Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Turkcell’in kadın projeleri dünyaya örnek gösterildi

Turkcell’in kadın projeleri dünyaya örnek gösterildi
07 Mart 2013 08:52
A+
A-

EKG Toplu fotoğraf

Bu yıl New York’ta beşincisi gerçekleştirilen “Kadınların Güçlendirilmesi İlkeleri Etkinliği’nde Turkcell’in kadın projeleri dünya şirketlerine örnek gösterildi. Birleşmiş Milletler Kadın Ofisi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde düzenlenen etkinliğe Turkcell,  “Kadınların Güçlendirilmesi İlkeleri”ne imza atan ilk Türk teknoloji şirketi olarak katıldı.

Turkcell, 13 yıldır devam eden Kardelenler projesi kapsamında bugüne dek 28 bin kız öğrenciye burs verdi. Ekonomiye Kadın Gücü projesi ile 4 yılda 100 bin kadını ekonomiye kazandırmayı hedefleyen Turkcell, Kadına Yönelik Şiddete Sıfır Tolerans Kampanyası ile de konu hakkında farkındalık yaratmak üzere çalışmalarını sürdürüyor.    

Türkiye’nin lider iletişim ve teknoloji şirketi Turkcell, Birleşmiş Milletler Kadın Ofisi (UN Women) tarafından organize edilen “Kadınların Güçlendirilmesi İlkeleri” (Women’s Empowerment Principles – WEPs) etkinliğinde Türkiye’yi temsil etti. İsviçre ve Avustralya Hükümetleri’nin ev sahipliğinde Birleşmiş Milletler’de bu sene 5. kez gerçekleşen oturumlarda, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, şirketin “kadın odaklı” öncü projelerini BM’ye üye ülke temsilcileri, iş dünyasının önde gelen isimleri, akademisyenler ve STK yöneticilerine anlattı.

Öztürkler: “BM’de Türkiye’yi temsil etmek onur verici”

Etkinliğin ilk günü olan 5 Mart’ta İsviçre’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Paul Seger’in moderatörlüğünü üstlendiği panelde konuşma yapan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, “Kadınlarımıza daha iyi bir hayat sunmak, geleceğimizi – çocuklarımızı garanti altına almak demek. Her alanda fırsat eşitliği sağlamak için teknolojimizle, yarattığımız istihdamla, sosyal sorumluluk projelerimizle kadınların yanındayız. 2 yıl evvel, Kardelenlerimiz’i anlatmak için Birleşmiş Milletler’deydik. Şimdi geriye dönüp baktığımda sadece son iki 2 yılda bile bu yönde birçok yeni projeye imza attığımızı mutlulukla söyleyebilirim. Dar gelirli girişimci kadınlarımıza destek vermek için hayata geçirdiğimiz ve teknolojimizle zenginleştirdiğimiz Ekonomiye Kadın Gücü projemiz, kadına yönelik şiddete ‘dur’ demek için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıyla yaptığımız işler, İşte Eşitlik manifestosuna attığımız imza ile verdiğimiz söz ve şirket içinde yakaladığımız yüksek kadın çalışan oranı, kadın dostu İnsan Kaynakları uygulamalarımızla ülkemizde ve dünyada parmakla gösterilir hale geldik. Bugün ‘Güçlü Kadın, Güçlü Türkiye’ bakış açımızla yeniden Birleşmiş Milletler etkinliklerinde Türkiye’yi temsil etmekten onur duyuyoruz” dedi.

Yarın BM Genel Sekreteri ile aynı etkinlikte…

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, etkinliğin ikinci günde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un kapanış konuşmasının yer aldığı seansta konuşacak. Oturumların sonucunda özel sektörün, inovatif yaklaşımları benimseyerek kadınlar için ekonomik ve sosyal hayatta fark yaratması hedefleniyor.

Turkcell’in Kardelenler burs sayısı 2013’te 100 bini aşıyor

Türkiye’nin en önemli ve öncü sosyal sorumluluk projelerinden Kardelenler, bundan 13 yıl önce Turkcell tarafından, ailelerinin ekonomik yetersizliği nedeniyle öğrenimlerine devam edemeyen kız çocuklarına eğitimde fırsat eşitliği sağlanması amacıyla hayata geçirildi. Proje 2010 yılı Mart ayında Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen Pekin+15 etkinliği kapsamında, BM merkezinde düzenlenen panelde, örnek proje olarak dünyaya tanıtıldı. Kardelen bursuyla ODTÜ Uluslar arası İlişkiler 3. Sınıfta okuyan Güleser Çelik, panele konuşmacı olarak katılmış ve yaptığı konuşmanın ardından, BM’de staja kabul edilmişti.

Kardelenler projesi kapsamında halen yılda 10 bin kızımıza burs sağlanıyor. Bugüne kadar verilen toplam burs sayısı 2013’te 100 bini geçerken, 28.000 öğrenciye ulaşıldı. Kardelen bursu ile okuyan öğrencilerden 15 bini lise mezunu olurken, 3500’ü üniversiteyi kazandı, 1500’ü ise üniversiteden mezun oldu.

“Ekonomiye Kadın Gücü” ile hedef 100 bin kadına ulaşmak

Turkcell 2012 yılında, ekonomik üretime başlamak isteyen dar gelirli kadınlar için Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ile işbirliğine giderek cepten kalkınma seferberliği başlattı. Ekonomiye Kadın Gücü adlı seferberlik sayesinde dünyada ilk defa bir mobil operatör, bir mikrofinans kuruluşuyla ortak ‘sosyal borçlanma’ modelini hayata geçirmiş oldu.  Turkcell’in teknolojisiyle güçlendirilen sosyal borçlanma modeli sayesinde dileyen herkes dar gelirli kadınlara 1 yıl vadeli borç verebiliyor ya da bağış yapabiliyor. Ekonomiye Kadın Gücü seferberliğinin hedefi 4 yılda 100 bin kadını ekonomiye kazandırmak. Turkcell projeye 400 bin TL katkı vererek başladı. Geçen ay yapılan Gala Gecesi’nde de 400 bin TL gelir elde edildi. Gecenin onur konuğu mikrokredi kavramının muciti ve bu fikriyle Nobel Ödülü’nü alan iktisatçı Prof. Muhammed Yunus oldu. Projeye destek vermeyen herkes operatörü ne olursa olsun, FON yazıp 5886’ya SMS gönderilerek proje havuzuna 5 TL bağış yapılabiliyor.

Turkcell, proje kapsamında Anadolu’da 11 ili kapsayan bir eğitim programına başladı. Eğitim programı kapsamında kadın girişimcilere daha etkin ve başarılı bir iş hayatı için temel bilgiler veriliyor.

Bakanlıkla el ele verdi, kadına şiddete “sıfır” tolerans dedi

Turkcell, geçen yıl Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı ile el ele vererek, kadına yönelik şiddete karşı önemli adımlar attı. Türkiye’deki kadınların yüzde 39’unun hayatlarının bir döneminde şiddete maruz kaldığı gerçeğini değiştirmek üzere “Kadına Yönelik Şiddete Sıfır Tolerans Kampanyası”na start verildi. Sloganın 360 derecelik bir tanıtım stratejisi sayesinde toplumun çok büyük bir kesimine ulaşması sağlandı.

Ayrıca kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla Türkiye’nin her kesiminden öncü ve ünlü insanların katıldığı “Beyaz Kurdele” Gala gecesi düzenlendi. Yine 2012’de Bakanlık ile kurulan işbirliği sonucunda, Turkcell Grup şirketlerinden Turkcell Global Bilgi Alo183 danışma hattını hayata geçirdi.

Turkcell, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın “İşte Eşitlik Bildirgesi”nin hazırlanmasında da aktif bir rol oynadı ve bu platformun görsel kanallarını tasarlayarak, insanlarla buluşturdu.

Turkcell’in kadın çalışan oranı sektör ortalamasını ikiye katlıyor

Teknolojisiyle sosyal dönüşüme ön ayak olarak fırsat eşitliği yaratan Turkcell, yüksek kadın çalışan oranıyla, hem iş dünyasında hem de telekom sektöründe öncü bir rol üstleniyor. Turkcell’de çalışanların % 49,6’sı kadın iken bu rakam sektörde % 23’lere düşüyor. Özellikle Anadolu’nun dört bir yanına dağılmış çağrı merkezleri sayesinde, Turkcell kadın çalışma oranlarının çok düşük olduğu illerde bile bu eşitliği sağlamayı başarıyor. Turkcell yönetici kadrosunun % 42’sinin kadın oluşu, her kademede sağlanan fırsat eşitliğinin önemli bir göstergesi.

Şirket “kadın dostu” insan kaynakları uygulamalarıyla da kadın çalışanlarının gündelik hayatlarını kolaylaştırıyor ve güzelleştiriyor. Dileyen tüm çalışanlara Hayata Ait Programlar (HAP) kapsamında anneliğe hazırlık, hamileler için nefes teknikleri, ebeveyn olma sanatı eğitimleri veriliyor. Turkcell ayrıca 2-5 yaş arası çocuğu olan kadın çalışanlara kreş yardımında bulunuyor.

BM Kadın Ofisi/Kadınların Güçlendirilmesi İlkeleri nedir?

Kadının Güçlendirilmesi İlkeleri, iş dünyasına kadınların işyerlerinde, piyasada ve toplum içinde güçlendirilmesi için kılavuz oluşturan bir ilkeler dizisidir. Bu ilkeler, BM Kadın Ofisi ve BM Küresel İlkeler Sözleşmesi arasındaki bir işbirliğinin sonucu olarak oluşturulmuştur. Kadının Güçlendirilmesi İlkeleri, yeni bir takım kurallar koymak ya da iş dünyasının dahil olacağı yeni bir inisiyatif oluşturmak yerine, iyi kurumsal vatandaşlığın, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin ve sürdürülebilir kalkınmada iş dünyasının oynadığı rolün kadın-erkek eşitliği yönü üzerinde durarak en iyi uygulamalara giden yolu işaret etmek istiyor. Kadınların Güçlendirilmesi İlkeleri, 7 ana maddeden oluşuyor:

1.      Cinsiyet eşitliği için kurumsal olarak üst düzeyde liderlik oluşturmak,

2.      İşte tüm kadınlara ve erkeklere adil davranmak – insan haklarına saygı göstermek ve desteklemek, ayrımcılık yapmamak,

3.      Tüm kadın ve erkek çalışanların sağlığını, güvenliğini ve refahını sağlamak,

4.      Kadınlar için eğitim, öğretim ve profesyonel gelişmeyi desteklemek,

5.      Kadınları güçlendiren işletme geliştirme, tedarik zinciri ve pazarlama uygulamalarını hayata geçirmek,

6.      Toplumsal inisiyatifler ve savunuculuk yoluyla eşitliği desteklemek,

7.      Cinsiyet eşitliğini sağlama konusunda kaydedilen gelişmeyi ölçmek ve bunu raporlarla kamuoyuna açıklamak.

 

5. Yıllık “Kadınların Güçlendirilmesi İlkeleri” Etkinliği, 5-6 Mart 2013

Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen etkinlik, kapsayıcı iş stratejilerinin ve uygulamalarının, Kadının Güçlendirilmesi İlkeleri’nin hayata geçirilmesi amacı doğrultusunda yarattığı değişim üzerine odaklanıyor. Etkinlik, özel sektörün işyerinde, piyasada ve toplumda kadın erkek eşitliğini sağlamak üzere zorluklarla başa çıkmak amacıyla benimsediği yenilikçi yaklaşımları öne çıkarıyor. Katılımcılar arasında iş dünyası liderleri, çeşitli sektörlerden ve dünyanın çeşitli bölgelerinden temsilciler ile sivil toplum, hükümet ve akademi dünyasından önemli taraflar bulunuyor.

REKLAM ALANI