Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

DAR GELİRLİYE DESTEK PAKETİ AYRINTILARI BELLİ OLDU

DAR GELİRLİYE DESTEK PAKETİ AYRINTILARI BELLİ OLDU
25 Ağustos 2022 10:44 | Son Güncellenme: 25 Ağustos 2022 10:46
A+
A-

Dar gelirliye destek için icra ve haciz sorununu çözmek üzere hazırlanan iki paketin ayrıntıları belli oldu. Altı milyon kişinin icra borçları silinecek

6 milyona yakın kişinin 30 milyar liraya yaklaşan icra borcu tasfiye edilecek. Elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi sözleşmelerden kaynaklı borçları devlet üstlenecek. Ekonomi yönetiminin uzun süredir üstünde çalıştığı icra ve haciz sorunlarını çözecek paketin ayrıntıları belli oldu. Yaklaşık 30 milyar lira civarındaki borcu tasfiye edecek paket iki ayaklı olacak.

İlk olarak 5 milyona yakın ailenin 2 bin liraya kadar olan borcu icradan düşecek. Ailelerin borçlu olduğu şirketler, icraya verdikleri alacaklarını muhasebe kayıtlarında gider olarak gösterecek ve vergiden düşecek.

Böylece bu kapsamdaki vatandaşların borcu kamu maliyesinden karşılanmış olacak.

Paketin ikinci ayağında ise takibi varlık yönetim şirketleri tarafından yapılan icradaki borçlar ele alınacak.

Bir milyona yakın vatandaşın varlık yönetim şirketlerine devredilmiş 2 bin 500 liraya kadar olan icra takibindeki borçlarını devlet üstlenecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati vatandaşlara destek sağlanacağını belirterek borçların önemli bir kısmının temel ihtiyaçlara tekabül eden elektrik, su, doğalgaz, telefon aboneliklerinden kaynaklandığını söyledi.

Bakan Nebati şu ifadeleri kullandı:

“Kamu maliyesine önemli bir yük getirmeden bu borçların tasfiyesini amaçlıyoruz. Bu borçlarda varlık yönetim şirketleri ve işletme hesabına göre defter tutan şirket veya kurumlar alacaklı tarafı oluşturuyor. Borçlular ise gerçek kişi. Vatandaşlar 30 milyar liraya yakın icra borç yükünden kurtulacak. Bu sayede küresel ekonomik kriz ve salgının en fazla etkilediği alt gelir düzeyindeki vatandaşların icralık borçlarının tasfiyesi gerçekleşecek.”

Düzenleme Meclis’ten yasa çıkarılarak yürürlüğe girecek.

REKLAM ALANI