Dolar 32,5316
Euro 34,8575
Altın 2.429,81
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

DÜNYADA Kİ EN BÜYÜK HAZİNE

DÜNYADA Kİ EN BÜYÜK HAZİNE
29 Mart 2014 12:24 | Son Güncellenme: 29 Mart 2014 12:25
A+
A-

dış-ticaretMaya takvimini yorumlayan (tercüme eden) bilim insanları, maya takviminde dünyanın sonunun 2012 Aralıkta geleceğini yorumlamışlar ve bu dünyada bir panik havası yaratmaya yetmişti. Bazı bilim insanları ise bu takvimde yazan aralık 2012 tarihinin yenilenme, aydınlanma, bilginin çoğalması ve paylaşılması olarak yorumlamış ve yeni bir dünya düzenine hazır olmamız gerektiği söylenmişti.

Bilgi Türk dili kurumuna göre;

İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü, malumat, vukuf anlamına geldiği gibi,

Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek, malumat, vukuf sözlük anlamına da gelmektedir.

İnternetin ortaya çıkması ve tüm dünyada kullanımının hızlı olarak yayılması bilginin açığa çıkması için bir yol olmuş ve dünyada bilgi hızlı bir şekilde elden ele geçmeye başlamış tüm dünyada gizli dokümanlardan tutunda birçok konuda istediğimiz bilgiler artık bir tık uzağımızda.

Dış ticarette bilgi çok önemlidir. Bir ihracat veya ithalat için hangi adımların yapılması gerekir. Hangi kelime ne anlama gelir? Hangi ürün nasıl bir kontrolden geçer. Yeni mevzuat değişimi var mıdır? Taşıma modu ne olacaktır. Konşimento veya ordino da ne nereye yazılacaktır gibi birçok soru örneği size sunabilirim.

Eğer bu soruların cevabı bizde yoksa o zaman bu bilgilere sahip kişilere ihtiyaç duyarız. O zaman da 3 parti lojistik firmalarına, gümrük müşavirliği ve danışmanlığı firmalarına veya bu konularda uzman personel istihdam etmek gerekmektedir.

Önemli olan ve dikkat edilmesi gerekli olan durum ise ne ödeyeceğiniz maaş nede ödeyeceğiniz faturadır. Önemli olan aldığınız kararda doğru adım, doğru bilgiyi veya bilgiye ulaşmasını bilen kişi veya firmayı seçebilmektir. Bu konu da birçok firma veya kişi her şeyi kendisinin çok daha iyi bildiğini iddia etmekte ama reel bir durumda bilgisizliği veya bilgiye ulaşma yöntemlerinin yanlış olduğu anlaşılmaktadır.

Bilgiyi bilmek kadar bilgiye ulaşmanın da önemi büyüktür. Fakat bilgi o kadar değerlidir ki eğer bilgiyi kullanmasını bilmiyorsak o zaman o bilginin hiç bir önemi yoktur. Bilgiyi elinde tutmak ve bilgiyi değerlendirmek çok önemlidir. Doğru bir bilgi doğru kişinin elinde dünyanın tüm altınlarından daha değerli olabilir. Veya tam tersi doğru bir bilgi yanlış bir kişinin elinde değersiz bir çöp olabilir.

Bilgi kirliliği de günümüzdeki en büyük sorunlardandır. İnternette ki birçok bilgi doğru olmamasına rağmen araştıran kişiler bu bilgiyi doğru zannedip sosyal medyalarda paylaşarak veya bir birlerine anlatarak yanlış bir enformasyona sebep olmaktadırlar. Bilgi paylaştıkça güzel olmasına rağmen yanlış bir bilginin paylaşımı maalesef sıkıntılara gebe olabilmektedir.

Yeni nesil, araştırmadan, incelemeden üzerinde düşünmeden bulduğu ilk bilgiyi doğru zannetmeye devam ederse, öğrendiğini zannettiği tüm bilgi birikimi doğrunun karşısında yıkılır kalır ve o zamanda büyük bir hüsranla sonuçlanabilir. Önemli olan bilgiyi bir kaç kaynaktan süzerek almak ve bilgi ile kendi düşüncelerinizin harmanını yapabilmektir.

Lojistik sektöründe, birçok konuda bilgi sahibi olduğunu düşünen ama reel de bu bilgilerin hiç bir işe yaramadığını gören birçok kişi vardır.

Sektörün en büyük problemlerinden biri alaylı yetişmiş kişilerle, okullarda eğitim almış kişilerin çatışmalarının git gide artmaya başlaması, kişiler maalesef kendi bildiklerinin doğru olduğunu düşündükleri sürece bu çatışmalardan iyi bir şey çıkmaz. Firmalar bu tarz durumlarda personellerine eğitim olanaklarını artırmalı, çalışanları doğru bilgiye ulaşmanın yollarını öğretmelidirler. Çatışmanın olduğu yerde mutlaka kırılmış bir kalp veya hüsrana uğramış bir müşterinin olacağını unutmamak gerekir.

Sabri ERGENECOSAR

sabri@sselojistik.com

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
24 Şubat 1981 Yılında İstanbul'da doğdu, Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Girişimcilik ve proje yönetimini derece ile bitirdi. okurken UND öğrenci çalışma grubu ile "Ankara Öğrenci Zirvesi"nde aktif olarak görev yaptı ve organizasyonunda konuşmacı olarak katıldı Araştırmayı ve sorgulamayı seven bir yapısı olan Ergenecoşar Metsan Lojistik bünyesinde Pazarlama ve Kalite Yönetmeni olarak iş yaşamına başladı. BLMYO Mezunlar derneği Kurucu üyeliğinin yanında Utikad Genç forwarder çalışma grubu, Utikad Gümrük ve Antrepo çalışma grubu ve Utikad Denizyolu çalışma grubunda aktif görev almaktadır.