Dolar 32,3692
Euro 34,9458
Altın 2.325,68
BİST 9.091,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Haziranda açlık sınırı bin 158 lira

Haziranda açlık sınırı bin 158 lira
26 Haziran 2014 11:51
A+
A-

 

para_sayma-1

Haziranda açlık sınırı  bin 158 liraHaziran ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 158 lira, yoksulluk sınırı 3 bin 772 lira olarak hesaplandı

Türk-İş’in araştırmasına göre, haziran ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 158 lira, yoksulluk sınırı 3 bin 772 lira oldu.

Türk-İş, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptırdığı ”açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının 2014 Haziran ayı sonuçlarını açıkladı.

Araştırmanın sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 158 lira 9 kuruş, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 772 lira 27 kuruş oldu.

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,05 oranında artış gösterdi.  Gıda enflasyonunda 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 13,35 oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 11,69 olarak hesaplandı.

Araştırmaya göre; süt, yoğurt, peynir grubunda; bu ay önemli bir fiyat değişikliği görülmedi.  Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta; ramazan ayı öncesi et fiyatındaki artış aile bütçesini olumsuz etkiledi.  Et ve tavuk ile sakatat ürünlerinin fiyatı aynı kaldı.

Bu ay özellikle sebze fiyatındaki gerileme mutfak harcamasına olumlu katkı yaptı. Geçtiğimiz ay 3 lira 14 kuruş olan ortalama sebze fiyatı bu ay 2 lira 78 lira olarak hesaplandı. Meyve fiyatı ise fazla değişmedi ve bu ay ortalama kilogram fiyatı 3 lira 67 lira oldu.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI