Dolar 32,3752
Euro 34,7818
Altın 2.434,64
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 17°C

Otomotivciler yatırıma istekli

Otomotivciler yatırıma istekli
04 Ekim 2016 10:10
A+
A-

Otomotiv ihracatına

Renault’nun Türk ortağı OYAK’ın Genel Müdürü Erdem, “Paris’te Renault yetkilileri ile Türkiye’ye yeni yatırım konusunu değerlendireceğiz” dedi. Türkiye’de yatırımı bulunan Hyundai ve Honda’dan da yeni yatırım planları ile ilgili açıklamalar geldi.

 

Renault, 6. büyük pazarı olan Türkiye’deki yatırımlarına devam edecek. Ortağı Oyak’ın ve Renault Mais’in geçtiğimiz hafta göreve gelen yeni yöneticilerini Paris’te ağırlayan Fransız otomotiv devi, Türkiye’ye yönelik yeni yatırım planlarını değerlendirecek. Tam kapasite çalışan Bursa fabrikasında kapasite artırmaya yönelik yatırımlar da gündemde olacak. Renault Grubu Avrasya Başkanı Denis Le-Vot, “Yönetimdeki değişiklikleri pozitif karşılıyoruz. Türkiye pazarına güveniyoruz. Küreselde altıncı büyük pazarımız olan Türkiye’de yatırımlarımıza devam edeceğiz” dedi.

Renault Mais’in yeni Genel Müdürü İzzet Berk Çağdaş, geçtiğimiz hafta açılışı yapılan Paris Motor Show’a görev değişimi sonrası Renault Mais Yönetim Kurulu Başkanı olan İbrahim Aybar’la birlikte katıldı. Oyak’ın yeni Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem de onlara eşlik etti. Yönetime verdikleri desteği göstermek amacıyla Paris’e geldiğini vurgulayan Oyak Genel Müdürü Erdem, Oyak Renault’nun Türkiye’de istihdam artırıcı ve cari açığın azaltılmasına katkıda bulunacak yatırımlara ara vermeden devam edeceğini vurguladı. Erdem, “Fuar için geldiğimiz Paris’te Renault Global’in yöneticileri ile bir toplantı da yapacağız. Toplantıda bu ortaklığı nasıl geliştirebileceğimize ve Türkiye’de yapılabilecek yeni yatırımlara yönelik değerlendirme yapacağız. Ortak olarak üretimi nasıl daha iyi artırabileceğimiz, daha geniş üretim kapasitesine nasıl ulaşabileceğimiz gibi konuları konuşacağız. Renault’nun Türkiye’de 47 yıllık geçmişi var. Bu pazara güveniyor. Her türlü yatırım önerisine sıcak bakıyor” dedi.

‘Yeni Megan Sedan gösterge’

Geçtiğimiz hafta lansmanı yapılan Yeni Megan Sedan’ın 7 yıl aradan sonra yeniden Türkiye’de üretilmeye başlanmasının Oyak ve Renault’nun bundan sonra ne yapmak istediğinin kanıtı olduğunu söyleyen Erdem, “Bu kadar zor zamanlarda ülkemizde 200 milyon euroyu aşkın bir yatırım yaptık. 700 civarında ek istihdam yarattık ki bunu bin kişiye çıkarmayı hedefliyoruz. Bundan sonra da uygun yatırım alanlarında istihdamı artırıcı, cari açığın azaltılmasına katkı yapacak yatırımlara ara vermeden devam edeceğimizden şüpheniz olmasın. Şirket olarak ikinciliği hiç sevmiyoruz. Her zaman her alanda liderlik hedefliyoruz, bütün çalışmalarımızı ve yatırımlarımızı da bu doğrultuda yapıyoruz” diye konuştu.

Kapasite yatırımı da gündemde

Renault Mais Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aybar, tam kapasiteyle çalışan Bursa’daki fabrikada kapasite artırmaya yönelik çalışmaların gündemde olduğunu söyledi. Aybar, “Fabrikamızda üretimimiz tam kapasitemiz olan 360 bine yaklaştı. Oyak ve Renault ortaklığı sürekli daha fazla gelişmeyi hedefliyor. Dolayısıyla kapasite artırmaya yönelik her türlü gelişme de projeksiyon dahilinde. Bunlar somutlaştıkça basınla paylaşıyor olacağız” dedi.

‘180 bin satışla kapatabiliriz’

Fransız yöneticilerle çalışmaya çabuk alıştığını ve iyi bir diyalog yakaladığını belirten Renault Mais’in yeni Genel Müdürü İzzet Berk Çağdaş da Fransız ortaklarıyla birlikte Renault Mais’i çok daha ileri noktalara taşımayı hedeflediklerini vurguladı. 2016 ve 2017 pazar beklentilerini değerlendiren Çağdaş, eylül ayını 12 bin satışla kapatmayı beklediklerini ifade etti. Çağdaş, şöyle konuştu:

“Ağustosta da 12 bin adetlik satış yapmıştık. Bu sene haziranda bir yavaşlama oldu ama sonra tüm çalkantılara rağmen rayına oturdu. Sene sonunda satışta 180 bin adet civarına yaklaşacağımızı öngörüyoruz. 2017’de ise beklentiler bu yılki talebin ve rakamların korunacağı yönünde. Önümüzdeki yıl da 900-950 bin civarında bir pazar öngörüyoruz. Türkiye’de halen satılan her aracın 60 tanesi banka kredisi ya da tüketici kredisiyle finanse ediliyor. Bu satışta önemli bir etken. Ancak özellikle hükümetimizin son dönemde yaptığı iyileştirme çalışmaları, kredi kartına getirmiş olduğu yeni düzenlemeler, tüketici kredilerine yönelik yeni yapılandırma ve düzenlemeler sektörde hakikaten itici güç yaratacak.”

Yüzde 100 elektrikli yeni Zoe 400 Kilometre menzille geliyor

Elektrikli araç konusunda dünyada öncü markalardan Renault, yüzde 100 elektrikli yeni ZOE’de menzili 400 kilometreye çıkardı. Yeni Z.E. 40 pili kullanılan ZOE aynı zamanda bir dizi yeni internet teknoloji hizmeti ve ekipman iyileştirmeleri de sunuyor. Renault’nun Fransa’daki Flins tesisinde üretilen ve yıl sonunda piyasada olacak araç için sipariş almaya başlandı. Şirketin Elektrikli Araçlar Bölümü Direktörü Eric Feunteun, “Renault, ZOE, 400 kilometre NEDC düzeyindeki menzili ile elektrikli otomobiller dünyasına yepyeni bir boyut kattı. Bu, yüzde 100 elektrikli otomobiller alanında yepyeni bir sayfa. Tercihlerini elektrikli araçtan yana kullananların menzil anlamında kısıtlarını kaldırıyor” dedi.

Hyundai kapasite artırımı için düğmeye bastı

Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, 2017’de Hyundai’ın Türkiye’de üretim faaliyetine geçişinin 20’nci yılının kutlanacağını belirterek, “20’nci yılda güzel haberleri de paylaşmak mümkün. Mevcut kapasite artışını sağlayabilecek format için teknik anlamda çalışıyoruz. Yeni bir modelle ilgili de konuşmalarımız var.” açıklamasında bulundu.

Paris Otomobil Fuarı’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kibar, bünyelerinde çok sayıda Korelinin çalışması nedeniyle 15 Temmuz’daki darbe girişiminin hemen akabinde, olayın çok hızlı bir şekilde Kore’den sorgulandığını, ellerinden geldiğince olayı anlatmaya çalıştıklarını ifade etti.

Kibar, “Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunda (DEİK) yönetim kurulu üyesi olmam ve devletin de iş dünyasının bilgilendirilmesi açısından birtakım yönlendirmeleri sayesinde, aldığımız bilgileri ortaklarımızla daha net bir şekilde paylaşmaya çalıştık. Ertesi hafta içerisinde herhangi bir aksaklığın olup olmadığını ölçümleyebilmek için Hyundai’den üst seviyede üç grup ziyareti gerçekleşti. O gece sadece bir vardiyalık üretim kaybımız söz konusu oldu. Diğer sanayi şirketlerimizde o kayıplar yaşanmadı.” diye konuştu.

Türkiye’nin, gündemin çok sık değişmesi ve farklı kriz potansiyeli yaratabilecek ortamlarla karşı karşıya kalmasından dolayı toplumsal olarak birtakım önemli refleksler geliştirdiğini ifade eden Kibar, “Kötü bir olay yaşandığında, o olaydan sıyrılıp normal sürece geçmemiz, diğer ülkelerdeki toplumsal reaksiyonlardan çok daha hızlı olmaya başladı.” dedi.

Türkiye’de Hyundai ile 26 yıllık iş birlikleri olduğunu anımsatan Kibar, şunları kaydetti:

“Bu süreçte, Türkiye ekonomisinde değişik şekillerde 7 kriz yaşadık. Tüm bu süreçleri yaşadığımız için Türkiye’deki iş dünyası genel anlamda kriz reaksiyonlarının tedbirlerini çok daha seri şekilde alıp normalizasyon sürecine daha etkin girebilir bir yapıya kavuştu. 15 Temmuz’dan sonra Hyundai’ın 3 başkan yardımcısı tarafından ziyaret edildik. Hyundai’ın patronunun oğlu da 15 Temmuz’dan sonra bize ziyarette bulundu. Onlara, Türkiye’nin krizlere alışık olduğunu ve bu krizin 3-6 ay içerisinde normale döneceğiyle ilgili paylaşımlarda bulunduk. Bu iyileşmelere paralel birtakım kararlar alabiliriz. Hyundai, Türkiye’de pazar etkinliğine doğru strateji belirleyip devreye alacak. Yapılan toplantılarda Türkiye’ye güvenlerinin tam olduğunu, önümüzdeki yıllarda yeni haberlerin alınabileceğini ifade ettiler.”

“Devletin yeni teşvik kararnamesiyle önemli miktarda yatırımlar başlar”

Ali Kibar, mevcut kapasitelerini maksimum noktada kullandıklarını, Türkiye’nin üretim kabiliyetine ve ürettiği ürünlere olan talebi gördüklerini söyledi.

Hyundai’ın, gelecek yıl Türkiye’de üretim faaliyetine geçişinin 20’nci yılının kutlanacağını hatırlatan Kibar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“20’nci yılda güzel haberleri de paylaşmak mümkün. Mevcut kapasite artışını sağlayabilecek format için teknik anlamda çalışıyoruz. Yeni bir modelle ilgili de konuşmalarımız var. Önümüzdeki yıl bir SUV aracı düşünüyorduk, ona Kore’de devam edecekler. 2 segment var konuşulan ama netleşmeden söylemek doğru olmaz. Otomotivin Avrupa pazarındaki artışı yüzde 8 civarındayken, Hyundai’ın Avrupa pazarındaki artış oranı yüzde 12’ler civarında. Yani Hyundai, pazardaki artıştan daha iyi bir performans sergiliyor. Bu süreci Türkiye’nin etkinliğiyle daha da artırmayı düşünüyorlar.”

Kapasite artışıyla ilgili çalışacaklarını ifade eden Kibar, mevcut arazileri üzerinde yeni bir platform kurarak kapasitelerini 300 binin üzerine çıkartmak istediklerini bildirdi.
Türkiye’de toplam pazarın 950 bin bandına geldiğini ve 2-3 yıl sonra Türkiye’de yıllık araç tüketiminin 1,2 milyon bandına ulaşacağını belirten Kibar, “Çevremizde bazı zorluklar ve sıkıntılar var ama başka yerlerde de açılımlar söz konusu. Devletin yeni teşvik kararnamesiyle önemli miktarda yatırımlar başlar. Uzun yıllardır sanayiye yeterince ehemmiyet verilmiyordu. Şimdi verilmeye başlandı.” diye konuştu.

Honda yeniden gaza basıyor

Honda’yı yeniden hareketli günler bekliyor. Firmanın, gerek Türkiye gerekse Avrupa’da en çok satan modellerinden biri olan Civic Sedan ile birlikte, Gebze Şekerpınar’daki fabrikada istihdam yaklaşık yüzde 60 artıracak. Civic Sedan’ın Avrupa prömiyerinin yapıldığı Paris’te biraraya geldiğimiz Honda Türkiye Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Sümer, yeni modeller birlikte ilk etapta günde 106 araç üretimi yapacaklarını söyledi. Sümer, 123 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen Civic Sedan üretimiyle birlikte, 50 bin adetlik kapasitenin 35 bininin kullanılacağını belirtti. “Bu kapasiteye ulaşmak için ikinci vardiyaya geçeceğiz. 800 kişilik eleman sayımızı ise bin 367’ye yükselteceğiz” diyen Sümer, böylece talep geldiği taktirde 50 binlik üretime kadar yükselebileceklerini belirtti. İsmail Sümer şöyle devam etti: “Civic Sedan yerlilik oranı şu anda %40’lar seviyesinde ama ilerleyen dönemlerde %60’lara çekmeye çalışacağız. Yerlilik oranı da yükselecektir. Hedefimiz iç pazarda 20 binin üzerine çıkmak. Yıllık 20-25 bin bandında satış planlıyoruz. Bu yıl 30 bin adede ulaşarak kendi rekorumuzu kırmayı hedefliyoruz. Bu adetlere ulaşıldığında Türkiye, Honda dünyasında Almanya ve İngiltere’den sonra üçüncü Pazar konumuna yükselecek. Honda’nın Avrupa’da 200 bin adetlik satış hedefi koyması, Türkiye’yi de yukarı çekti.”

Paris Otomobil Fuarı’nda gazetecilerin sorularını cevaplayan Honda Türkiye Başkanı Hideto Yamasaki de “2017’de iki vardiyaya çıkmayı, üretimin 35 bin olmasını planlıyoruz. 2018’de mevcut iki vardiya ile 50 binlik mevcut kapasitemizin tamamını kullanmayı hedefl iyoruz. Globalde ve Türkiye’de kapasite kullanımında yüzde 100’e yaklaştığımızda yeni model ve yatırım için elini kaldıran ilk yer biz olacağız” diye konuştu.

REKLAM ALANI