Dolar 32,5157
Euro 34,9332
Altın 2.423,79
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

“Geleneksel İK sistemi çalışana güvenmiyor”

“Geleneksel İK sistemi çalışana güvenmiyor”
05 Ağustos 2014 10:50 | Son Güncellenme: 05 Ağustos 2014 10:55
A+
A-

NIQ LAIİnsan yönetimi alanında Avrupa’nın en büyük kongresi olan ve bu yıl 4-5 Kasım’da 22’ncisi gerçekleştirilecek PERYÖN İnsan Yönetimi Kongresi 150’den fazla yerli ve yabancı uzmanı ağırlayacak. Kongre’nin ana konuşmacılarından Hong Kong Broadband Network Grubu’nun ödüllü CFO’su Niq Lai, yetenek yönetimi alanında kendisini üne kavuşturan “WOW Faktörü” hakkında konuşacak. Lai, “Geleneksel İK çalışana güvensizlik besliyor, bağlılık için yetenekleri özgür bırakın” diyor.

Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) tarafından düzenlenen, Avrupa’nın insan yönetimi alanındaki en büyük kongresi olan PERYÖN İnsan Yönetimi Kongresi’nin 22’ncisi, bu yıl 4-5 Kasım’da İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek. Yerli ve yabancı pek çok uzmanın katılacağı kongrenin ”insan kaynakları” konusunda tescilli “şampiyon” bir konuşmacısı var: Hong Kong Broadband Network (HKBN) Grubu CFO’su, Yetenek Yönetimi Başkanı ve Ortağı Niq Lai.

Finans kökenli olan ve 2011’de Global Telecom Business dergisi tarafından sektörde izlenmesi gereken İlk 50 CFO’dan biri seçilen Niq Lai, halen HKBN’nin yetenek yönetimi başkanlığını da yürütüyor. Lai, yetenek yönetimi ile finansal performans arasında paralel bir ilişkiden söz ediyor: “Temel prensip yetenekleri elde tutabilmek, uzun vadeli bir ilişki kurmak, yeterli kaynağı vermek ve en önemlisi önlerinden çekilmek. Bana göre, bu kombinasyon şaşırtıcı sonuçlar veriyor. Biz otoritemizi yeteneklerimize delege ediyoruz.”

“Hastalık izni için doktor raporu istiyorsanız, çalışanınıza güvenmiyorsunuz demektir”

Uzun yıllar CFO olarak çalıştıktan sonra şirketin insan kaynakları birimini de yönetmeye başlayan Lai’nin klasik İK yönetimlerine ciddi eleştirileri var. Geleneksel İK’nın kötü çalışana odaklandığını ve özünde çalışana güvenmediğini söyleyen Lai, ezberin bozulması gerektiğini belirtiyor: “Geleneksel İK dikkatinin neredeyse tamamını, sistemi bozan yüzde 1 oranındaki kötü çalışana veriyor. Bu durum, geleneksel İK politikası el kitaplarının neden bu kadar detaylı olduğunu da açıklıyor. HKBN’de kurallardan ve düzenlemelerden uzağız, birbirimize güveniyoruz ve sistemimiz de buna göre. Örneğin, sabit çalışma saatleri yerine esnek çalışma saatlerine geçtik, hastalık izni için doktor raporu istemiyoruz, beyana göre veriyoruz gibi… Eğer bir çalışanınıza hastalık iznini suistimal etmeyeceği konusunda güvenemiyorsanız o zaman o çalışanın şirkette olmaması ve yöneticisinin yeterliliğinin de sorgulanması gerekir. Ancak yaygın olarak kullanılan geleneksel sistem içinde çalışana güvensizlik barındırıyor.”

Yöneticilerin çalışanlarına mentorluk da yapması gerektiğini belirten Lai şöyle devam ediyor: “İnsan insandır, bir varlık değildir. Her bir bireyin kendi özlemleri ve tutkuları vardır ve biz bunları yönetebilmeliyiz. İş arkadaşlarıma, patronum bana nasıl davranıyorsa öyle davranıyorum. Örneğin, 20’li yaşlarda aldığım mentorluk gibi ben de genç meslektaşlarıma mentorluk yapıyorum. Genç meslektaşlarıma her zaman benim yaşıma geldiklerinde benden daha iyi işler yapmaları gerektiğini söylüyorum.”

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI