Dolar 32,3373
Euro 34,7963
Altın 2.389,24
BİST 10.227,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Yeni kanun, konutta “detaycı” Ankara’yı heyecanlandırmadı

Yeni kanun, konutta “detaycı” Ankara’yı heyecanlandırmadı
09 Haziran 2014 12:28
A+
A-

Efe BezciBaşkent inşaat sektöründe 40 yıldır faaliyet gösteren Besa Grup’un Yönetim Kurulu Üyesi Efe Bezci: “Ankaralı, bürokrasinin de etkisiyle titiz, detaycı, kılı kırk yaran, hesabını, haklarını çok iyi bilendir. Tüketici Yasası’nda yeni düzenlemeler, bizde zaten uzun süredir uygulanıyordu” “Emlak alımı büyük bütçesi nedeniyle diğer alımlardan farklıdır. Yeni yasa, bütçesinin önemli kısmını konuta ayıran kişileri sektördeki kötü niyetli kişilerden kurtaracak”

Maket üzerinden alınan konutların onlarca yıl tamamlanamaması, müteahhidin kayıplara karışması, metrekare ve cephe hilesi kabusuna çözüm getiren yeni tüketici kanunu “detaycı” müşteri portföyüne sahip Ankara’da beklenen heyecanı uyandırmadı.

Özellikle sabit gelirli kişilerin, aylık gelirlerinin çok önemli bölümünü ayırarak girdikleri konut projelerinin önemli bölümünde verilen sözlerin yerine getirilmemesi ve tüketicinin mağduriyetinin önlenmesi amacıyla 28 Mayıs’ta yürürlüğe giren Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu değerlendiren Besa Grup Yönetim Kurulu Üyesi Efe Bezci, Başkent’te 40 yıldır onlarca projeyi hayata geçiren bir firma olarak, her zaman müşterilerinin haklarını ön planda tuttuklarını kaydetti.

Efe Bezci, Ankara firması olarak bürokrasinin beşiği olan, “bürokrasi kenti” kimliğiyle özdeşleşen Ankara’da uzun soluklu yol almak isteyen tüm firmaların müşteri hassasiyetine özen göstermesi gerektiğinin altını çizerek, şunları söyledi:

“Bizde de bu duyarlılık 40 yıldır başarıyla yürüyen projeleri hayata geçirmemize neden oldu. Ankaralı, bürokrasinin de etkisiyle titiz, detaycı, kılı kırk yaran, hesabını, haklarını çok iyi bilendir. Tüketici Yasası’nda yapılan yeni düzenlemeler, bizde zaten uzun süredir uygulanıyordu. Bu nedenle Ankara kökenli firmaları çok etkilemeyecek. Ancak, sektörde sayıları az da olsa bulunan kötü niyetli kişileri engelleme, kent ekonomisine olumsuz yansımaması adına bu düzenlemeyi çok olumlu buluyoruz. Çünkü yeni yasa, bütçesinin önemli kısmını konuta ayıran kişileri sektördeki kötü niyetli kişilerden kurtaracak. Özellikle henüz ortada konut yokken, inşaat halindeyken veya inşaata henüz başlanmamışken konut satılması dolayısıyla pratikte tüketicilerin iyi niyetlerinin suistimale uğratılmasının önüne geçecek.”

Besa Grup gibi köklü Ankara firmalarının mimari projelerini onaylatıp, yapı ruhsatını alarak, kat irtifakını kurup maket üzerinden satışa başladıklarını, ardından projenin lansmanı başladığında kat irtifaklı tapu verdiklerini belirten Efe Bezci, “Başkent’in eğitim seviyesinin yüksek, bilinçli halkının çok daha fazla olması, yasanın, resmi bir kurum tarafından tüm süreç boyunca tüketicilerin bilinçlendirilerek özellikle eğitim seviyesi düşük tüketicilerin dolandırılmasının önüne geçmesini de Ankara için çok önemli kılmıyor” dedi.

Efe Bezci, onlarca yıl bu şartlarda üretim yapmanın sırrının öz kaynakları kullanmak ve kendi arsaları üzerine proje üretmek olduğunu da ifade ederek, şöyle devam etti:

“Emlak alımında yaşanan bir başka sorun da tüketicinin yoğun reklam çalışmalarına aldanarak fazla düşünmeden yanlış algıyla konut projelerine girmesi, sonrasında gerçekteki durumun reklam ve kendisine gösterilen konut maketlerinden çok farklı olduğunu anlamasıdır. Bu nedenle de yeni kanunda tüketiciye sözleşmenin imza tarihinden itibaren 14 gün içinde herhangi bir tazminat vb. ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkı tanınıyor. Kanun bu durumun önüne geçmek için madde 42’de satıcının, ön ödemeli konut satışına başlamadan önce koşulları ve uygulama esasları Hazine Müsteşarlığı’nca belirlenen “bina tamamlama sigortası”nı yaptırmasını veya Bakanlıkça belirlenen diğer teminat ve şartlarını sağlamasını zorunlu kılıyor.”

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI