Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C

İstihdam beklentilerinde kritik tablo!

İstihdam beklentilerinde kritik tablo!
16 Mart 2015 12:51
A+
A-

İSTİHDAM

Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması 2015 ikinci çeyrek sonuçlarına göre, istihdam beklentisi, Türkiye’nin ankete katılmaya başladığı 2011 birinci çeyreğinden bu yana en düşük seviyesine geriliyor.  Öte yandan Türk işverenler bir kez daha işsizlik oranlarının artmasına rağmen bölgedeki en güçlü işe alım beklentilerine sahip.

 

Manpower 2015 ikinci çeyrek İstihdama Genel Bakış Araştırması’na göre (NYSE: MAN), Türk işverenler önümüzdeki çeyrek için sağlam işe alım planları bildiriyorlar. İşverenlerin %27’si istihdam artışı beklerken %6’sı düşüş olacağını, %64’ü ise herhangi bir değişiklik olmayacağını öngörüyor. Türkiye’deki Net İstihdam Görünümü, veriler mevsimsellikten arındırıldığında +%16 olarak beliriyor ve Türkiye’nin araştırmaya katıldığı 2011 1. çeyreğinden bu yana belirtilen en düşük düzeye Net İstihdam oranına iniyor. Türkiye’deki işe alım beklentileri önceki çeyreğe kıyasla %4 ve önceki yılın aynı dönemine göre de %7 puan geriliyor

Net İstihdam Görünümü
MARMARA +21%
İÇ ANADOLU +20%
KARADENİZ +16%
EGE +16%
AKDENİZ +8%

Beş bölgenin tamamındaki işverenler, önümüzdeki üç aylık dönemde belirli oranlarda istihdam artışı öngörüyor. En güçlü istihdam piyasalarının Marmara (+%21) ve İç Anadolu’da (+%20) olacağı tahmin ediliyor.

Reha_hatipoglu_1

 Türkiye’deki işverenler, 2011 yılı 1. çeyreğinden bu yana en zayıf istihdam beklentisine sahip

“Türkiye’deki işe alım hızının, Nisan-Haziran döneminin tamamı boyunca istikrarını koruyacağı beklentisi sevindiricidir” diyerek sonuçları değerlendiren Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu: “Türkiye’den bütün sektörlerden ve bölgelerden araştırmaya katılan işverenlerin dörtte birinden fazlasının istihdam sayılarını arttırma beklentisine sahip olması, iş arayanlar için pazarda birtakım fırsat olacağını kanıtlıyor. Öte yandan, Türk işverenler, gerek bir önceki döneme ve gerekse de önceki yılın bu dönemine kıyasla birçok sektör ve bölgede işe alım hızının yavaşlayacağını da işaret ediyor. Seçim sonrası dönemin de istihdam kararları konusunda kritik önem taşıdığını düşüyoruz. Sonuç olarak, Türkiye’deki işverenler, ülkenin Manpower araştırmasına ilk kez katıldığı 2011 yılı 1. çeyreğinden bu yana en zayıf görünümü bildiriyorlar.”

Net İstihdam Görünümü
Tarım, Ormancılık, Avcılık ve Balıkçılık +23%
İnşaat +14%
Elektrik, Gaz ve Su +11%
Finans, Sigorta, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler +20%
Üretim +19%
Madencilik +10%
Kamu ve Sosyal Hizmetler +14%
Restoran ve Otelcilik +15%
Ulaştırma, Depo ve İletişim +18%
Toptan ve Perakende Ticaret +17%
İlaç +19%

 

11 sektörün tümünde işverenler, gelecek çeyrek için istihdam artışı beklentisine sahip. En güçlü işe alım beklentileri bildirilen sektör +%23 Net İstihdam Görünümüyle Tarım, Avcılık, Ormancılık ve Balıkçılık sektörü oluyor. Finans, Sigortacılık, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler sektörü ise (+%20) ikinci en iyimser bir işe alım hızına sahip.

Reha Hatipoğlu Finans, Sigortacılık, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler sektöründeki ivmeyi  gayrimenkul pazarındaki canlılığa bağlıyor. “Gayrimenkul sektöründe süregelen hareketlilik kredi ve sigortacılık gibi ilgili alanlardaki canlılığı da teşvik ediyor olabilir” diyor. Önceki çeyreğe göre Türkiye’deki 11 sektörün 8’inde işe alım beklentileri güç kaybediyor. En kayda değer düşüşler %9 puanla Üretim sektöründe görülüyor. Hatipoğlu bu durumu: “Üretim sektöründeki düşüşe rağmen işe alım oranlarının sabit kalması öngörüsü var. Gecen çeyrekte de olduğu gibi yüksek seyreden kur ihracata yönelik üretim yapanlar için avantajlı bir ortam var” şeklinde değerlendiriyor.

İnşaat ve Elektrik, Gaz ve Su sektörü de %7 puan zayıflıyor. 2014 yılı 2. çeyreğine kıyasla 11 sektörün 9’unda işverenler daha zayıf işe alım beklentisi bildiriyor. Yine o döneme göre en kayda değer gerileme ise sırasıyla %19 ve %12 puan ile Elektrik, Gaz ve Su sektörü ile Üretim sektöründeki işverenler tarafından bildiriliyor.

Önümüzdeki üç ay boyunca, işletme kategorilerinin dördü de istihdam artışı beklentisi ifade ediyor. En güçlü işe alım beklentileri (Net İstihdam Görünümlerinin sırasıyla +%28 ve +%23 olduğu) Büyük ve Orta Ölçekli işletmelerden geliyor.

İşveren endişeleri Euro bölgesinin sınırlarını aşıyor

 Dünya genelinde 42 ülkenin 40’ında işverenler, Nisan-Haziran döneminde istihdam rakamlarını farklı oranlarda artırmayı planladıklarını ifade ediyorlar. Yeni Manpower Araştırması, istihdam piyasalarının gerçekten ivme kazandığı konusunda pek fazla bir işaret barındırmıyor ve hatta işveren endişelerinin Euro bölgesi sınırlarını aşarak daha geniş coğrafyalara yayılmaya başladığını gösteren yeni işaretler de söz konusu. Dünya genelinde ikinci çeyrek işveren güveninin en güçlü olduğu ülkeler Tayvan, Hindistan, Japonya ve Panama iken en zayıf ve tek olumsuz tahminler İtalya ve Brezilya’dan bildiriliyor.

Nisan-Haziran zaman diliminde Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) bölgesinde ise 24 ülkenin 23’ündeki işverenler istihdam rakamlarını attırmayı planlıyorlar. Bölgedeki en güçlü ikinci çeyrek tahminleri Türkiye, Güney Afrika, Finlandiya, Yunanistan ve Romanya’da bildiriliyor. En zayıf tahmin İtalya ve Avusturya’daki işverenlerden geliyor.

Araştırma öngörülen istihdam eğilimlerini ölçmek amacıyla dünya genelinde  42 ülke ve bölgeden 65.000’in üzerinde ve Türkiye’den ise 1.000 temsili  kamu ve özel sektör işvereni ile  görüşme yaptı.  Rapor boyunca kullanılan “Net İstihdam Görünümü̈” ifadesi, toplam istihdamda artış öngören işverenlerin yüzdesinden, önümüzdeki çeyrekte iş yerlerinde istihdam düşüşü̈ bekleyen işverenlerin yüzdesi çıkarılarak hesaplanmıştır.

2015 yılı 3. çeyreği istihdam piyasası beklentilerini ortaya koyacak bir sonraki Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması 9 Haziran 2015 tarihinde yayınlanacaktır.

 

REKLAM ALANI