Dolar 32,4615
Euro 34,7745
Altın 2.420,41
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Sterlinde ki düşüş tamam mı devam mı ?

Sterlinde ki düşüş tamam mı devam mı ?
21 Mart 2013 16:05 | Son Güncellenme: 14 Mayıs 2013 21:18
A+
A-

sterlin

Destek Fx ,analiz araştırma ekibinin analizine göre İngiltere ekonomisinde geçtiğimiz hafta salı günü beklentilerin çok altında aylık yüzde 1.2 düşüş gösteren endüstriyel üretim verisi ve yine yüzde 1.5 azalan imalat üretim verisi ile olumsuzluklar daha da arttı. 2010 haziran ayından itibaren en düşük seviyeye gerileyen GBPUSD paritesi, tüm olumsuzluklara rağmen haftayı 1.5180 seviyelerini görerek 1.5105 civarında kapadı.  Bu kapanış belki de bu haftaki olumlu veri trafiğinin bir habercisiydi. Geçtiğimiz Cuma günü BOE başkanı King yaptığı bir röportajda sterlinin değerini düşürmek istemediklerini, sterlinin şu anki durumunun istikrarlı olduğunu hatta mali kriz öncesindeki seviyelerinde olduğunu dile getirdi. Konuşmasında aynı zamanda ekonomik toparlanmanın ufukta görüldüğünü söyledi. GBP, bu haftaya ise olumlu gelen yıllık çekirdek TÜFE rakamları ile başladı. Yıllık TÜFE yüzde 2.8 ile beklentilere paralel gelirken, çekirdek TÜFE geçen yıla paralel fakat beklentilerin üzerinde yüzde 2.3 olarak gerçekleşti. ÜFE giriş rakamları ise beklentilerin üzerinde aylık yüzde 3.2 gelerek büyük bir sürpriz yaptı. Çarşamba günü işsizlik değişmedi ve yüzde 7.8 olarak kaldı fakat işsizlikten dolayı devletten yardım talep edenlerin sayısındaki beklentilerin 3 katı kadar azalış ekonomik toparlanma açısından umut verdi. İngiltere Merkez Bankası’nın 6-7 mart tarihli toplantı tutanakları açıklandı ve 375 milyar sterlin olan tahvil alım programının değiştirilmemesinin 6’ya karşı 3 oyla kabul edildiği söylendi. Başkan King ise 25 milyar sterlin artırılması yönünde oy kullanmıştı. Artırılmaması yönünde oy kullananlar ise enflasyon hedefi olan yüzde 2’nin üzerinde seyreden enflasyon rakamlarını teşviklerin daha da artırabileceğinden endişe etmekteydiler. Haftanın önemli ekonomik olaylarından biri de İngiltere’nin bütçe açıklamalarıydı. Maliye Bakanı George Osborne, geçen yıl, bu yıl için belirledikleri büyüme tahminlerini 1.2’den daha gerçekçi hedef 0.6’ya indirdi. İngiltere’nin borçlanması ise tahminlerin üzerinde 114 milyar sterlin olarak gerçekleşti. Osborne konuşmasında ekonominin iyileşmesinin daha uzun sürdüğünü ancak ülkenin üç dipli resesyona girmesinin önleneceğini de sözlerine ekledi. Osborne borçlanmanın kademeli olarak düşeceğini ve 5 yıl içinde 42 milyar sterline ulaşmasını hedefliyor. Ekonomik toparlanmanın daha önce 2016 yılını bulabileceği söyleniyordu. Bugün gelen perakende satış verileri beklentilerin çok üstünde aylık bazda yüzde 2.1 artarak ekonomik toparlanmanın daha erken gelebileceği ile ilgili olumlu görüşleri destekler nitelikteydi.

GBPUSD paritesinde USD’nin gücü, GBP açısından handikap olarak gözüküyor. Amerika’da istihdam verileri ile başlayan iyileşme perakende satışlar, konut satışları gibi verilerle de destekleniyor. Fakat özellikle paritenin Amerika’daki olumlu veri trafiğine rağmen 1.4826’dan 1.52 seviyelerine yükselmesi GBP tarafına yönelik olumlu beklentilerin satın alındığını gösteriyor.

Teknik olarak baktığımızda ise 1.52 seviyesi pivot seviye olarak takip edilebilir. Bu seviyenin üzerinde orta vadeli düen trend güç kaybedebilir. Düşen kanal üst bandının yukarı kırlıması durumunda yukarı hareketin ivmelenmesi beklenebilir. Aşağı hareketlerde ise çok kısa vadeli yükselen trend desteği 1.5100 seviyesinden geçmekte ve bu seviyenin aşağı kırılması ile 1.5025’lere kadar bir geri çekilme yaşanabilir.

http://d1303.hizliresim.com/17/p/l9gbf.png

Ekonomi Ajandası

REKLAM ALANI