak da doğrudan müdahale gibi) gündeme getirmesi beklenebilir” diye konuştu.

DOLARIN 2.30 TL’YE ÇIKMASI BEKLENEBİLİR

Global Menkul Değerler  Kıdemli Analisti Filiz Sarı Özcan’a göre Dolar/TL’deki harekette Türkiye’ye özgü bir durum yok. Doların, global çapta artan talep artışına bağlı değer kazandığını belirten Filiz Sarı Özcan  “Dolar endeksi 4 yılın zirvesini aştı. Bu talep, Fed’in piyasayı faiz artırımına hazırlamaya başlaması ve beklenenden önce faiz artırımı gerçekleşebileceğine ilişkin beklentilerden kaynaklanıyor. ABD’de veriler iyi gelmeye devam ettikçe de bu beklenti güçlenecektir. Dolara talep global çapta olduğu için, Merkez Bankası’nın hamleleri bu hareketin önüne geçemeyecek. Dolar/TL’de 2,30 seviyesine doğru hareketin devam etmesi beklenebilir” diye konuştu.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI