Dolar 32,3803
Euro 34,7859
Altın 2.396,81
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Metal fiyatları artınca maden arama faaliyetleri hızlandı

Metal fiyatları artınca maden arama faaliyetleri hızlandı
11 Mart 2012 22:09
A+
A-

Son üç yıldan beri değerli metal fiyatlarındaki yükseliş, maden arama faaliyetlerini de hızlandırdı.

Özel sektör ve Maden Tetkik Arama (MTA) Türkiye’nin dört bir tarafında maden arıyor. On yıl önce 20-30 bin metre olan sondaj miktarı 2011 sonunda 300 bine çıktı. MTA’nın 2012 hedefi ise 400 bin metre. En çok aranan madenlerin başında ise altın, bakır, kurşun, çinko ve krom geliyor. Altın arayan şirketler arasında TÜPRAG gibi Avrupa’nın en büyük altın işletmecisi de yer alıyor. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Genel Müdürlüğü Petrol ve Madencilik Şube Müdürü Oğuz Güner’e göre, arama faaliyetlerindeki artış, Türkiye’deki yatırımcıların madenciliğe önem verdiğini, doğal kaynakları bulup işletmek istediğini gösteriyor.

Son bir yılda altın fiyatları yüzde 40, bakır ve gümüş fiyatları yüzde 58, krom yüzde 30, çinko ise yüzde 27 oranında arttı. Kıymetli maden fiyatlarının zirve yapmasında, global ekonomideki iyileşmeler ve Çin’in imalatı artırması etkili oldu. Bu gelişme üzerine dünyanın önemli yer altı zenginliklerine sahip olan Türkiye’de maden arama faaliyetleri rekor seviyede arttı. Kazılan sondajlarda yüzde 400’e varan artışlar söz konusu. Türkiye’nin yer altı zenginliklerini milli ekonomiye kazandırmaya başladığına dikkat çeken Oğuz Güner, “Türkiye’de son iki yılda maden aramacılığında ciddi artış var. Metal fiyatlarının yükselmesi, ülkemizde madenciliğe ilgiyi artırdı.” dedi. Maden aramalarında çevre değerlerinin korunmasına büyük önem verdiklerini vurgulayan Güner, Türkiye’deki altın işlemlerinin Avrupa standartlarının üzerinde çevre koruma tedbiriyle çalıştığını aktardı.

Maden ihracatında da büyük artış gözleniyor. On sene önce 525 milyon dolar olan maden ihracatı 2011 yılında 3,5 milyar doları buldu. Madenler genelde hammadde olarak ihraç ediliyor. Bunun yanında aramalara bağlı olarak maden işletmelerinin sayısı da arttı. Bunun en belirgin göstergesi altında yaşanıyor. Türkiye’de 2003 yılına kadar bir tane altın madeni işletmecisi faaliyet gösterirken şu anda bu sayı 5’e çıktı. Son 10 yılda 4 yeni altın madeni açıldı.

REKLAM ALANI