Dolar 32,3605
Euro 34,9640
Altın 2.325,39
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Polonyalı yatırımcılar Türkiye’yi mercek altına aldı

Polonyalı yatırımcılar Türkiye’yi mercek altına aldı
05 Mart 2013 08:32 | Son Güncellenme: 14 Mayıs 2013 21:26
A+
A-

Erste

 Ticaret hacmimizin 5 milyar doları bulduğu Polonya’da Türkiye rüzgarı esiyor.   Erste Securities İstanbul’un sponsorluğunda Varşova’da gerçekleştirilen “Polonya – Türkiye. Ekonomik İşbirliği Ufukları” konferansı,  Polonya ve Türkiye arasındaki yatırım fırsatlarını değerlendiren 100’den fazla kişi ve kurumu bir araya getirdi.

Avrupa Birliği’nde yaşanan ekonomik yavaşlama, AB’li girişimciler için tehlike sinyallerini çalarken,  Çin’den daha yüksek pazar büyüme dinamiklerine sahip olan ve 2023’de dünyanın en büyük on ekonomisinden biri haline gelme hedefine sahip olan Türkiye yatırımcılar için yeni bir merkez olarak görülüyor. Erste Securities Istanbul’un sponsorluğunda geçtiğimiz hafta Varşova’da gerçekleştirilen “Polonya – Türkiye/ Ekonomik işbirliği Ufukları” konferansı, Polonya ve Türkiye arasındaki yatırım fırsatlarını değerlendiren 100’den fazla kişi ve kurumu bir araya getirdi.

Polonya ve Türkiye’nin arasındaki 5 milyar dolarlık ticaret hacmi yükseliş trendinde olsa da, bu hacmin katlanması için ciddi bir potansiyel olduğu belirtiliyor. Polonya Ekonomi Bakanlığı, Türkiye’yi öncelikli pazarlardan biri olarak belirledi ve Polonya hükümeti ‘Yenilikçi Ekonomi 2007-2013 Operasyonel Programı’ dahilindeki girişimcilere sübvansiyon sağlıyor. Ancak, yabancı ülkelere yatırım yapan Polonyalı işletmelerin çoğu komşu ülkelere odaklanıyor ve halen Türkiye pazarındaki yatırım riskinden ve idari kısıtlamalardan korkuyor. Konferansta bir konuşma yapan Erste Securities İstanbul Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı  Can Yurtcan, Türkiye’nin en büyük rekabet avantajının demografisi olduğunu ve pazardaki yaklaşık 80 milyon tüketiciye ek olarak komşu ülkelerdeki 1 milyar tüketiciye de erişim sağladığını belirtti. Yurtcan, “Buna ek olarak, hükümetimiz İMKB’yi BDT, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ve Güneydoğu Avrupa için ana finansal merkez haline getirmeye kararlı” dedi ve İMKB’nin uluslararası yatırımcılardan ciddi bir ilgi gördüğünü ve dolayısıyla İMKB’de işlem görmenin Polonyalı şirketlerin de benzer bir ilgiyle karşılaşmasını sağlayacağını ifade etti.
Türkiye’nin Polonya büyükelçisi Yusuf Ziya Özcan da konuyla ilgili olarak “Polonya, 1923’de Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu  tanıyan ilk ülkeydi. Polonya ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi şu anda 5 milyar dolara ulaştı ama ben çok daha yüksek olabileceğini düşünüyorum. Ülkelerimizin karşılıklı iş ilişkilerinin güzel örneklerinden biri Varşova’da şu anda devam etmekte olan Türk – İtaylan ortak yapımı metro inşaatıdır” ifadesini kullandı
İşbirliğinin artması için büyük potansiyel var  

Polonya-Türkiye Ticaret Konseyi başkanı Tomasz Dabrowski de Polonya ve Türkiye arasındaki işbirliğinin büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Her iki ülkenin de pozitif ekonomik büyüme rakamlarıyla Avrupa’da istisnai ülkeler olduğunu ifade eden Dabrowski, Türkiye’nin avantajını oluşturan iki faktörün insan sermayesi ve Polonya kadar AB kısıtlamalarına tabi olmaması olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Türkiye’de avukatlarla çalışıyoruz ve hızla ilişki sermayesi oluşturabileceğimizi düşünüyorum. Türkiye’de Polonyalılara karşı benzersiz bir sempati var ve bu da iş yapmayı daha kolay hale getiriyor. Türklere harika insanlar ve güvenilir iş ortakları olarak güvenebiliriz.” Varşova’daki ikinci metro hattını inşa etmekte olan Türk-İtalyan konsorsiyumunun ortaklarından Gülermak’ın CEO’su Mustafa Tuncer de Polonya ve Türkiye’deki işbirliğiyle ilgili kültürel farklarla ilgili ilginç bir yorumda bulundu: “3 yıl önce Polonya’da yaşamaya başladım, dolayısıyla artık ülkeyi oldukça iyi tanıyorum. Kültürel farklara işaret etmek kolay değil, çünkü ülkenin genelde çok dostça bir çalışma ortamı sunduğunu düşünüyorum.” Tuncer ayrıca, İngilizce’nin geniş kitlelerce konuşulmasının kendisi için Polonya’da iş yapmayı kolaylaştıran faktör olduğunu ifade etti.

 

 

REKLAM ALANI