Dolar 32,4730
Euro 34,9255
Altın 2.435,25
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

TİCARETTE KÜRESEL KORUMACILIK ÖNLEMLERİ YAKINDAN İZLENMELİ!

TİCARETTE KÜRESEL KORUMACILIK ÖNLEMLERİ YAKINDAN İZLENMELİ!
05 Haziran 2018 12:26 | Son Güncellenme: 05 Haziran 2018 12:27
A+
A-

Dünyanın lider alacak sigortası şirketi Euler Hermes’in hazırladığı ve tüm dünyada yeniden gündeme gelen korumacılık yaklaşımını inceleyen “Ticaret oyunları, ticaret davası ya da ticaret savaşı mı?”raporu yayımladı. Allianz Makroekonomik Araştırmalar Küresel Başkanı ve Euler Hermes Baş Ekonomisti Ludovic Subran ve araştırma ekibi tarafından düzenlenen rapor, risk altında olabilecek sektörlerin yanı sıra küresel ticaret açısından olası sonuçları ve senaryoları da değerlendiriyor.

Elektronik, elektrik, makine ve otomotiv sektörleri risk altında!

Mart 2018’de ABD Başkanı Donald Trump, ABD’ye ithal edilen ürünlere gümrük vergisi uygulamasını başlatarak “korumacılık” yaklaşımını yeniden gündeme getirmesi üzerine geç olmadan bu vergilerin asıl hedefi olan Çin’den de bir misilleme geldi ve bu gelişmeler ticaret savaşlarına dair endişelerin yeniden gündeme gelmesine neden oldu. Şimdilik sadece ufak çaplı ticari çatışmalar olsa da rapor, korumacılık yaklaşımının yaygınlaşması durumunda en çok risk altında kalabilecek sektörlerin; elektronik, elektrik, makine ve teçhizat ve otomotiv olduğunu ortaya koyuyor.

Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner, “Korumacılık önlemlerine rağmen küresel ticaret ılımlı bir hava izleyerek bir önceki yıla kıyasla yüzde 4,8 artış gösteriyor. 2017 yılında ABD tedarikçileri arasında 34’üncü sırada yer alan Türkiye’nin ABD pazarından aldığı pay yüzde 0,4 olmakla birlikte şu an için bu korumacılık önlemlerinin Türkiye açısından kritik etkisi olduğunu söylemek doğru olmaz. Ancak olası senaryolar doğrultusunda yaşanabilecek ticari çözülmelere dikkat edilmeli. ABD-Çin arasındaki ticari ilişkilere dayalı olarak bölgesel yakınlaşmalar, yeni dinamikler ve bunlara bağlı olarak Türkiye’nin de yakından takip etmesi gereken yeni ticari ilişkileri beraberinde getirebilir.” dedi.

Rapora göre tüm korumacılık önlemleri birlikte ele alındığında Çin ve ABD’nin ithalata yönelik gümrük vergilerinde toplam 0,5 puanlık bir artış ortaya çıkıyor. Gerçekleşme ihtimali en yüksek olan bu senaryo, ABD ve Çin için yıllık toplam 30 milyar dolar ihracat kaybı demek. Bu da küresel mal ve hizmet ticaretinin yüzde 0,1’inden daha az demek oluyor. Yine aynı senaryoda, ABD’nin; büyüme, enflasyon, ticaret ve şirket iflasları verilerinde belirgin bir değişim yok ancak ticaret açığında yüzde 0,6 ve bütçe açığında yüzde 1,1 olmak üzere çifte açıkta genişleme var.

Döviz manipülasyonlarına yönelik finansal riskler yakından izlenmeli!

Ticaret oyunları, ticaret davası ya da ticaret savaşı mı?” raporunda ABD-Çin arasındaki bu senaryoların daha hafif atlatılması halinde küresel ithalat üzerindeki toplam gümrük vergilerinde 2,5 puanlık bir artış ya da ABD’nin Çin’den tüm ithalatı için ek yüzde 15’lik gümrük vergisinin doğması tahmin ediliyor. Daha yoğun bir savaşın olduğu senaryoda ise küresel ithalat üzerindeki gümrük vergilerinde 8,5 puanlık toplam artış ya da ABD’nin Çin’den ithalatı üzerinde toplam %45 gümrük vergisi artışı doğuyor. Her iki senaryonun da, ABD, AB ve Çin için; piyasalar, küresel ticaret, şirket iflasları ve büyüme anlamında yıkıcı etkileri mevcut.

Korumacılığın finans, regülasyon, veri, döviz, çevre, sağlık, güvenlik ve fikri mülkiyet gibi alanlarda farklı şekillerde de ortaya çıkması daha ağırı sonuçları da beraberinde getirebilir. ABD ve Çin arasında tansiyonun yükselmesi durumunda sermaye kontrolleri ve döviz manipülasyonlarına yönelik finansal riskler yakından takip edilmeli.

REKLAM ALANI