Dolar 32,5110
Euro 34,8958
Altın 2.455,36
BİST 9.889,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

2013 yılı ücret araştırması başlıyor

2013 yılı ücret araştırması başlıyor
10 Nisan 2013 20:25
A+
A-

Isin_Mengenli_1

Dünyanın lider insan kaynakları danışmanlık firması Mercer tarafından her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen ve iş dünyasında ücret ve zam eğilimlerini ortaya koyan Mercer Ücret Araştırması, Türkiye’deki ücret stratejilerinin belirlenmesi ve çalışan maliyetlerinin yönetilmesinde çok önemli bir referans noktası olmaya bu yıl da devam edecek. Ücret araştırmalarının rakiplerin ne yaptığını anlamak, piyasadaki uygulamalar ve trendler hakkında fikir sahibi olmak açısından çok önemli olduğunu dile getiren Mercer Türkiye İnsan Kaynakları Sistemleri ve Araştırmaları Direktörü Işın Mengenli, bu araştırmanın firmaların yapacakları analizler ve alacakları kararları destekleyebilecek tarafsız bir referans noktası olduğunu belirtti.  

Tüm dünyada 40’tan fazla ülkede 25 binin üzerinde müşterisine hizmet veren lider insan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer, 2013 yılı ücret araştırmasını Nisan-Temmuz ayları arasında gerçekleştiriyor. Her yıl dünya çapında yaklaşık 700 araştırma yapan Mercer, Türkiye’de 2001 yılından bu yana yılda bir kez genel sektör ücret araştırması gerçekleştirerek, şirketler için en kritik konulardan biri olan ücretlendirme politikaları ve çalışan maliyetleri ile ilgili olarak piyasanın nabzını tutuyor. Mercer Ücret Araştırması, dünya genelinde 100’ün üzerinde ülkede eşzamanlı olarak gerçekleştiriliyor.

Işın Mengenli: “Ücret araştırmaları, şirketler için en iyi referans”

Ücret araştırmalarının rakiplerin neler yaptığını anlamak, piyasadaki uygulamalar ve trendler hakkında fikir sahibi olmak için çok önemli kaynaklar olduğunu belirten Mercer Türkiye İnsan Kaynakları Danışmanlığı ve Araştırmaları Direktörü Işın Mengenli, bu araştırmaların firmalara sağladığı diğer avantajları ise şöyle sıraladı: “Ücret araştırmaları firmaların yapacakları analizler ve alacakları kararları destekleyebilecek tarafsız bir referans noktası sunmaktadır. Son zamanlarda, Türkiye yabancılar tarafından yükselen yıldız olarak görülüyor, Türkiye’ye yeni şirketler giriyor veya mevcut şirketler yatırımları artırıyor.  2013 yılı, çalışanlara yeni iş fırsatları getiren bir yıl olacak. Bu açıdan insan kaynağını çekmek ve elde tutmak için şirketlerin ücret ve yan hak uygulamalarının piyasada rekabetçi olması çok önemli. Ücret araştırmaları, katılımcı şirketlere piyasada konumlarını kontrol edebilme, bu doğrultuda ücretlendirme politikalarını gözden geçirme, personel maliyetlerini etkin yönetme; sektörel bazda karşılaştırmalar yapabilme adına objektif veriler sağlayan ve kararları etkileyen önemli araç konumundadır.“

Süreç nasıl işliyor?

Her yıl Nisan ayında katılımcı olmak isteyen şirketler belirlendikten sonra başlayan Mercer Türkiye Ücret Araştırması’nın veri toplama süreci yaklaşık dört ay sürüyor. Katılımcı şirketlerden titizlikle toplanan veriler, Mercer global ücret uzmanları tarafından tek bir merkezden gizlilik içinde analiz ediliyor. Sonuçlar, katılımcı şirketlere Eylül ayında açıklanıyor. Katılımcı şirketlere araştırma sonuçlarına web tabanlı bir sistem üzerinden erişim sağlanıyor ve ücret sistemlerini piyasa ile kıyaslama imkanınıu veriyor. Sisteme erişen İK çalışanları ücret araştırması sonuçlarını gizlilik prensipleri çerçevesinde sınırsız kırımlarda analiz ediyor. Sistem bu analizler için otomatik olarak grafikler ve raporlar üretebiliyor. Sistem İK çalışanları için ciddi ölçüde zaman tasarrufu sağladığı gibi analizlerde hata yapılmasını engelliyor. Analizler sonunda şirket, iç dengelerini gözeten ve dışarıda da rekabetçi olabilen ücret politika ve stratejileri kurabiliyorlar.

2001’den bu yana her yıl yapılıyor

Mercer Ücret Araştırması toplam ödüllendirme olarak bilinen baz maaş, yıllık sabit ödemeler (yemek, yol), değişken ödemeler (satış komisyonları, bonus), uzun vadeli teşvikler (hisse vs…) ve yan haklar hakkında (şirket arabası, sağlık sigortası) firmalara doğru ve istikrarlı bilgiler sağlıyor. Türkiye’de 2001 yılından bu yana her yıl gerçekleştirilen Mercer Ücret Araştırması’nda, giriş pozisyonundan genel müdür pozisyonuna kadar idari işler, mühendislik, finans, genel yönetim, insan kaynakları, bilişim, hukuk, üretim, pazarlama, Ar-Ge, satış ve lojistik bölümleri gibi farklı pozisyonlar için ücret ve yan hak bilgileri yer alıyor.

 

REKLAM ALANI