Dolar 32,5668
Euro 34,9572
Altın 2.444,34
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Kriz ve terör girişimcileri etkiledi

Kriz ve terör girişimcileri etkiledi
08 Eylül 2015 10:18
A+
A-

Kriz ve terör girişimcileri etkiledi, katılım beklenenin % 40 altında

TÜGİAD’ın başkanlığında gerçekleştirilen G20 Genç Girişimciler İttifakı Zirvesi’ne katılımcı sayısı beklenenden yüzde 40 az oldu

G20 toplantıları kapsamında genç girişimcilerin inisiyatif alarak oluşturdukları G20 Genç Girişimciler İttifakı Zirvesi dün İstanbul’da başladı. Bu yıl Türkiye Genç İşadamları Derneği’nin (TÜGİAD) başkanlığında düzenlenen zirveye bin katılımcı beklenirken, küresel krizin, bölgedeki siyasi gelişmelerin ve Türkiye’deki terörün etkisiyle bu sayı 600’de kaldı.

Zirvenin başlangıcının ardından DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı, geçen yıl Avustralya’da düzenlenen zirvede konjonktürün daha iyi olmasından dolayı katılımcı sayısının yukarılarda olduğunu kaydetti. Bugün ise gerek Çin’deki durum gerek Rusya’daki petrol fiyatlarının düşmesi gerekse Türkiye’deki politik istikrar ve terör olayları nedeniyle beklenenden daha az katılımcı olduğunu belirten Çuhacı, “Bizim beklediğimiz yaklaşık bin kişilik bir grup vardı. 600 kişiyi falan bulduk. 400 kişilik eksiğimiz oldu. Özellikle vurgulamak istiyorum sadece Türkiye’nin değil dünyanın içinde bulunduğu ekonomik kriz ve kötü durumdan dolayı çoğu yabancı katılımcı buraya gelmek istemediler” dedi. Zirveye katılacak bir kişinin yaklaşık 2- 3 bin dolar ödemek zorunda kalacağını bildiren Çuhacı, insanların burada bir iş çıkarıp, çıkaramayacağını bilmediklerinden bu ortamda katılmak istemediklerini söyledi.

Zirvenin son günü B2B görüşmeler olacak 
Genç girişimcilerin esas olarak paraya ulaşmak için projelerini satma peşinde olduklarını göz önüne aldıklarını belirten Çuhacı, şöyle devam etti: “Buraya katılacak genç girişimcileri, paranın kaynağı olan B20 Zirvesi’ne katılmaları için Ankara’ya götürdük. Onları hem yurtiçindeki hem yurt dışındaki paranın kaynağı olan büyük sermaye sahipleriyle görüştürdük, tanıştırdık. Tabii bu da buraya gelenler için bir artı oldu, daha önce böyle bir şey yapılmamıştı. Zirve’nin 3’üncü günü yaklaşık 300-350 katılımcı bir araya gelerek B2B görüşmeler yapacak. Zirve’nin gerçekleşmesi konusunda desteklerinden dolayı Ali Babacan ve Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür ediyorum.”

Zirvenin açılışında konuşma yapan TÜGİAD 14. ve 15. Dönem Başkanı Ali Yücelen ise günün çok acı bir gün olduğunu belirterek, toplantıya katılanları, dünyanın eşitsizlikleri nedeniyle ölen çocukların anısına ayağa kalkmaya davet etti. Ayrıca, terör olayları nedeniyle şehit olanlara Allah’tan rahmet dileyen Yücelen, “Ulusumuz savaş ve terör olaylarından çok acı çekti. Türkiye’nin sınırları dünya terorizm sınırları haline geldi. Biz bir trajediye tanık olduk. Bu trajedi bize bütün ulusların kendi sorunlarıyla baş başa kalarak yalnız olduğunu gösterdi. Sivil halk açısından dünya kamuoyundan daha değerli bir şey yok. Çünkü sosyal bilinci ancak onlar tetikleyebiliyor. Ancak insanlar bugün uluslararası kurumlara olan inançlarını her geçen gün kaybediyor” diye konuştu. Bunun demokrasi için de geçerli olduğunu vurgulayan Yücelen, çoğu insanın başka insanların trajedilerini göz ardı edebildiğini, “sanki bunlar kendi başına gelmeyecek gibi” davrandığını söyledi.

Yücelen, savaş, terör, zorunlu göç, hastalık, ekonomik kriz ve yoksulluk gibi sorunların gelecekte herkesi bekleyebileceğini dile getirdi. Yücelen, bütün potansiyel çözümlerin hızla bulunması gerektiğini vurgulayarak, bugün burada olma sebeplerinin zenginliğin eşit dağılımı, genç iş gücü için yeni istihdam oluşturulması ve tüm uluslara eşit fırsatlar sağlanması olduğunu açıkladı.

 

REKLAM ALANI