Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

’Gümrükleme işlemlerinde 900 milyon TL tasarruf sağlanacak’

’Gümrükleme işlemlerinde 900 milyon TL tasarruf sağlanacak’
07 Nisan 2013 08:52 | Son Güncellenme: 14 Mayıs 2013 21:12
A+
A-

4

Türkiye’nin en yaygın iş dünyası sivil toplum kuruluşu Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) Yönetim Kurulu Toplantısı, T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati Yazıcı’nın katılımı ile gerçekleştirildi.

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın gümrükleme işlemlerinin üreticinin, tüccarın mekanından yapılmasını sağlayarak zamandan ve maliyetten tasarruf eden ‘Kolay Ticaret ve Büyük Türkiye’ başlıklı çok önemli bir projeyi  hayata geçirdiğini belirterek, bu sayede gümrükleme işlemlerinde 900 milyon TL’lik bir tasarruf sağlanacağını belirtti.

Meral, Türk iş dünyasının 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine kilitlenmiş durumda olduğunu ve bunun için dünya ile rekabet ettiğini söyledi. Bu noktada rekabette ön plana çıkan tüm engellerin kademe kademe bertaraf edilmesi gerektiğini vurgulayan  Meral, şunları söyledi ”Bunlar arasında önemli bir aşama da gümrükten başlaması. Burada her yıl 400 milyar dolarlık ürün gümrüklerden giriş çıkış yapıyor. Bu noktadaki tüm aşamalardan verim arttırmaya gerçekten ihtiyaç var. Bu kapsamda sayın bakanımız ‘Kolay Ticaret ve Büyük Türkiye’ başlıklı çok önemli bir projeyi de hayata geçirmiş durumda. Bu projedeki en büyük amaç gümrükleme işlemlerinin çok kısa sürelerde ve üreticinin, tüccarın mekanında yapılabilerek, zamandan ve maliyetten çok büyük tasarruf yapılması.

 

Sayın Bakanımız çok yoğun bir şekilde bu projeyi 10 Ocak’tan bu yana önce İstanbul’da, İzmir’de, Bursa’da, Gaziantep’te, Kocaeli’de ve Samsun’da lanse ettiler. Bugünden sonra da Tekirdağ, Mersin ve Ankara’da iş dünyasına tanıtacaklar. Bu proje direk maliyetimizi düşürecek, zaman kazandıracak ve devletimizin üzerindeki iş yükünü de kaldıracak. Bu da tabi iş dünyasına Türk insanına kazanç olarak yansıyacak. 900 milyon TL civarında da bir gümrükleme işlemlerinden bir tasarruf sağlayacak. Tüketiciye aynı zamanda daha düşük maliyetli ürünlerin ulaşması anlamına da gelecek. Bu avantajları bir an önce kullanmaya başlamanızı sizlerden rica ediyorum.”Rızanur Meral, ”Sayın bakanımızın en önemli özelliklerinden birisi bizce iş dünyasına yakın olmaları. İş dünyasının işleyişini yakinen takip etmeleri ve bilmeleri, yapacakları projelerde bizlerin görüşlerini almaları bu  çalışmalar neticesinde de projelerin kanunların hayata geçirilebilir olması ve iş dünyasının verimliliğini artırması, maliyetlerini düşürmesi…” diye konuştu.

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da TUSKON’un,  üye işadamlarının uluslararası  alanda kazandığı tecrübelerin paylaşıldığı bir platform olarak ekonomi dünyasında özel bir yere sahip bulunduğunu belirtti. TUSKON’un dış ticaret köprülerinin, sivil toplum kuruluşlarının yeni iş imkanlarının oluşturulmasına katkısı bakımından çok iyi bir örnek teşkil ettiğini söyleyen Yazıcı, aslında bunun adının ekonomi diplomasisi olduğunu vurguladı. Yazıcı, “TUSKON’un kurduğu köprüler ticari ilişkilerin yanı sıra farklı milletlerle kültürel ilişkilerimiz ve tarihten gelen bağlarımızı da çok güçlü bir şekilde pekiştirmektedir” dedi. Türkiye ekonomisinin son 10 yılda sağladığı istikrar ve doğru politikalar sayesinde önemli ilerlemeler kaydedildiğine işaret eden Yazıcı, “Türkiye’yi 2002 yılında 230 milyar dolarlık bir ekonomiden bugün 786 milyar dolarlık bir ekonomik duruma getirdik.  1 trilyon doları aşan milli geliri ile dünyada 16. büyük ekonomi durumunda. 2023’te 2 trilyon dolarlık milli gelir ile dünyanın en büyük 10 ekonomisinde bir olma hedefi doğrultusunda kararlı adımlarla yürüyoruz” dedi.

 

REKLAM ALANI