Dolar 32,5282
Euro 34,8785
Altın 2.435,87
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

SERMAYE KONTROLÜ RİSKİ ARTIYOR

SERMAYE KONTROLÜ RİSKİ ARTIYOR
09 Haziran 2022 11:21
A+
A-

S&P’nin düzenlediği webinarda Türkiye’nin bazı ilave sermaye kontrolleri getireceğine dair riskin arttığına dikkat çekildi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s’un (S&P), düzenlediği webinarda Türkiye’nin bazı ilave sermaye kontrolleri getireceğine dair riskin arttığına dikkat çekildi.

S&P analistleri yayımladıkları sunumda ise 2022 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 2,4 büyümesini beklerken, kişi başı milli gelirin ise 8 bin 46 dolara düşeceğini öngördü.

Cari açığın milli gelire oranının yüzde 4,2 olmasını bekleyen S&P analistleri, bütçe açığının ise milli gelire oranının yüzde 4,2 seviyelerinde olabileceğini belirtti. S&P’nin yılsonu enflasyon beklentisi ise yüzde 55 olarak paylaşıldı.

S&P’nin Türkiye webinarında Merkez Bankası rezervlerinin zayıf olduğu ve zayıflamaya devam edeceği kaydedilirken turizmdeki toparlanmanın ise Türkiye ekonomisi için birkaç pozitif sürprizden biri olduğuna dikkat çekildi.

Türk Lirası’ndaki değer kaybının Türk bankacılık sektörünün aktif kalitesi sorunlarının oluşması anlamına geleceğine işaret edilen webinarda 2022 yılı kredi büyümesinin ise yüzde 44 seviyelerinde olması beklentisi aktarıldı.

S&P analistleri soru üzerine Türkiye’nin bir zorlanma durumunda IMF programı istemesinin ihtimal dahilinde olmadığını belirterek bunun yerine hükümetin daha fazla sermaye kontrolü uygulamalarına getirmesinin daha olası olduğunu kaydetti.

Webinara, S&P Gelişmekte Olan Piyasalar Ekonomisti Tatiana Lysenko, S&P Ülke Notları Direktörü Maxim Rybnikov, S&P Finansal Kurumlar Notları Direktörü Regina Argenio ile S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill katıldı.

REKLAM ALANI