Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Gelişmekte olan pazarlar yavaşlayan küresel ticaretin itici gücü olacak

Gelişmekte olan pazarlar yavaşlayan küresel ticaretin itici gücü olacak
08 Aralık 2015 18:07
A+
A-

kuresel_ekonomi_600

HSBC Küresel Bağlantılar Raporu’nda; önümüzdeki dönemin Çin ve Brezilya gibi ekonomiler için zorlu geçeceği belirtilirken, gelişmekte olan pazarların küresel ekonomik büyümenin itici gücü olacağı öngörülüyor. Raporda Türkiye’nin; Vietnam, Çin ve Hindistan’ın ardından 2021- 2030 yılları arasında ortalama yıllık mal ihracatı büyümesinde 4. sırada yer alacağı tahmin ediliyor.

Oxford Economics tarafından hazırlanan ‘HSBC Küresel Bağlantılar Raporu’, iş dünyasının ticaret yaptığı veya yapmayı planladığı pazarlarda orta vadedeki potansiyel değişimlere ilişkin analiz sunuyor. Rapora göre; ABD ve Avrupa’daki ithalat büyümesi küresel ekonomideki toparlanmanın temelini oluştururken, Çin ekonomisinin istikrara kavuşması bu toparlanmaya ivme kazandıracak.

Küresel ticaretteki toparlanmayı destekleyecek faktörlere ışık tutan rapor, dünya genelinde pozitif etki yaratacak trendleri beş başlık altında topluyor:

– Çin ekonomisinin istikrara kavuşması

– Gelişmiş piyasalarda ithalat talebini büyütecek yatırım harcamaları

– Kilit sektörlerde konjonktüre bağlı olarak toparlanma yaşanması

– Ticaretin serbestleştirilmesine yönelik çabaların artması

– Hizmet ticaretinde artış görülmesi

Asya ekonomileri küresel ticaretin ana lokomotifi haline gelecek

Raporda önümüzdeki dönemin özellikle Çin ve Brezilya gibi gelişmekte olan öncü pazarlar için kısa vadede zorlu geçeceği belirtilirken, bu ekonomilerin orta vadede küresel ekonomik büyüme ve ticaretin öncüleri arasında yer alması yüksek bir ihtimal olarak görülüyor. Güneyden güneye ticaret akışının en hızlı büyüyen ticaret koridorunu oluşturması ile birlikte, Asya ekonomilerinin küresel ticaretin ana lokomotifi haline gelmesi bekleniyor.

Nakliye ekipmanları gibi konjonktürel dalgalanmalardan etkilenen sektörlerin kısa vadede yukarı yönlü hareketten en çok faydayı sağlaması öngörülüyor. Öte yandan, kimyasal madde ve makine araç gereçleri gibi ara girdilerin küresel yatırımların güçlenmesinden destek bulması bekleniyor. Emtia fiyatlarındaki kademeli toparlanmanın ise hammadde ve mineral yakıt ticaretini değer bakımından destekleyeceği tahmin ediliyor.

Serbestleşme, küresel ticareti güçlendirecek

Rapora göre ticaretin serbestleştirilmesine yönelik atılan adımlar, küresel ticaret performansında yukarı yönlü bir hareket yaratma potansiyeli barındırmaya devam ediyor. Raporda, küresel ticaretin serbestleştirilmesine ilişkin son dönemde kaydedilen en önemli ilerlemeler arasında Dünya Ticaret Örgütü’nün Bilgi Teknolojileri Anlaşması’nın genişletmesi ile geçtiğimiz 20 yılın en büyük ticaret anlaşması olan Trans-Pasifik Ortaklığı gösteriliyor. Söz konusu anlaşmaların sadece görünen ticaret için değil, küresel kriz sırasında ticaretteki sert gerilemeden daha düşük bir daralma gösteren ve o zamandan bu yana daha güçlü bir yükseliş kaydeden hizmet sektörü için de giderek artarak geçerli olacağı ifade ediliyor.

 

REKLAM ALANI