Dolar 32,3249
Euro 35,0645
Altın 2.308,47
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Piyasalarda Brexıt depremi

Piyasalarda Brexıt depremi
24 Haziran 2016 10:50
A+
A-

piyasalar

Dün İngiltere’de gerçekleştirilen referandumdan piyasa beklentilerinin aksine Brexit kararının çıkması küresel piyasalarda sert dalgalanmaya neden oldu. Referandum kararını ve piyasaya yansımalarını Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Murat Şahin değerlendirdi. Şahin, değerlendirmesinde dolar/TL’de yeni rekor seviyelerinin görülebileceğini belirtirken borsada 68 bin seviyelerinin yeniden gündeme gelebileceğinin altını çizdi.

Son günlerde gündemin ana maddesi olan ve piyasaların merakla beklediği Brexit referandumu bugün sabah saatlerinde son buldu. İngilizler dün gittiği sandıkta %51,9 oy oranı ile Avrupa Birliği’nden çıkma yönünde irade ortaya koydular. Oy oranlarına baktığımızda Batı’nın Avrupa Birliği algısının değiştiğini anlıyoruz. Önümüzdeki yıl seçime gidecek Fransa’da yaşanan terör olayları nedeniyle momentum kazanan sağ kanat şimdiden Frexit tartışmalarını başlatmış durumda. Neyse ki Grexit ve Brexit referandumları ile oldukça tecrübe kazanmış durumdayız!

Piyasaları Ne Bekliyor?

Dün çeşitli kurumlar tarafından açıklanan anketlerde İngiltere’nin Birlik içerisinde kalacağına yönelik beklentiler fiyatlanmaya başlamıştı. Bugün ayrılma yönündeki sonuçlar piyasalarda tam anlamıyla deprem etkisi yarattı. ABD 10 yıllık tahvil faizleri %16 gerileme ile kritik %1,5 seviyesi altına gerilerken, Almanya 10 yıllık tahvilleri %200 üzerindeki gerileme ile negatif bölgeye geçti. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde hızlı değer kayıpları yaşanıyor. Dün 2.8600 seviyesine gevşeyen Dolar/TL bugün 3,000 seviyesini test etti. Bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda yıl içi yeni rekor seviyeleri olan 3.0600 seviyeleri gündeme gelebilir.

Borsalarda Kaos Fiyatlanıyor

Dünü yaklaşık %1 kazançla 77.990 seviyesinde kapatan BİST100 endeksinde izleyeceğimiz kritik seviye 72.500-74.000 olacak. Güne %5’lik kayıpla başlayan BİST100 endeksi 74.000 seviyesinden güne başladı. Bu seviyenin altındaki fiyatlamaların devam etmesi BİST100 endeksinde 68.00 seviyesinin habercisi olabilir. Küresel borsalarda da benzer şekilde sert geri çekilmeler yaşanıyor. DAX endeksi %10 kayıp ile sert geri çekilerek 9.000 seviyesine yönelirken, S&P500’de kayıplar %4 üzerinde.

Altında Yeni Rekorlar

İngiltere’den bu hafta içerisinde gelen anketlerde kalma yanlılarının önde olmasıyla ons altın fiyatlarını 1260 seviyesine çekilmişti. Referandum sonucu ile 1350 üzerini gören ons altın Mart 2014’ten bu yana en yüksek seviyesine yükselerek yaklaşık %5 günlük kazanç sağladı. Altın için yıl içi yeni hedefi 1380 seviyeleri olabilir. Gram altın 130 TL seviyesini görerek tarihinin en yüksek seviyesini gördü. Brexit’in yarattığı etkiyle birlikte gram altında yeni rekor seviyeleri görebiliriz. Diğer yandan güvenli varlık alımları ile Haziran ayı başından bu yana %4,5 değer kaybeden Dolar/Yen paritesinde 100 seviyesinin altı görülerek kayıplar derinleşti.

Sterlin’de Kayıplar Derinleşti

AB yanlılarının daha fazla olduğunu gösteren anketlerin gelmesi ile son altı ayın zirvesine çıkan Sterlin/Dolar paritesi yatırımcısına haftalık yaklaşık %4,5 getiri sağlamıştı. Sonuçlar ile paritede yaklaşık %10 değer kaybı ile 1,3000 seviyesine gerileyerek 1985 yılından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Fiyatlamalarda satış dalgası artarak yeni rekorlar getirebilir. İngiltere Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada istikrarı sağlamak için gerekli tüm adımların atılacağına yönelik açıklama geldiğini belirtelim. İngiltere Merkez Bankası’ndan faiz indirimi hamlesi önümüzdeki günlerde izlenebilir. Sterlin/TL’de ise 4.0000 altı görülerek kayıplar %6’ya ulaştı.

Bundan Sonra Ne Olacak?

Yapılan referandumda Brexit yanlıları zafer kazanmış gibi görünse de referandum sonuçlarının parlamento tarafından onaylanması gerektiğini hatırlatalım. Parlamentonun onaylaması sonrası ise AB ile ilişkilerin kesilmesi için iki yıllık bir zaman var. Ancak, Brexit referandumu AB’de domino etkisi yaratabilir. Öyle ki bu sabah Fransa ve Hollanda’dan referandum çağrıları yapıldı. Piyasalar açısından değerlendirdiğimizde; bu ayrılık kararı ile FED’in faiz artışlarını yeniden gözden geçirebilir. Küresel kırılganlığın artması zaten bu yıl içerisinde beklenen “bir” faiz artışını da ertelenmesine neden olabilir. Avrupa Merkez Bankası’nın atacağı adımlar ise merak konusu. Yeni faiz indirimleri ufukta görülebilir. Diğer yandan değerli Yen’den müzdarip Japonya Merkez Bankası piyasalara müdahale edebilir. İlerleyen dönemlerde parasal genişleme tabanında ve faiz indirimlerinde diğer indirimler görülebilir.

REKLAM ALANI