Dolar 32,4620
Euro 34,6892
Altın 2.434,88
BİST 9.909,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Gözümüz neden seğirir?

Gözümüz neden seğirir?
16 Mayıs 2014 09:10
A+
A-

gozSeğiren bir göz genellikle rahatsızlık verir. Ama sinirlerimizin karışıklık yaşıyor olması endişelenmemiz gereken bir durum mu? John Hopkins Tıp Fakültesi’nin nörooftalmoloji ve nöroşirurji profesörü Neil Miller ani bir seğirme başladığında ne yapılması gerektiği konusunda kendi görüşlerini aktardı.

Gözümüzün seğirmesine ne sebep olur?

Dr. Miller göz seğirmesinin bayağı yaygın olduğunu ve neredeyse herkesin hayatlarının bir döneminde başına geldiğini söyledi. “Çoğunlukla önemsiz bir şey,” diyen Miller, “Bir iki haftada geçer,” diye ekledi.

Şu ana kadarki en yaygın çeşidi ise göz kapağı miyokimisi olarak biliniyor. Genellikle bu durum göz kapağının altında dalgalı bir hareketi içerir. Dr. Miller bunun sebebinin neredeyse her zaman normalin üstünde stres, uykusuzluk veya aşırı kafein alımı olduğunu söyledi.

Eğer iki göz birden seğiriyorsa blefarospazmdan şüphelenilebilir ancak bu durum genellikle ender görülüyor. Doktorların eskiden bu tip bir seğirmenin genellikle stresten kaynaklandığını düşündüklerini belirten Dr. Miller, stresin bu durumu kötüleştirmesine rağmen sebep olarak görülemeyeceğini açıkladı.

Peki ya seğirme günlerce devam ederse?

Gözkapağı miyokimisi genellikle birkaç haftada geçer.

Dr. Miller devam etseler dahi endişelenecek bir şeyin olmadığını söylüyor. Eskiden spazmlar birkaç ay veya daha fazla sürdüğü zaman beyin tümörü veya MS hastalığından şüphelenildiğini belirten Dr. Miller, ancak bu araştırmaların gerçek olmadığı ortaya çıktığını söyledi. Miller, “Kronik olsa bile sorun değil,” dedi.

Peki, seğirmeden kurtulmak için yapabileceğiniz bir şey var mı?

Miyokimi için eğer stres seviyesi normalin üstündeyse stresin düşürülmesi lazım. Ayrıca kafeinin de azaltılıp yardım edip etmediğine bakılmalı. Dr. Miller, eğer normalde 7 saat uyuyan bir insan bir anda 5 saate düşüyorsa eski düzene geri dönüp seğirmenin iyileşip iyileşmediğine bakmakta fayda olduğunu söyledi.

Okurken, ekrana bakarken veya araba kullanırken sorun çıkarmasa dahi konsantre olmak istediğinizde göz seğirmesi sinir bozucu olabilir.

Lens takmak güvenli olsa da eğer rahatsız ederlerse gözlük takmakta fayda olabilir.

Dr. Miller sıcak veya soğuk bir bezle müdahale etmenin çok fazla işe yaramayacağını söyledi. Gözleri kapatarak dinlendirmek de genel olarak seğirmenin yok olmasını sağlamıyor ancak uyuklamak sağlayabilir.

Daha az yaygın olan blefarospazm ise medikal bir çözüm gerektiriyor. Dr. Miller, Botox’ta bulunan madde olan botulinum toksin A’nın yardım edebileceğini açıkladı. Ayrıca, yüz kaslarının rahatlamasına yardım edebilecek cerrahi operasyonlar ve reçeteli ilaçlar da bulunuyor.

Blefarospazm ile ilgili göz seğirmesi ise hayat boyu sürebiliyor.

Peki ne zaman endişelenmeliyiz?

Nadiren eğer yüzün yanının tamamı seğirirse bu spazm yüz sinirine baskı yapan anevrizmadan kaynaklanıyor olabilir.

Bazen kan damarları da bir siniri sıkıştırabilir. Dr. Miller bu durumlarda ameliyatın gerekli olabileceğini söyledi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI