Dolar 32,5811
Euro 35,0501
Altın 2.456,24
BİST 9.814,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Patent ve marka başvurularında gerileme yok

Patent ve marka başvurularında gerileme yok
29 Eylül 2015 15:22
A+
A-

Kemal yaman Karadeniz

Sektörünün ülkemizdeki köklü ve lider kurumu Destek Patent’ten yapılan açıklamaya göre; 2015’in ilk 7 ayında yurt içinde yapılan marka, patent ve endüstriyel tasarım başvurularında artış yaşandı.

Açıklamada; “2015’in ilk 7 aylık verilerine baktığımızda, marka, patent ve endüstriyel tasarım başvurularında, geçtiğimiz yıla oranla artış söz konusu. Bu artış, Türkiye’de ARGE ve inovasyon yatırımlarının ciddiye alındığına dair bir işaret de sayılabilir” denildi.

Destek Patent’ten konuyla ilgili olarak yapılan açıklama şöyle:

“Bu artış ülke ekonomimiz açısından umut vadediyor. 2014’ün ilk yedi ayında 54 bin 557 olan yurt içi marka başvuru sayısı 2015’in ilk 7 ayında 54 bin 961’e; 4 bin 508 olan yurt içi patent başvurusu sayısı 4.550’ye yükseldi.”

Bu durum neye işaret eder?

Bazı ekonomik göstergelerde oransal gerilemeler olurken, patent başvuru sayısındaki artışı nasıl yorumlamak gerekir?

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, bu soruyu şöyle yanıtlıyor:

“Patent, icat ile ilintili bir kavram. Eğer bir üretim sürecini iyileştirecek buluşunuz varsa, o buluşu size ait, özel bir değere dönüştürmek için başvuru yapar ve haklarınızı korursunuz. Ülkemizde, sanayicimiz söz konusu olunca en çok yakındığımız sorunlardan biri, taklitçilik ve araştırma geliştirmeye yatırım yapmaktan kaçınma haliydi… Ancak patent başvuru sayısının ısrarla artışını sürdürmesi, sanayicimiz açısından en azından sevinebileceğimiz bir gelişmeye işaret ediyor ki, o da şudur: Demek, artık ‘icat etmeye ve  icat ettiğimiz şeydeki hakkımızı korumaya’ eskisinden daha çok önem veriyoruz.”

 

REKLAM ALANI
ETİKETLER: