Dolar 32,5808
Euro 35,0133
Altın 2.460,62
BİST 9.900,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C

Volkswagen ticari edebe uysun Türkiye’de yatırım yapsın

Volkswagen ticari edebe uysun Türkiye’de yatırım yapsın
18 Şubat 2013 08:18
A+
A-

mehmet-zafer-caglayan

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’de en çok satılan marka olan Volkswagen’in üretim yapmamasının kendileri için kayıp olduğunu belirtti. Çağlayan, teşvik sisteminin ekonomiye kazandırılmış önemli bir eser olduğunu kaydederek, sektöre yönelik teşviklerde yeni bir düzenlenme kararı almalarında otomotiv sektörünün yurt içi üretim kapasitesinin ithalattan fazla olması ve sektör yatırımlarının asgari yüzde 40 katma değer yaratamamasının önemli bir etken olduğunu söyledi.

Çağlayan stratejik yatırımlara önem verdiklerini belirterek, “Cari açığı kalbinden vuracağımız yer orası. Yüzde 40’tan dolayı yatırımın önündeki engel olmayalım istedik. Yüzde 56 yerlilik oranında destekle yüzde 85’leri yakalayacağımızı gördük” diye konuştu.
Volkswagen’in yatırım kararı açıkladığı ülkeler arasında Türkiye’nin bulunmayışına ilişkin bir soruya ise Çağlayan, “Volkswagen, Türkiye’de en fazla satılan ama Türkiye’de üretimi olmayan bir marka. Yakın bir süre içinde bu firmanın üst yönetimiyle görüşmeye karar verdik. Aslında böyle bir teşvik sisteminden sonra kendileri kayıpta. Bu işin ticari edep yönü de var; sen en fazla satılan araç olduğun Türkiye’de yatırım yapmayacaksın… Türk halkını küstürmezler inşallah. Sitem etmiyoruz, Volkswagen’i Türkiye’ye yatırıma davet ediyoruz” yanıtını verdi. Çağlayan, “Daha önce Volkswagen’e ait Meksika üretimi Jetta’ya ek vergi uygulaması olmuştu. Benzer bir uygulama devreye alınabilir mi?” sorusuna da şu cevabı verdi: “Şu anda ben bir haksız rekabetle karşı karşıyayım. Şunu görüyorum ki, Avrupa üzerinden Avrupa Gümrük Birliği Anlaşması’nı ve kendisinin serbest ticaret anlaşmasını kullanarak benim ülkeme girmeye çalışıyor. Yok öyle bir iş. Ben almam gereken tedbirim neyse alırım. Umuyorum ki bizi böyle bir tedbir almaya mecbur bırakmazlar. Gerektiğinde bir şeyler yapabiliriz.”
DUNYA
REKLAM ALANI