Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 21°C

İmalatta daralma sürüyor

İmalatta daralma sürüyor
02 Mayıs 2019 11:28
A+
A-

Mart’ta 47.2 ile geçen yıl Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkan imalat PMI, Nisan’da 46.8’e geriledi.

 

İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Nisan’da 46.8’e gerileyerek sektördeki daralmanın 13’üncü ayına girdiğine işaret etti. Daralmanın şiddeti ise 13 ayın ortalamasına kıyasla azaldı.

İmalat sektöründe zorlu piyasa koşulları Nisan’da devam ederken, yeni siparişlerde yavaşlamanın devam etmesi de üretim ve satın alma faaliyetlerinde daralmaya yol açtı.

IHS Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) için hazırlanan imalat PMI, Mart’ta 47.2 ile geçen yıl Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı. Endekste 50’nin altı seviyeler daralmaya, üzeri ise büyümeye işaret ediyor.

Girdi maliyetleri Nisan’da geçen yılın Ekim ayından bu yana en sert artışı kaydetti. Artış büyük ölçüde TL’nin dolar karşısındaki değer kaybından kaynaklandı. Bunun yansıması olarak nihai ürün fiyatlarındaki artış ise Nisan’da son 6 ayın en yüksek hızında gerçekleşti.

Üretim alt endeksi Mart ayındaki 47.8 seviyesinden 46.6’ya geriledi. Üretimdeki gerileme Nisan ayında 1 yılı geride bıraktı.

Yeni siparişler alt endeksi 44.5’ten 43.5’e geriledi. Yeni siparişlerdeki daralma on üçüncü ayına girerken, daralma Ocak ayından beri en yüksek hızda gerçekleşti.

Yeni ihracat siparişleri alt endeksi ise Nisan’da 49.2 seviyesinden 47.5’e geriledi. Ancak bu gerileme toplam yeni siparişlerdekine kıyasla daha düşük oranda gerçekleşti.

Üretimde yavaşlama devam ederken, istihdamda genel olarak değişim gözlenmedi. Tedarikçilerin teslimat süreleri ise, ödeme tahsilatında yaşanan zorluklar nedeniyle Nisan’da uzamayı sürdürdü.

REKLAM ALANI