Dolar 32,4758
Euro 34,8392
Altın 2.440,13
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 16°C

İKMİB kozmetik sektörünü dünya ile buluşturuyor

İKMİB kozmetik sektörünü  dünya ile buluşturuyor
12 Mart 2013 11:30 | Son Güncellenme: 14 Mayıs 2013 21:24
A+
A-

murat akyüz

Kalitede kendini ispatlayan Türk kozmetik sektörünün temsilcileri, inovasyon ve marka yatırımları ile büyüyecek. Üretimde Avrupa standartlarını yakalayan Türk kozmetik üreticileri Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarında kendini çoktan ispatlamış durumda. Bu bölgede yüksek kalite, ürün çeşitliliği ve marka bilinirliğinde rakiplerini geride bırakan Türk şirketleri, dünyanın pek çok ülkesine ihracat yapma başarısını gösterirken, devam eden krize rağmen Avrupa pazarına da sırtını dönmüyor. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), dünyanın en büyük kozmetik organizasyonlarından biri olan “Cosmoprof Worldwide Bologna Fuarı”na bu yıl altıncı kez milli katılım düzenledi. Fuarda 24’ü milli katılım olmak üzere toplam 44 Türk firması yer aldı.

Kozmetikte dünya devleri arasında yer almak için kalite kadar inovasyon ve markalaşmaya da yatırım gerekiyor. Almanya ve Fransa gibi kozmetikte güçlü ülkelere evsahipliği yapan Avrupa bu açıdan Türkiye’ye örnek bir model oluşturuyor. Dünyanın en büyük kozmetik fuarı olarak adlandırılan Cosmoprof Bologna Fuarı’na katılmak ülkeler ve firmalar için bir prestij kaynağı. Bu gerçekten hareketle fuarda yerini alan Türk kozmetik sektörü; parfümden renkli kozmetik ürünlerine, saç şekillendiricilerden ıslak mendile kadar geniş bir ürün yelpazesini ziyaretçilerle buluşturdu. İnovatif pek çok ürün ise ilk kez Cosmoprof Bologna’da sergilendi. Avrupa’nın Türkiye için bir diğer önemi ise kozmetik üretiminde kullanılan hammaddelerin çoğunu Avrupa’dan ithal ediyor olmamız.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, kozmetik sektörü ihracatının daha çok Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yoğunluk kazandığını ancak Avrupa pazarının da unutulmaması gerektiğine dikkat çekti. Akyüz, “Düzenlediğimiz milli katılımlı fuarlar ve UR-GE kapsamında gerçekleştirdiğimiz gezilerle kozmetik sektörümüzü Asya’dan Güney Amerika ve Ortadoğu’ya kadar uzanan geniş bir coğrafya ile buluşturuyoruz. Ancak ekonomik krizin halen devam ettiği Avrupa pazarına da sırt çevirmiyoruz. Yeni ve farklı pazar arayışlarımız devam ederken, Avrupa kozmetikte önemini koruyor. Ekonomik kriz Avrupa’yı ciddi şekilde yavaşlatmış durumda. Krizler fırsatları da beraberinde getiriyor. Bu dönemde hızlı koşmayı, inovasyon ve markalaşmada fark yaratmayı başarabilirsek Türkiye kozmetikte çok dünya markası çıkarır” diye konuştu. Cosmoprof Bologna Fuarı’nı bu çerçevede değerlendirdiklerini belirten İKMİB Başkanı, kozmetik sektörünün ihracat ve markalaşma atığının sürmesi için çalışmalarının hızla devam ettiğini, sektörde de son yıllarda bu yönde bir gelişme olduğunu söyledi.

 

REKLAM ALANI