Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

İngiltere sanayi faaliyetlerini canlandırabilecek mi ?

İngiltere sanayi faaliyetlerini canlandırabilecek mi ?
22 Mart 2013 09:46 | Son Güncellenme: 14 Mayıs 2013 21:16
A+
A-

15342

Destek FX,  analizine göre  finans sektöründe öncü ülke olan İngiltere’de şu sıralar işler yolunda gitmiyor. Avrupa Birliği üyeliği bulunan fakat Euro’ya geçmeyen İngiltere hala çözüm planını ortaya çıkartamadı.

Yapmaya çalıştığı ekonomik reformların piyasalara yansımadığını gördüğümüz İngiltere’de Merkez Bankası Başkanı King’e parasal genişleme adımlarını hızlandırmaktan başka yol kalmamış görünüyor. Son toplantı tutanaklarında parasal genişlemede sona yaklaşılıyor algısı oluştursa da yapısal sorunlar çözülmeden genişlemenin sona ermesi çılgınlık olur. Haziran başında değişmesi beklenen Merkez Bankası Başkanlığına şu anda Kanada Merkez Başkanlığı yapan Carney’in geçeceği biliniyor. Göreve gelmeden, İngiltere ekonomisinin düzelmesi için elinden geleni yapacağını söylemesi ve gerekirse daha fazla parasal genişleme yoluna gidilebilir diyerek, şimdiden ülke ekonomisini kurtaracak adam rolünü kapmış durumda. Söylemlerinde bankada yapısal reformlar yapacağından da bahseden Carney’in neler başarabileceği merak konusu.

Avrupa’daki ülkelere kıyasla finans piyasalarında önde bulunan İngiltere acaba bu piyasalarda lider olarak ilerlerken sanayi gelişimini aksattı mı diye sormak gerekiyor. Çünkü 2012’nin son çeyreğinde İngiltere beklentilerin aksine yüzde 0,3 daraldı. Bu haber ve ardından gelen kötü ekonomik veriler sonrası tam 35 yıl sonra AAA olan notunu kaybetti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s İngiltere’nin AAA olan notunu bir basamak kırarak AA1’e indirdi. Ülkenin not görünümü ise durağana çevirdi. Kurum ekonomik büyümenin durması ve yüksek borç oranının İngiltere ekonomisine zarar verdiğini belirterek uyarılarda bulundu. Yaşanan bu gelişmeler İngiltere’nin sanayi üretimi noktasında geri kaldığını göstermekte. Ekonomisinde meydana sorunların temeline inip yapısal çözümler üretmek zorunda olan İngiltere’nin parasal genişlemeyle birlikte sanayi üretimine gereken önemi vermesi bekleniyor.

Uzun vadeli yükseliş trendinin ardından bir sıkışmayla karşılaşan GBPUSD paritesi yaşanan olumsuzlukların etkisiyle aşağı yönlü kırıldı. Düşüşün sert yaşandığı paritede görünüm hala zayıf.

Parite de pivot seviye 1.50. Fiyatlar bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece bir toparlanma yaşanacağı umudunu taşıyabiliriz. Fakat artış gösterecek parasal genişleme hareketleriyle birlikte düşüşlerin hızlanması durumunda kademeli olarak 1.4850 ve 1.4200 seviyeleri önemli.

İngiltere Merkez Bankası BoE’nin bundan sonra ekonomik gidişata yön verme konusunda daha aktif rol alacağını düşünüyoruz. Bu sebeple sınai faaliyetler ekonomik toparlanmada belirleyici rol oynayacak. Artacak sınai faaliyetler sonrası üretim PMI verilerinde yaşanacak olumlu gelişmelerle parite yükselişe geçebilir. Bu yükselişlerde daha önce aşağı yönlü kırılmanın gerçekleştiği 1.5600 seviyesi önemli. Ardından hedef olarak 1.6000 ve 1.6300 seviyeleri takip edilebilir.

http://i.imgur.com/p0iYKPp.png

 

REKLAM ALANI