Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C

“Güvenlik, temizlik gibi işlerin dışındaki asıl işleri yapanlar kadroya geçecek”

“Güvenlik, temizlik gibi işlerin dışındaki asıl işleri yapanlar kadroya geçecek”
27 Nisan 2014 12:17
A+
A-

faruk çelik

 Taşeron işçilerin 3 yıldır devam eden kadro mağduriyetini sona erdirecek bir gelişme yaşandı. Dün bu konuda açıklama yapan Faruk Çelik taşeron işçilere yönelik yeni bir çalışma yapılacağını açıkladı.

Bugün 26 Nisan Cumartesi Taşeron işçilere umut olacak yeni bir gelişme yaşandı. Taşeron işçilerin 3 yıldır süren kadro mağduriyetinin sona erdirilmesi konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik çok ses getirecek bir açıklamada bulundu. Faruk Çelik yaptığı açıklamada taşeron yasasını gündemlerine aldıklarını belirtti. Faruk Çelik 1 milyon taşeron işçiyi yakından ilgilendiren taşeron yasası hakkında yaptığı açıklamanın ardından taşeron işçiler büyük bir umuda kapıldılar.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, taşeron işçilerle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Çelik, “Kamuda her iş artık taşeron çalışanlar tarafından yapılamayacak. Kamuda bir çizgi çekeceğiz. Çizginin bu tarafında kalanlar yani güvenlik, temizlik gibi işlerin dışındaki asıl işleri yapanlar kadroya geçecek” dedi. Torba yasa tasarısında taşeron işçilere yönelik düzenlemenin yer alacağını belirten Çelik, “Düzenlemeyi Meclis kapanmadan önce çıkarmak istiyoruz” diye konuştu. Bakan Çelik, şunları kaydetti: “2002’de kamu 450 bin işçiyle işleri yürütürken, bugün sayı 190 bine inmiş. Ama kamudaki taşeron sayısı 700 bine dayanmış. Kamuda taşeron çalıştırmada bir keyfilik var. Yapacağımız çalışmayla kamuda bir çizgi çekeceğiz. ‘Kamuda şu işleri yapanlar asıl işçi olacak’ diyeceğiz. Kadroları da asıl işçilerle doldurmak durumunda kalacaklar. Hizmet alımında kısıtlama yok. Temizlik işçisini başka yerde çalıştıramayacak. Hemşire taşeron işçi olamayacak.”

Uzun süredir gündemde olan taşeronluk çalışması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan devreye girdi. Başbakan Erdoğan’ın konuyla ilgili çekincesi olan işçi sendikalarına, “Ben de kamuda taşeronluğun bu noktaya gelmesinden rahatsızım. Merak etmeyin düzenleme yapacağız” mesajı verdiği öğrenildi. Taşeronlukla ilgili düzenlemelerin de yer aldığı torba kanunun bu yasama yılında yasalaştırılması hedefleniyor. Geçtiğimiz hafta çarşamba günü bürokratlardan oluşan danışma kurulunda konu görüşüldü, tüm kurumlar taşeronlukla ilgili temel sıkıntılarını anlattı. Taşeronlukla ilgili olarak bazı hak genişletici düzenlemeler tartışılırken, özellikle kamuda taşeron çalıştırma maliyeti artacağı gerekçesiyle bu düzenlemelere Maliye temkinli yaklaştı. Bürokratlar da, “Düzenlemeyle ilgili olarak tüm kurumlar itirazlarını dile getirdi, şu anda da paketin getireceği düzenlemeler hazmediliyor. Maliyet ve yeni haklar noktasında bürokraside bir orta nokta oluştu” bilgisini verdi.

HAKLAR VERİLECEK AMA…

Taşeron paketi, ücret, yıllık izin, kıdem tazminatı gibi konuları içeriyor. Buna göre taşeron çalışanların yıllık izinlerini kullanabilmesi yasal güvenceye alınacak. Ayrıca kıdem tazminatı hakkının da korunmasına yönelik düzenlemeler yapılacak, bunun için Kamu İhale Yasası değiştirilecek. Kamuda taşeronluğun en yaygın olarak kullanıldığı alanlarda yapılan ihalelerin birer yıllık olmasının, taşeron firma adına çalışanların kıdem tazminatına hak kazanmasının önünde engel olduğu belirtiliyor. Bu nedenle güvenlik, yemek hizmeti gibi ihalelerin 3’er yıllık sürelerle yapılabilmesine olanak sağlanacak bir yasa değişikliği yapılacak. Ayrıca taşeron çalışanlara maaş ödenmemesi durumunda, firmanın hak edişinden kesilerek maaşların kamu tarafından ödenmesi de sağlanacak.

Taşeronda kamu lider

KAMU

Temizlik 471 bin 442

Güvenlik 117 bin 541

Dağıtım 34 bin 621

Sağlık 16 bin 184

Toplam 585 bin 788

ÖZEL SEKTÖR

İnşaat 318 bin 87

İmalat 63 bin 849

Madencilik 12 bin 606

Ulaştırma 10 bin 347

Diğer 10 bin 431

İdari hizmet 4 bin 146

Toplam 419 bin 466

REKLAM ALANI