Dolar 32,3880
Euro 34,7806
Altın 2.435,61
BİST 9.994,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C

Madende yaşam odası yokmuş

Madende yaşam odası yokmuş
16 Mayıs 2014 12:16
A+
A-

soma sahibiSoma’daki maden faciasının ardından madeni işleten şirketin yetkililerinin yaptığı açıklama acı gerçeği ortaya çıkardı. Genel Müdür Doğru, “Madende yaşam odası yoktu” dedi.

Soma’da yaşanan maden faciasının ardından madeni işleten Soma Holding’in sahibi Alp Gürkan, yanına kurmaylarını da alarak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda çok tartışılacak bir detay ortaya çıktı. Maden işletmesinin Genel Müdürü ve Soma Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Doğru, “Madeni genişletiyorduk, Yeni yere daha büyük bir yaşam odası yapacaktık. Bunun için eski yaşam odasını iptal ettik” dedi. Doğru, gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine “Şu anda madende yaşam odası yoktu” diye konuştu.

Soma Grubu’nda 5800 çalışanları olduğunu, maden işletmesinde ise toplam 2941 çalışanları olduğunu söyleyen Doğru, “Olay esnasında tespit edilmesi mümkün olmayan bir kızışma meydana geldi. Kazanın nasıl olduğunu bilirkişiler söyleyecek” dedi. Doğru, şöyle devam etti: Bu kaza bizim 140 kotunda dördüncü bant anayolda meydana geldi. Burada tespit edilmesi mümkün olmayan bir kızışma oldu. Havamızda aşırı bir hız var burada. Buradan meydana gelen kızışmanın ani bir şekilde göçmesi sonucunda. Korlar çabuk bir şekilde yangını şiddetlendirdi. Trafoyla alakası yok. Şu anda o noktaya ulaşıldı.

Gürkan: Ciğerimiz yanıyor

Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan ise “Acımız büyük ciğerimiz yanıyor. Tüm milletimizin başı sağolsun” diyen Gürkan, devlet büyüklerinin ilk günden itibaren tüm kurumları seferber ettiğini, üç günden bu yana herkesin uykusuz olduğunu söyledi.

76 yaşında bir jeoloji mühendisi olduğunu söyleyen Gürkan, 49 yıldır bu işi yaptığını, gelirini işletmesini yapmış olduğu madenlerde hayat standartlarının yükselmesinde ve kazaların en asgariye indirilmesi için harcadığını ileri sürdü. “Bugün hayatımın en büyük ızdırabını yaşıyorum” diyen Gürkan, olay günü saat 15.00 civarında haber aldığını ve inanamadığını söyleyerek şöyle konuştu: Gelen habere inanamadım. Olması imkansız bir şey söylüyorlardı. Trafo patlaması diyorlardı. Çalışanların çoğunu oğlum ve kardeşim gibi görüyorum. 3 gündür buraya geldim. Canım yanıyor. İçim yanıyor. Benimle çalışan insanlar beni bilirler. Bunların bir çoğunun babası benim yanımda çalışarak emekli oldular. Hiçbirini onlardan ayırmadım.

‘Hiçbir ihmalimiz yok’ iddiası

İşletme Müdürü Akın Çelik, “Hiçbir ihmalimiz yok. Biz bir insanın tırnağına zarar gelsin istemeyiz. Ben 20 yıldır madendeyim. Böyle bir olay görmedim. Biz de kazanın nedenini araştırıyoruz” dedi.

‘Bizde taşeron işçisi ve 18 yaşının altında işçi yok’

Şirketin İnsan Kaynakları Direktörü Celalettin Gökaşan ise kazada hayatını kaybeden 15 yaşında olduğu söylenen işçinin 19 yaşında olduğunu ifade ederek, 18 yaşını doldurmuş herkes yeraltında çalışabileceğini söyledi. Gökaşan, “Bizde taşeron işçisi ve 18 yaşının altında işçi yoktur” dedi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI