Dolar 32,3880
Euro 34,7806
Altın 2.435,61
BİST 9.994,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C

UND’den “Ayrımcı AB” Tepkisi

UND’den “Ayrımcı AB” Tepkisi
16 Aralık 2013 16:03
A+
A-

und ab tepki

“Çözümsüzlüğün 365’inci Günü”

Uzun yıllardır Ro-La trenleri ile Avusturya üzerinden transit geçen Türk araçları, geçen yıl bugün Macaristan’dan kalkan trenin seferlerinin sona erdirilmesi karşısında çaresiz kaldı. Avusturya tam bir yıldır sorunun çözümü hiçbir çaba göstermedi. UND AB ile Geri Kabul Anlaşması’nın İmzalandığı gün tam sayfa gazete ilanı vererek AB’nin ayrımcı uygulamaların, “çözümsüzlüğün 365. gününe” dikkat çekti.

Uluslararası karayolu taşımacılığı sektörü ve ihracatçılarımızın Avusturya’nın keyfi transit geçiş engeli ile mücadelesinin birinci yılı tamamlandı.

Uzun yıllardır ülkesi üzerinden yapılan transit taşımalar (15 Milyar Dolarlık ihracat) için gerekli 120 bin taşıma için ülkemize sadece 15.000 geçiş hakkı tanıyan Avusturya, bu kotanın yetersiz kaldığı 100.000 civarında taşıma için Türk araçlarının Maribor (Slovenya), Fernetti (İtalya) ve Szeged (Macaristan) olmak üzere üç ayrı tren yolu hatlarını kullanarak ülkesini geçmesine izin veriyordu.

2012 yılı Aralık ayında Macaristan’daki tren yolu şirketinin ani bir kararıyla Szeged hattını kapatması ile, bu güzergâhtaki yıllık 25.000 civarındaki Türk TIR’ı ise diğer hatları işlemez hale getirdi. Oluşan tren kuyruklarında yaşanan 3 günlük beklemeler 2013 yılında ihracatımızı sekteye uğrattı, uğratmaya da devam ediyor.

Avusturya ise bir yıldır sessiz kalıyor, tüm girişimlere rağmen Türk taşımacısına bir çözüm önermiyor.

Bunun yanında Avusturya’nın taşıma modu zorlaması ile yarattığı etkinin benzerleri Bulgaristan, Romanya ve Macaristan gibi ülkelerde de yine ayrımcı şekilde alınan geçiş belgesi ücretleri ile yapılmaya çalışılıyor. 2012 yılında 124 bin yabancı aracın ülkemize boş gelerek ülkemizin ihraç yükünü taşıması, ülkemizi mal ihraç etmek için hizmet ithal eder hale getirmesi, Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Türkiye üzerinde anlaşmalı bir şekilde oynadığı oyunun bir göstergesidir.

Bu konudaki mücadele artık için milli bir mesele haline gelmiştir.

REKLAM ALANI