Dolar 32,4175
Euro 34,8410
Altın 2.431,26
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 16°C

Koruma altına alındı

Koruma altına alındı
08 Kasım 2014 12:56
A+
A-

[metaslider id=43556]Güney Anadolu’nun ünlü sarı ufak zeytinleri, neslinin tükenmemesi amacıyla ıslah çalışması başlatıldı.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Adana ve Mersin çevresinde yaygın sarı ulak cinsi zeytinin korunması için yürüttüğü projede önemli mesafe kat etti.

Proje sorumlusu, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu İşletme ve Üretim Bölüm Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Cengiz Türkay, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde son 10 yılda zeytin fidanı üretim sahalarının hızlı artış gösterdiğini belirterek yeni dikilen bahçelerin büyük çoğunluğunun Gemlik çeşidiyle kurulduğuna dikkati çekti.

Bu durumun ülke genelindeki zeytin gen kaynaklarının oransal azalması sonucunu doğuracağını vurgulayan Türkay, şöyle devam etti:

“Biz de gen kaynaklarımızın korunması için 2005 yılında ‘Sarı Ulak Zeytin Çeşidinde Klon Seleksiyonu’ adlı bir ıslah çalışması başlattık. Bu çalışmalar kapsamında Mersin ve Adana illerindeki zeytin bahçeleri taranarak verim ve kalite yönünden ümit var bitkiler belirlenip 4 yıl boyunca gözlemlendi. Daha sonra hastalık ve zararlılara karşı laboratuvar ortamında da çalışmalar sürdürüldü.”

Uzun yıllar süren çalışmaların ardından sarı ulak cinsi 7 klon adayı belirlenerek genetik kaynak ve adaptasyon parseli kurulduğunu aktaran Türkay “Zeytin ıslah çalışmaları uzun yıllar almaktadır. Muhtemelen 2019 yılında zeytin ıslah projemiz sonuçlanacak ve yeni tescil edilebilecek çeşit, ülkemiz ve bölgemiz tarımının hizmetine sunulacak” dedi.

Türkay, çalışmalar sonucunda sarı ulak cinsinin özelliklerinin daha net ortaya çıkartılacağını ve ülke genelinde de alternatif olabileceğini sözlerine ekledi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI