Dolar 32,3372
Euro 35,0918
Altın 2.308,16
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Fatura için kapıya gelmeye son

Fatura için kapıya gelmeye son
30 Kasım 2014 11:08
A+
A-

elektrikli saat31 Aralık 2015’e kadar otomatik sayaçla okuma sistemi kurulmuş olacak.

Elektrikte otomatik sayaçla okuma sistemine (OSOS) geçilecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) hazırladığı taslağa göre, sayaç verilerinin otomatik olarak uzaktan okunabilmesi için gerekli yazılım, donanım ve iletişim altyapısı kurulacak, onaylanan limitlerin üzerinde tüketimi olan sayaçların tümü en geç 31 Aralık 2015’e kadar otomatik sayaçla okuma sistemi kapsamına alınacak.

EPDK, otomatik sayaç okuma sistemlerinin kapsamına ilişkin usul ve esaslara ilişkin taslak hazırladı.

Buna göre, OSOS kapsamında, sayaç verileri otomatik olarak uzaktan okunabilecek, veriler merkezi bir sisteme aktarılacak, doğrulanacak, eksik veriler doldurulacak, veriler saklanacak ve ilgili taraflara istenen formatta sunulacak. Sistem için Türkiye Elektrik İletim AŞ’den (TEİAŞ) ve dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından gerekli yazılım, donanım ve iletişim altyapısı kurulacak.

MALİYET NASIL PAYLAŞILACAK?

Haberleşme sistemine aboneliğin gerçekleştirilmesi, altyapının temininden sorumlu kişiden abonelik ücreti tahsil edilmek kaydıyla TEİAŞ ve dağıtım şirketlerinin sorumluluğunda olacak. Aboneliği takiben gerçekleşen iletişim maliyetleri TEİAŞ ve dağıtım şirketlerince karşılanacak.

OSOS verilerinin piyasa katılımcıları ve talep etmesi halinde ilgili tüketiciyle her bir fatura döneminde paylaşılması dolayısıyla bedel talep edilmeyecek.

Dağıtım şirketlerince kurulacak OSOS kapsamına su, doğalgaz ve ısı ölçüm sayaçlarının dahil edilmesi halinde, bu sayaçlardan toplanan bilgiler dağıtım şirketlerince belirlenecek bedel üzerinden ilgili su, doğalgaz ve ısı dağıtım hizmeti veren şirketlerle paylaşılabilecek.

SİSTEME GEÇİŞ TAKVİMİ

OSOS verilerinin paylaşılmasına ilişkin altyapı OSOS’un işletmeye girmesinin ardından en geç 2 yıl içinde oluşturulacak.

Onaylanan limitlerin üzerinde tüketimi olan sayaçların tümü en geç 31 Aralık 2015’e kadar OSOS kapsamına alınacak. 1 Ocak 2015’ten sonra limit değiştirme taleplerinin onaylanması halinde, yeni limitin üzerinde tüketimi olan sayaçların, talebin onay tarihinden itibaren en geç 1 yıl içinde kapsama alınması gerekecek.

Dağıtım şirketleri, limit yükseltme talebi için sadece bir defaya mahsus olmak üzere 31 Ocak 2015’e kadar EPDK’ya başvuruda bulunabilecek.

OSOS KAPSAMINA GİREN SAYAÇLAR

– İletim sistemine verilen ya da iletim sisteminden çekilen elektrik enerjisini ölçen sayaçlar

– Tüketimi Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunca onaylanan limitin üzerinde olan sayaçlar

– Üretim lisansına sahip piyasa katılımcılarının tüketim birimleri tarafından dağıtım sisteminden çekilen elektrik enerjisini ölçen sayaçlar

– Üretim lisansına sahip üretim birimleri tarafından dağıtım sistemine verilen elektrik enerjisini ölçen sayaçlar

– İki dağıtım sistemi arasındaki alışverişe esas elektrik enerjisini ölçen sayaçlar

– Dengeleme birimi niteliğine sahip tüketim tesislerinin sisteme bağlantı noktalarındaki elektrik enerjisini ölçen sayaçlar

– Piyasa katılımcısı tarafından tüketim limiti çerçevesinde OSOS kapsamına alınması talep edilen sayaçlar

– Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik uyarınca tesis edilmesi öngörülen üretim sayaçlar.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI