Dolar 32,3697
Euro 35,0071
Altın 2.325,73
BİST 9.097,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Devleti zarara uğratanları rapor etti, sürgün edildi

Devleti zarara uğratanları rapor etti, sürgün edildi
20 Haziran 2014 10:01 | Son Güncellenme: 20 Haziran 2014 10:02
A+
A-

Sayıştay30 Mart yerel seçimleri öncesinde internet sitelerinde yayınlanan ses kayıtlarında, AKP yöneticilerinin, “Meclis’e gelirse duman oluruz” sözleri ile gündeme gelen Sayıştay raporları, raporları hazırlayan denetçilerini zor durumda bıraktı. Sayıştay yönetimi, rödovans karşılığında işletilen kömür sahalarından devletin zarara uğratıldığına yönelik rapor hazırlayan denetçi M.K.’yı enerji grubundan çıkardı. Denetçinin, suç duyurusu talebi de yine yönetim tarafından uygun bulunmadı.

MÜFETTİŞ CEZALANDIRILDI

Soma’da yaşanan ve 301 madencinin hayatına mal olan maden faciasının ardından gündeme gelen “devletin denetim zafiyeti” konusunda ilginç ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Maden ocaklarını rödovans karşılığında özel firmalara veren Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün hesapları Sayıştay denetçileri tarafından inceleniyor. Sayıştay denetçilerinden M.K. , geçtiğimiz yıl yaptığı incelemede, TKİ’nin özel sektöre devrettiği kömür işletmelerinden yüksek bedelle satın aldığı kömürlerden milyonlarca liralık zarara uğradığını tespit etti. Bunun üzerine, TKİ yöneticileri hakkında bir suç duyurusu dosyası hazırladı. Suç duyurusu dosyası ise Sayıştay bünyesinde oluşturulan ve kurum içinde sansür kurulu olarak nitelendirilen Rapor Değerlendirme Kurulu’na sunuldu. Kurul, dosyayı suç duyurusu için yeterli bulmadı. Yani TKİ yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunulmadı. Bu kararla birlikte TKİ, yöneticilerinin cezalandırılmasının önüne geçildi.

Bunun yerine, söz konusu raporu hazırlayan Sayıştay denetçisine dolaylı olarak ceza verildi. Raporları hazırlayan denetçi M.K., bu raporun ardından enerji grubundan çıkarıldı. Sayıştay denetçileri, uzmanlık alanlarına göre, enerji, banka, maliye gibi konularda görevlendiriliyorlar. M.K. kurum içinde enerji alanındaki uzmanlığı ile biliniyor.

5 FİRMA 100 MİLYON ZARARA UĞRATTI

Sayıştay denetçisi M.K tarafından hazırlanan ve TKİ yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunulması istenen raporda, TKİ’nin beş maden firmasına verdiği ihalelerden bir yılda 100 milyon liranın üzerinde zarara uğratıldığı öne sürüldü. Raporda, ayrıca TKİ’nin kendi sahalarındaki üretimlerini kısarak, özel firmalardan daha fazla kömür satın aldığı iddia edildi. Denetçinin hazırladığı raporda, devlete zarara uğrattıkları öne sürülen 5 firmanın arasında ise Soma Holding bulunuyor. Soma faciasının ardından Soma Holding’in de devlete fahiş bedelle kömür sattığı ileri sürülmüştü.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI