Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C

TCMB’den faiz indirimlerine devam

TCMB’den faiz indirimlerine devam
18 Temmuz 2014 18:33
A+
A-

FatmaMelek_IMG_6126Akbank Baş Ekonomisti Dr. Fatma Melek’in TCMB, para kurulu toplantısı ile ilgili görüşlerini açıkladı.

TCMB, para kurulu toplantısında politika faiz oranını (1 haftalık repo) ve alt bantı (TCMB gecelik borçlanma faiz oranı) 50’er baz puan indirdi: Oranlar sırasıyla; %8.25 ve %7.5’a geriledi.

TCMB, ekonomik faaliyetlere ilişkin olumlu bir görüş ortaya koyuyor: Makul kredi büyüme hızı, ılımlı yurt içi talep, ihracattan büyümeye pozitif katkı, belirgin iyileşen cari işlemler açığı.

Karara gerekçe olarak; döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerinde olumsuz yansımalarının kademeli olarak azaldığına dikkat çekiyor ve  küresel likidite koşullarında son aylarda yaşanan iyileşmenin faiz indirimi kararına destek verdiğini belirtiyor.

Enflasyondaki düşüş hızını sınırlayan temel faktör ise gıda fiyatlarındaki yüksek seyir olarak gösteriliyor.

TCMB, enflasyonu etkileyen tüm unsurları dikkate alacağını ve görünümde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutularak göreli sıkı politikasını sürdüreceğini belirtiyor.

Buna göre 10 yıllık eksi gecelik BIST repo faizi arasındaki fark halihazırda yatay. Faiz indirimleri öncesinde Mayıs başlarında ise bu fark 230 baz puana kadar yükselmişti. Bu süreçte, Mart ayı ortalarından bu yana  Türkiye 5 yıllık CDS spreadlerinde yaşanan 88 bps’lik gerileme, global risk primlerindeki düşüş, merkez bankasına destek veriyor.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI