Dolar 32,3970
Euro 34,7929
Altın 2.434,65
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 17°C

Yeşil binalarda yüzde 70 tasarruf var

Yeşil binalarda yüzde 70 tasarruf var
17 Mart 2014 06:58 | Son Güncellenme: 17 Mart 2014 07:09
A+
A-

emre-camlibelSoyak Holding Üst Yöneticisi (CEO) Dr. Emre Çamlıbel, “Yeşil binalarda sağlanan enerji tasarrufuyla kısa sürede maliyetin geri dönüşümü elde edilebiliyor. Yeşil binalarda enerjide yüzde 50 -70’e varan tasarruf sağlandığı gözleniyor” dedi. Çamlıbel, gayrimenkul sektöründe son 20 yılda yaşanan değişim, çevre konusunda bilim ve teknolojideki değişikliklerin yeşil bina kavramını gündeme getirdiğini ifade ederek, yeşil bina ya da diğer adıyla çevre dostu binaların 21. yüzyılın şehirleri ve toplumlarının vazgeçilmez bir unsuru haline geldiğini söyledi.

Yeşil bina uygulamalarıyla enerji tasarrufu, doğayı koruma, konforlu ve sağlıklı bir yaşam ortamı hedeflendiğine dikkati çeken Çamlıbel, bir binaya yeşil bina unvanını verirken yer seçimi, tasarım, inovasyon, binada kullanılan yapı malzemelerinin özellikleri, yapım tekniği, atık malzemelerin yeniden kullanımı, binanın işletilmesi gibi konuların öne çıktığını dile getirerek, “En önemlisi de mevcut binalarda bile sadece ısıtma verimliliğini artıracak uygulamalardan enerji tasarrufunda yüzde 25’lik bir iyileşme sağlanabilir. Bu iyileşme rakamıyla da, Türkiye enerji konusunda yılda yaklaşık 5-6 milyar dolarlık tasarruf sağlayabilir. Bu yüzden özellikle enerji verimliliği uygulamalarının, gerek çevresel gerek toplumsal gerekse ekonomik açıdan sürdürülebilir bir gelecek için çok kritik olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

FIRSAT VAR

Çamlıbel, tüketiciler nezdinde yeşil bina kelimesinin çok karmaşık ve ulaşılması bir o kadar da güç bir yapı olarak düşünüldüğüne işaret ederek, yeşil binaların, inşaat maliyetlerinin çok yüksek olduğu gibi bir kanı bulunduğunu, oysa yeşil binanın geliştiriciye maliyetinin proje büyüklüğüne göre değişken olmakla birlikte yaklaşık yüzde 2 ile yüzde 5 arasında seyrettiğini söyledi. Yeşil binalarda sağlanan enerji tasarrufuyla kısa sürede maliyetin geri dönüşünün elde edilebileceğini anlatan Çamlıbel, şöyle konuştu: “Yeşil binalarda enerjide yüzde 50 -70’e varan tasarruf sağlandığı gözleniyor. Mevcut ya da yeni yapılacak olan yapılarda yeşil bina oluşumu için belli kriterlerin sağlanmasına yönelik en önemli sertifikasyon sistemlerinden biri olan sertifika sistemleri yeşil dönüşüm için önemli bir araç görevi görüyor. Soyak Holding binası var olan binalar kategorisinde LEED sertifikası almaya hak kazanan ülkemizdeki ilk binadır. Bu sayede holding merkezinde hem bir bilinç oluşturmuş, hem de fiziksel koşulların revizyonuyla çeşitli noktalarda tasarruf sağlanmıştır. Tüm binada yüksek tasarruflu su armatürleri ve sıhhi tesisat seçilerek, su tüketiminde yüzde 40, yine bina çevresi peyzajında yerli bitki türleri ve tasarruflu sulama metotları seçilerek, sulama amaçlı kullanılan suda yüzde 80 gibi tasarruf rakamlarına ulaşıldı. Soyak Holding’in yeşil binaya dönüşümü 200 bin lira civarında oldu.”

Çamlıbel, yeşil binada güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren sistemler, çatı pencere yalıtımları, gri su kullanımı sağlayan mekanizmalar, dışarıdaki havaya göre ısıtma, soğutma, çevre dostu mobilya ve halılar, aydınlatma için gün ışığını kontrol eden otomasyon sistemleri kullanıldığını söyledi. Sürdürülebilir bir kentsel dönüşüm için, kentsel dönüşümün bütünsel olarak ele alınmasının gerektiğini anlatan Çamlıbel, “Burada önümüzdeki günlerde bir adım daha öteye geçerek kentsel tasarımdan söz edeceğiz. Kentsel dönüşüm aslında enerji verimli binalar yapılması konusunda çok çok önemli bir fırsat. Kentsel dönüşüm yasası kapsamında dönüşüme tabi olacak alanlarda enerji verimliliği denetimlerinin de yapılması, bu binaların deprem dışında çevreci olarak da değerlendirilmesi son derece önemli. Dolayısıyla yeşil bina cam fanus içinde yaşatmak değil sürdürülebilir bir yaşam için gereklilik olarak ortaya çıkıyor” değerlendirmesinde bulundu.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI