Dolar 32,4372
Euro 34,7377
Altın 2.438,22
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Muş il ve ilçe dernekleri Muş Eğitim ve Kalkınma vakfı çatısında buluştu

Muş il ve ilçe dernekleri Muş Eğitim ve Kalkınma vakfı çatısında buluştu
28 Nisan 2013 13:10 | Son Güncellenme: 02 Mayıs 2013 20:00
A+
A-

muş vakfı

Muş ili ve ilçe kültür ve dayanışma dernekleri, Muş eğitim ve kalkınma vakfı İstanbul merkezi’nde Muş iline yönelik yeni projeler, birlik beraberlik ve yeni yönetime destek adına bir araya geldiler.

 

Muş Eğitim ve Kalkınma vakfı başkanı Dr.Orhan Sami Gültekin : Muş ekonomisi iler bazında kişi  başına mili gelirin en düşük olduğu ilerimizden biri sanayi üretim ve  ihracat açısından baktığımız da geliri çok düşük  ekonomisi tarım ve hayvancılık üzerine kalmış olan ilimiz  tarım ve hayvancığa dayalı geliri kendisine yetmemekte.Tarıma  ekonomisine getirisine  baktığımızda nerdeyse bir tır buğday ile küçücük bir elektronik cihazı alabiliyorsunuz,tüm emeğinizi alıp götürüyor bir nevi buradaki insanların emeği sömürülüyor uçup gidiyor,tarıma dayalı ekonomilerde pek sağlıklı yürüyor diyemeyiz.İlimizde ufak tefek yatırımlar var ama bölge insanını orda tutmaya geçinmelerine yeterli değil,  tabi ekonomik gelişim aynı zamanda siyasi  gelişimi de etkilemekte ekonomik gücü olmayınca siyasal,eğitimli onu isteyecek insanıda olmuyor; gelişimde direnç gösteremiyorsunuz.

 

Bizde bürokrasiyi takip eden merci yok ilimize daha doğalgaz gitmedi. Belediye hizmetleri allt yapısı yeterli değil. Açıkçası bunları diretecek siyasilerin verdikleri sözlerinin yüzde kaçını yerine getirdikleri sorunlarımıza yönelik ne kadar çaba gösterdiklerini bilmiyoruz. Buradaki sorunlarımızın çoğu sivil toplum örgütlerinin bürokrasiye yeterince baskı ,takip edememelerinden dolayı meydana gelmekte Dünyanın düzeni budur güç olan çoğunluk olan birbirini sıkı tutan kazanır, birilik olmayan kaybeder. Bireylerin etkileri sınırlı kalır, dikkate alacağımız sistem ve insanlarla çatışmak değil çatışmadan sistem içerisinde kendimizi nasıl geliştirebiliriz. İstediklerimizi nasıl yerine getirebiliriz. İstanbul’a gelirken Muş‘a memleketimize nasıl yeni eserler kalıcı eserler bıraka biliriz insanlar Annelerimize Babalarımıza nasıl hayır duaları okusunlar diye bir çoğumuz benim gibi düşünmüştür, bu sadaka cariye denilen olay yani öldükten sonra amel defterinin kapanmaması için gerekli olan hayırlar işte vakıf burada önem kazanmaya başlıyor. Vakıf bunu sağlayan sistem. Peygamber efendimiz (s.a.v.) vefat ederken 3 mal varlığı varmış 1katırı 2 üç günlük yiyeceği 3 kendisine ait arazisi, kendisine ait en büyük mal varlığını da  bağışlıyor düşünün Allah Dünya’yı Peygamberin hatırı için yarattım diyor  o kendisine ait tek  mülkünü  vakıf ederek hiçbir şeyi olmadan vefat etti . Zaten vakıf Peygamber efendimizin (s.a.v.) açmış olduğu bir çığır bir sünneti seliyedir çok önemli bir olay biz bunun için bu zor göreve talip olduk mesuliyetli zor bir görev peygamber sünneti fakat başka çaremiz yok ama birilerinin bu görevi yerine getirmesi lazım bu açıdan biz cömert insanların bize vereceği  yardımları alıp fakir ve fukara insanlara vermek talebelere yardımcı olmak ve Muş’lu hemşerilerimizin sorunlarına yardımcı olmak , gösterici olabilmek.

Türkiye şu anda siyasi olarak çok iyi bir havaya doğru gidiyor daha önce esen olumsuz hava yerini  huzur ve refah verecek doğuda iş adamlarının  sermaye birikimi yerinden ayrılmadan yerinde kalarak iyi işler yapacağına inanıyoruz. Muş’un en büyük sorunlarından biri olan sermaye göçü bilgi göçü yerinde kalacak bu istikrar tüm sorunları çözecek  memleketimiz yörenin en güzel şehirlerinden o Irmaklar,Dağlar, yeşillik ova bizim için büyük bir sermaye biz devletin sağlayacağı alt yapının  takipçisi olalım yolu,suyu okulu sağlayalım sermaye göçünü durduracağı gibi dışarıdaki gelebilecek yatırımcı için en ideal bölge,özelikle Alpaslan üniversitesi 8000 öğrenci var şimdi 2020 de 20 bin öğrenci bekleniyor büyük bir güç, bilgi birikimi genç dinamik  nüfus  biz muşta ne yapalım derken, zaten yurt ile başladık 70 kişilik yurt kurduk daha sonra kolej kurduk ardından insanlarımıza hizmet amaçlı Endoskopi  Laboratuvar ‘ı geldi.Şimdi kurduğumuz  Külliye  şöyle aklımıza geldi müftü bey’in önerisi ile 9 -10 dönümlük boş yer var ne yapabiliriz ? diyince aklımıza kompleks yapalım dedik spor alanı, camisi, yemek hanesi herkesin faydalanacağı  bir alan olsun istedik,beş, on beş  yaş arası çocuklarımız ihtiyaç duyacağı her şey olsun.Tüm eğitimlerini alsın burada fizik matematik, İngilizce v.s. insanlarına faydalı olacağı eğitimini öncelikle alsın dini eğitimleri beraberinde gelişir hepimiz babayız çocuklarımızın istikbalini düşünmek zorundayız. Muş’taki çalışmalarımıza yeni yönetimiz ile hayırlısı ile ağırlık verdik meyvelerini vermeye başladı. Burada hemşerilerimizin bize yaptırmak isteği projeleri var ise dinlemeye hazırız faydalı göreceğimiz projeleri uygulamaya hazırız. Dernek olarak tüm muş’lu hemşerilerimiz ile birlik beraberlik içinde memleketimize faydalı çalışmalar kazançlar sağlamaya hazır. 1 Haziran2013 (cumartesi) günü  geniş katılımlı tüm muşluların katılabileceği geniş katılımlı bir gece düzenledik Eyüp kültür merkezinde saat:19’da Siyasi ticari bütün hemşerilerimiz bir arada olacağı Muş Millet Vekillerin,Dernekler ve hemşerilerimizin bir arada olacağı sorunlarını önerilerini sunacağı konuşacağı toplantımız da hemşerimiz ile bir arada olmaktan mutluluk duyacağız.

 

Muş

Toplantı da Muş Varto Derneği Varto’ya yönelik meslek yüksek okulu yapımı talebi dile getirildi Varto Derneği olarak arsa alt yapı sağlaya bileceklerini projede yardımcı olabilecekleri bir fakülte isteği dile getirildi. Varto da 70 talebelik yurt yapımı Ağustos ayı gibi tamamlanacağını belirtildi.

Muş’lu iş adamı Mehmet Şah Dursun, Bölgemize yönelik yapılacak yardımların oradaki birçok ihtiyaç sahibi insan için önemli olduğunu.Hemşerilerine yönelik yapılacak yardımların takipçisi ve destekçisi olduğunu hemşerilerimize yönelik topladıkları yardımı Muş’a göndererek Muş’taki muhtarlar aracılığı ile ihtiyaç sahibi insanlara ulaştırdıklarını, ayrıca Varto ilçesinde yapılacak Alpaslan üniversitesi ne bağlı fakülte veya meslek yüksek okulu ilçenin gelişimi için önemli olduğunu belirti.

Muş Vakfı yönetim kurulu üyesi Bayram Yıldırım vakıf olarak tüm eleştirilere ve toplumsal anlaşmazlıklara Dernek olarak açığız. Vakıf olarak eskiye yönelik düşünceleri kırdıklarını vakıf olarak kucaklayıcı ve birlik beraberlikten yana olduklarını daha önce oluşan düşüncelerin tersine vakıf olarak her ilçeden yönetimde bir kişinin olması dilekleri olduğunu ihtiyaç sahiplerinin daha rahat tespit edilebileceğini  ve daha alt tabakaya inmemiz gerek,Vakfımıza gelen gelirler muşlu hemşerilerimizin yapmış olduğu bağışlarla dönmekte%90 bize talep olarak gelen muşlu talebelerimize burs olarak destek sağladıklarını tüm hemşerilerimizin her türlü fikirlerini harmanlayarak muş’lu hemşerilerimiz faydasına olacak çalışmaları birlik ve beraberlik içerisinde yürütmemiz gerektiğini belirti.

Dr. Şadi Özdemir Vakfının çalışmaları İlimiz insanlarımız için önemlidir, Muş çok kültürlü kozmopolit karışık farklı kültürlerin çoklu olduğu ilerimizden biri geçmişine de baktığımızda farlılıkların çokluğunu görmekteyiz. Bizim bu farklıkları çok dilliğin farlık kültürlerin zenginliğimiz  olduğunu benimsememiz gerekir,bu kültürün hep beraber geliştirmemiz kültür zenginliğini artıracağını,var olan dilerin kültürlerin geliştirmek için vereceğimiz destek İnsanlarımız bir birini daha fazla yakınlaştıracak bizim burada köprü vazifesi görmemiz gerekir .Vakıfın çalışmalarının kapsayıcı olmasını önemsiyoruz. Ülkemizde esen olumlu  sürecin İlimiz için sosyal ve ekonomik açıdan fayda sağlayacak.Yeni yönetimin çalışmalarını destekliyoruz . Daha önceki çalışmalar dar kapsamlı olsa da eksilerini gördüğümüz gibi iyi taraflarını da görmekten yana olmak lazım, Vakıf vakfedenlerin derneğidir çocuklarımızın eğitimi içinde dar çerçeveden bakmaktan ziyade zenginliklerimizi benimsetip eğitimlerini ona göre vermemiz sivil toplum örgütleri olarak üzerimize düşen vazifemiz. İlimizin sivil toplum örgütleri ile birlik,beraberlik içinde olması mutluluk verici olduğunu belirti.

Toplantıya katılan Muş ili ve ilçeleri dernek Başkanları ve üyeleri Şeref Kılıç  (Başak şehir ), Şahin Gültekin, (Avcılar ) Mehmet Cünetyt  Keskeç, Nihat Ünal (Esenyurt), Veysel Güneş ( Ataşehir),Muzafer Demir (Ataşehir) Mehmet Can Sürün , Seyfi Zeren (Sultanbeyli ) İbrahim Balıkaya (Sarıgazi),Bekrem Yurdakul,Maşallah Topçu,  (Bağcılar ),Murat Tekin (Haraçcı)Şerafettin Koç (Kocaelli ),Metin Coşkun (Ankara ),Mesut Çifçi (Bursa ), Fevzi Sakçı ,Ramazan Sakçı (Esenler),Cevdet Sırma, İzzet Bayazıt  (Ferhat paşa ),Metin haymana (Küçük Çekmece ),Hakim Tokmak ( Küçük Çekmece )Yılmaz Türkel (Pendik) Şadi Özdemir (Silivri ) ve gazeteciler,  Muş gazeteciler cemyeti Emrullah Özbey, Ekonomi Ajandası genel koordinatörü Abdurrahman Çınar ve Cevdet Beyazıt ‘ın toplu fotoğraf çekim ile toplantı sona erdi.

mus_2

Ekonomi Ajandası

REKLAM ALANI