Dolar 32,5488
Euro 34,9371
Altın 2.445,81
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C
Sal 17°C

‘Otomatik katılım’a zamanla işverenler de dahil olacak

‘Otomatik katılım’a zamanla işverenler de dahil olacak
14 Haziran 2016 08:54
A+
A-

BESS EMEKLİLİK
Bireysel emeklilik sistemine otomatik katılım için süreç hızlandı. Tasarruf artışına katkı verecek sistemin önemine işaret eden Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Özgür Obalı, zaman içinde işverenlerin de bu sisteme katılım payıyla katkı vereceğini belirtti.

Vakıf Emeklilik’in yeni Genel Müdürü Özgür Obalı, bireysel emeklilik sistemiyle (BES) ilgili yenilikler ve güncel gelişmeler konusunda önemli açıklamalar yaptı. Sistemin bugün 6 milyar lirası devlet katkısı olmak üzere 54 milyar liralık fon büyüklüğüne ulaştığını ve katılımcı sayısının 6,3 milyon kişiyi geçtiğini ifade eden Obalı, otomatik katılımın da BES’e yeni bir enerji katacağını vurguladı. Yıl sonu için 60 milyar liralık fon büyüklüğünün ulaşılabilir bir rakam olduğunu hatırlatan Obalı, şöyle devam etti:

2023 hedefine yürüyoruz

“Yeni girişler istikrarlı şekilde devam ediyor. Bu yılın başında sadece, devlet katkısını hak ediş zamanı geldiği için BES’ten önemli ve yüksek oranda çıkışlar olduğunu gördük. Parasını farklı şekilde değerlendirmek isteyen bu sonucu ortaya çıkardı. Ancak artık bunlarda da yavaşlama oldu. Bugünden bakınca 2023 yılıyla ilgili 400 milyar liralık fon büyüklüğüne ulaşılabileceğini düşünüyorum.”

Henüz netleşme olmasa da BES’e otomatik katılımı sağlayacak yeni düzenlemede ‘işveren katkısı’nın olmayacağı ortaya çıktı. Oysa dünyadaki genel uygulamalarda ise bu katkının sisteme önemli bir ivme kattığı sıkça dile getiriliyor. Bu durumu değerlendiren Obalı, şunları aktardı:

Asgari ücret etkiledi

“İşveren kesiminde tepki oluşmasın diye böyle bir yol seçildiğini düşünüyoruz. Asgari ücretteki yaklaşık yüzde 30’luk artış işverenlere yeni ve önemli bir maliyet getirdi. Ancak zaman içinde, orta vadede otomatik katılıma işverenlerin de katkı vereceğini düşünüyorum. Çünkü otomatik katılım tasarrufl arı artırması ve böylece yeni finansal kaynakların ortaya çıkması açısından çok faydalı olacak.” Otomatik katılımla birlikte BES fonlarının da yeni bir döneme gireceğini hatırlatan Genel Müdür Obalı, standart fon paketlerinin (tahminen üç adet) yaşa endeksleneceğini belirtti. Genç yaştakiler için daha çok hisse senedi ağırlıklı fonların hazırlanacağını, yaş ilerledikçe hisse senedi ağırlığının azalacağını anlatan Obalı, böylece daha esnek ve değiştirilmesi kolay bir yapının oluşacağını vurguladı.

Katılım sigortacılığının payı yüzde 10’a çıkabilir

Faizsiz fonların da BES için önemli olduğunu ifade eden Genel Müdür Özgür Obalı, katılım sigortacılığı olarak adlandırılan tekafüle dikkat çekti. BES’teki faizsiz katılım fonlarının büyüklüğünün 2,9 milyar lira olduğunu hatırlatan Obalı, bunların toplamdaki payının yüzde 5,3 olduğunu söyledi. “Faize duyarlı müşterilerin de sisteme girmesine öncülük ediyoruz. Bizim katılım fonlarımızın toplam katılım fonları içindeki oranı yüzde 19,88” diyen Obalı, şunları anlattı: “Günden güne büyüyen BES’in finansal piyasalarda faizsiz ürünler bakımından çeşitliliği artıracağını ve piyasalara derinlik kazandıracağını düşünüyoruz. Ayrıca katılım sigortacılığı alanında sektör içindeki pazar payının kısa vadede artması bekleniyor. Türkiye’de kurulması beklenen katılım bankalarının da desteğiyle pazar payının yüzde 10’lara çıkabileceğini düşünüyoruz.”

REKLAM ALANI