Dolar 32,3266
Euro 34,7169
Altın 2.435,93
BİST 10.011,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C

Hafta başındaki sakinlik ve EURUSD’ nin 1,30 inadı

Hafta başındaki sakinlik ve EURUSD’ nin 1,30 inadı
11 Mart 2013 15:09 | Son Güncellenme: 14 Mayıs 2013 21:24
A+
A-

210212-eka-doalr12

Destek fx araştırma-analiz ekibine göre Cuma günü ABD’ den gelen verilerde, istihdam seviyesindeki iyleşmenin devam ettiğini ve bununla birlikte işsizlik oranının da 7,7 % gerilediğini gördük. Olumlu veriler ile Dolar adeta şov yaparken, piyasada dolar rallileri kendini gösterdi. İstihdam sektöründeki Şubat ayı verileri ilerleyen dönemde de devam edecek mi yoksa bu sıçrama sadece kısa süreli bir iyimserlik mi bunu takip edeceğiz. Haftasonu açıklanan Çin verileri ve Japonya verileri yatırımcıları biraz tedirgin ederken, yeni hafta başlangıcındaki sakinlik devam ediyor. Çin verilerine baktığımızda, ekonomideki büyüme hızı yavaşlarken enflasyonun arttığını görüyoruz.

Çin TÜFE 3,0 %’ dan 3,2 %’ ye çıkarken, perakende satışlar 14,5 %’ den 12,3 %’ e geriledi. Sanayi üretiminin 10,4 %’ den 9,9 %’ a gerilemesi de yatırımcıları tedirgin eden bir diğer unsur. Kredilerdeki azalış ve M2 para arzındaki düşüş, parasal daralma hamlesinin öncüsü olarak değerlendirilebilir. Tüketici harcamalarındaki gerilemenin sebebi yeni Çin hükümetinin uyguladığı kırılgan politika olarak gösteriliyor. Bazı analistlere göre ise bu olumsuz verilerin sebebi Şubat ayında Çin’ in yeni yıla girmesi ve Çin yeni yıl tatili.

EURUSD’ nin 1,30 seviyelerinde tutunması dikkat çekici. Bugün açıklanan Euro Bölgesi verilerinden Fransa Sanayi Üretimi -1,2 %’ e gerilerken İtalya’ nın 2012 büyüme rakamı-2,8 % olarak revize edildi. Günün tek olumlu verisi olan Almanya ticaret dengesi verilerine aylık olarak bakarsak 12,1 B’ den 13,7B’ ye artış gösterdiğini görüyoruz. Tüm olumsuz haberlere rağmen Almanya Bono faizleri gerilerken, İtalya CDS primleri artışta, EURUSD ise aşağılara hareketlenme niyetinde değil. Cuma günü paritenin 2 kez denediği 1,2960 seviyesi önemli, 1,30 altında kalınırsa tekrardan denenebilir.

EURUSD’ nin daha aşağı seviyelere gitmemesinin bir diğer nedeni, Draghi’ nin her toplantıda üzerine basarak yinelediği ve inanarak söylediği Euro Bölgesi için en kötü günlerin geride kaldığı söylemi. Orta vadede ekonomik şartların iyileşeceği ümit ediliyor. Uzun vadede ABD ekonomisinin güçlenmesi ve iyileşmenin hızlanması bölgenin ihracat sektörünü olumlu etkileyebilir.

EURUSD paritesindeki sürpriz sessizlik aşağı yönlü trenddeki bir mola olarak değerlendirilebilir. Eğer parite bu seviyelerde uzun süre desteklenirse ilerleyen dönemde karşı trendde bir ralli de görebiliriz.

REKLAM ALANI