Dolar 32,3520
Euro 34,7850
Altın 2.394,20
BİST 10.268,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Endüstriyel tasarım geleceği şekillendiriyor

Endüstriyel tasarım geleceği şekillendiriyor
22 Nisan 2013 06:20
A+
A-

Mete-Mordag-b612-(1) 

Endüstriyel tasarım, hayatı kolaylaştıran estetik ve fonksiyonel ürün geliştirmenin yanı sıra bir yandan da geleceği şekillendirmek adına farklı sektörleri yepyeni fikirler ile beslemek için uğraşıyor.

Bugüne kadar farklı sektörlerde birçok firma ile birlikte projeler geliştiren Endüstriyel Tasarımcı Mete Mordağ, yıllar sonra nasıl ürünlerin ortaya çıkacağını, bunların hayatı ne şekilde etkileyeceğini ve ileri götüreceğini görmeye çalışıyor.

Z-Cart, Diamantine, Scowim ve B612 isimlerinde konsept projeler tasarlayan Mete Mordağ’ın, özellikle İngiliz Financial Times’ın “Trend” bölümünde yer verilen “Diamantine” ve “Z-Cart” konsept tasarımları uluslar arası basında da büyük ilgi görüyor.

Büyük süpermarketlerde alışverişi hızlandırmak için tasarlanan Z-Cart, farklı ebatlardaki alışveriş sepetlerini ve çantaları taşıyan ana gövdesi gerektiğinde genişletilebiliyor.  Ana gövdeye entegre edilebilir skuter ünitesi mobil bir alışveriş arabasına dönüştürülebiliyor. Rahat ve hızlı kullanım amacıyla geliştirilen opsiyonel Z-Cart Scooter sistemi, kullanıcıyı ayakta taşıyor. Ön ve arka kısımlarda yer alan kızılötesi mesafe detektörü yardımıyla market içerisinde güvenli bir sürüş sağlıyor.

Z-Cart’ın patentli ürün yerleştirme sistemi, kullanıcının ürünleri raftan aldığı gibi gruplamasını sağlıyor. Ön kısımda farklı boyuttaki torbaları kullanıma hazır bulundurabilen sistem, standart alışveriş torbaları ile de uyum sağlıyor. Ayrılabilir alışveriş sepetleri, birlikte alışverişe çıkan kişilerin marketin farklı yerlerinden aldıkları ürünleri aynı alışveriş arabasında toplamasına olanak sağlıyor.

Özellikle küçük mutfaklar için tasarlan elektrikli su ısıtıcısı Diamantine, özel stant aparatı sayesinde duvara asılabiliyor. Standart bir su ısıtıcı gibi de kullanılabilen Diamantine, duvara asıldığında, içerisindeki su alt ibriğinden düğmesi yardımı ile tahliye edilebiliyor.  

Termostatlı duvar armatürü su ısıtıcısının ışımasını sağlayan bir mavi-kırmızı ışık uyarı sistemi ile donatılan Diamantine’in içindeki su ayarlanan ısıya ulaştığında yaydığı ışık maviden kırmızıya dönüyor. Su ısısı ayarlanan derecenin altına düştüğünde ise yayılan ışık tekrar mavi renge geri dönüyor. Isı eşik ayarı stant aparatı üzerinden yapılıyor.

Bir deniz skuteri olan Scowim, iki yöne açılabilen kumanda kolları ile su-üstü ve su-altında çeşitli sürüş opsiyonları sunuyor. (Azami Hız: 5 km/h / Menzil: 12,5km)

Modüler konstrüksiyona sahip bir ev ses-sinema sistemi olan ve adını Antoine de Saint Exupéry’nin 1943 yılında kaleme aldığı “Küçük Prens” kitabından alan B612, LCD ekranlar için tasarlanmış açı ayarlı sistemi ile ekranın tavana montajını mümkün kılarak, kullanıcıya farklı açılarda seyir imkanı sunuyor. Modüler konstrüksiyon, sistemin farklı mimari ve boyutsal özelliklerdeki mekânlarda kurulumunu mümkün kılıyor.

 

REKLAM ALANI