Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

Yeni mezunlar ortalama bir ile altı ay arasında iş buluyor

Yeni mezunlar ortalama bir ile altı ay arasında iş buluyor
03 Ağustos 2012 06:57
A+
A-

 Gençlerin üniversite tercih heyecanı tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye’nin en büyük insan kaynakları platformu Kariyer.net, düzenlediği bir anket çalışması ile yeni mezunların iş bulma sürelerini araştırdı. Kariyer.net veritabanı üzerinden 25-31 Temmuz tarihileri arasında gerçekleştirilen anket çalışmasına toplam 6 bin 755 kişi katıldı. Anket sonuçları üniversiteden mezun olur olmaz iş aramaya başlayan adayların ortalama bir ile altı ay arasında işe girebildiğini ortaya koyuyor. Adayların yüzde 68’i kendi alanında çalışma istiyor. Yüzde 48’lik bir bölüm ise mezun olduğu alanda iş bulma fırsatı yakalıyor.
 Anket kapsamında yeni mezunlara sorulan “Ne kadar süredir iş arıyorsunuz?” sorusuna, katılımcıların yüzde 34,7’si (2346) yaklaşık bir aydır yanıtını verdi. Adayların yüzde 20,6’sı (1392) yaklaşık 6 aydır iş aradığını belirtirken; bir yıldan fazla süredir iş arayanların oranı yüzde 19,6 (1328); yaklaşık 15 gündür iş arayanların oranı yüzde 15,3 (1022) ve bir yıldır iş arayanların oranı ise yüzde 9,8 (667) olarak gerçekleşti.
 Yüzde 68’i kendi alanında çalışmak istiyor

Kariyer.net veritabanı üzerinden gerçekleştirilen anket çalışmasında adaylara yöneltilen dikkat çekici sorulardan biri de “Kendi alanınızda mı iş arıyorsunuz?” sorusu oldu. Yeni mezun olan adayların yüzde 68,7’si kendi alanında iş aradığını söylüyor. Yüzde 31,8’i ise farklı bir alanda iş aradığını belirtiyor. Ankete katılan adayların yüzde 48’3’ü kendi alanında çalıştığını belirtirken; eğitim aldığı alanın dışında çalışanların oran ise 51,6 olarak gerçekleşti.

Staj programları yeni mezunlar için avantaj sağlıyor

Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, “Adaylar geleceklerini inşa etmeye üniversite eğitimi aldığı yıllarda başlıyor. Kişinin yaptığı işi seviyor olması büyük önem taşıyor. Aksi takdirde çok uzun vadeli bir iş ilişkisi olmayacaktır” dedi.

Yeni mezunların iş bulması konusunda staj programlarının önemli bir avantaj sağladığına dikkat çeken Yusuf Azoz, staj programlarının kurumun daha ileriki dönemde işe alacağı adayları daha yakından tanıma ve bunları seçme süreci olarak kullandığını söyledi.
 Sağlıkta doktor ve hemşire açığı var
Üniversite öğrencisi ve yeni mezun adayların sayısında her yıl belli oranlarda artış yaşandığını vurgulayan Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, “Son yıllarda satış ve pazarlama alanında birçok farklı pozisyonda iş arayanların adayların iş bulma olanaklarının fazla olduğunu görülüyor. Yine internet üzerinde pazarlama uzmanlığına doğru bir gelişim olduğunu söylemek mümkün” dedi.
Azoz sözlerine şöyle devam etti, “İnşaat ve makine gibi farklı mühendislik pozisyonlarında iş imkânları mevcut. Ayrıca sağlık sektörü yakaladığı büyüme rakamları ile istihdam anlamında önemli fırsatlar sunuyor. Özellikle son 3-4 yıllık dönemde ciddi işe alımlar yapan bir sektör. Türkiye’de çok ciddi bir hemşire ve doktor açığım olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca muhasebe pozisyonunda bir hareketlilik var. Bu alanlarda iş arayanların iş bulma olanakları
çok daha yüksek olacaktır.”

 

REKLAM ALANI