Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Geleceğimiz Enerji

Geleceğimiz  Enerji
25 Mart 2013 09:51 | Son Güncellenme: 13 Mayıs 2013 21:58
A+
A-

ÖĞR. GÖR

“Yenilenebilir Enerji Kaynakları ” günümüzün en popüler başlığı olarak televizyon,internet ve dergilerde karşımıza çıkmaktadır ,Beykoz Lojistik Meslek Yüksek okulu Öğr. Gör. Ersin Şahin,yenilenebilir enerji sektörünü değerlendirdi.

Peki yenilenebilir enerjiden anlamamız gereken nedir ?

Sanayi devriminden bu yana dünyanın enerji ihtiyacı hergeçen gün artmaktadır, hatta bir ülkenin tükettiği enerji miktarı o ülkenin gelişmişlik seviyesi için gösterge olarak kabul edilmektedir. Enerji kaynaklarının üretimi ve tüketimi; ekonomik, politik ve coğrafi etkenlere bağlıdır. Enerji multidisipliner bir alan olduğu için birçok  tanımı ve sınıflandırılması mevcuttur. Eğer biz enerji kavramını kaynağına göre sınıflandıracak olursak, karşımıza konvansiyonel (geleneksel) enerji kaynakları ; kömür, petrol,doğalgaz (fosil yakıtlar)  ve alternatif enerji kaynakları; güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, hidrolik enerji, hidrojen enerjisi, jeotermal enerji, biomas enerjisi, okyanuslardaki dalga enerjisi, ay çekim enerjisi (gel-git) çıkmaktadır. Konvansiyonel enerji kaynaklarının ortak ve en önemli özelliği, şimdiye kadar geliştirilmiş ve uygulamaya konulmuş olan teknolojiler sayesinde:

1) üretim düzeyi isteğe göre kontrol altına tutulabilen,

2) sürekli üretilebilen,

3) üretilmiş olan enerjinin depolanmasını gerektirmeyen bir enerji üretimini mümkün kılmasıdır. (1)

Konvansiyonel enerji kaynaklarının bu özellikleri onu hala günümüzde vazgeçilmez kılmaktadır. Konvansiyonel enerji rezervlerinin sınırlı olması ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri sebebi ile son yıllarda yenilenebilir enerjiye yöneliş söz konusudur. Bu kapsamda ülkemizinde taraf olduğu Kyoto Protokolünü inceleyebiliriz, söz konusu protokol kapsamında alınan kararlarda yenilenebilir enerji teşvik edilmiş ve fosil yakıtların sebeb olduğu atmosfere salınan karbon miktarının kontrol altında tutulması gerekliliği ortaya konmuştur.

Yenilenebilir enerji kaynakları, fosil kaynaklı enerji kaynaklarından daha temizdirler. Bu teknolojilerin doğaya zarar verecek atık maddesi ( karbon,metan, sülfür dioksit …) yoktur. (2) Yenilenebilir enerji kaynakları mevcut teknolojilerden daha güvenli ve kullanışı daha kolaydır. Bir diğer özellikleri enerjiyi kullanıldıkları yerde üretmeye müsaitlerdir dolayısıyla lojistik maliyetlerden arındırılmışlardır. Kayıpları çok azdır. Yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımı kaynak çeşitliliği yaratma ve ulusal enerji politikaları geliştirme süreçlerinde önemli rol oynayacaktır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2010-2014 stratejik planına göre, 2023 yılında elektrik üretiminin yüzde otuzunun yenilenebilir kaynaklardan temin edilmesi hedeflenmktedir. (3)

Ülkemizde yeni nesil enerji sistemlerini geliştirmek ve halkı bilinçlendirmek amacı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü oluşturulmuş ve enerji tasarrufu ile ilgili sayısız dernek kurulmuştur. Ülkemizde EN-VER (Enerji Verimliliği ) yasası ile enerji tesislerinin özellikle son yıllarda hizmet alanları ve hizmeti sunma anlayışları, Dünyadaki örneklerine benzer şekilde farklılaşmıştır. Özellikle Avrupa Birliği’ne uyum yasalarının da zorlayıcılığı ile güvenli ve doğru hizmet sunumunun yanı sıra serbest piyasa ekonomisi uygulamaları tüm işletmelerin önceliği haline gelmiştir. Bu nedenle günümüz Akaryakıt ve Gaz Dağıtım İstasyonlarında, Hidroelektrik Santrallerde, Doğalgaz Çevrim Santrallerinde, Rüzgar Enerjisi Santrallerinde ve diğer tüm Enerji Tesislerinde ve bunların tamamlayıcı ünitelerinde, iyi yetişmiş mesleğinin gereksinimlerini çok iyi algılamış nitelikli işgücüne büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Örneğin; geçmişte bir küçük personel binası ve bir iki pompadan oluşan akaryakıt ve gaz dağıtımı istasyonları, günümüzde tamamen farklı bir boyutta hizmet veren modern işletmeler haline dönüşmüş ve bünyelerinde ortalama 20 personel istihdam eder hale gelmiş bulunmaktadır. Türkiye genelinde 12.700‟den fazla dağıtım istasyonu olduğu gerçeğinden hareket edildiğinde, 250.000‟den fazla işgücüne sadece dağıtım istasyonlarında istihdam sağlanmaktadır. Bu tesislere yapılan lojistik ikmal de düşünüldüğünde, bu sayı daha da artmaktadır. Öte yandan enerji şirketleri arasında yaşanan yoğun rekabet ortamı ile birlikte tüm enerji satış üniteleri müşterilerine daha kapsamlı ve mükemmel hizmeti sunmak üzere büyük atılımlar da yapmaktadırlar.

Enerji Tesislerinde istihdam edilecek nitelikli işgücünün yetiştirilmesi amacıyla açılan “Enerji Tesisleri İşletmeciliği” Programında, sektörü ve diğer sektörlerle olan ilişkilerini iyi bilen, ilgili mevzuatlara hâkim, liderlik, iletişim, yaratıcı düşünce yeteneği ve problem çözme becerileri gelişmiş, hatta yabancı dil bilen, enerji sektöründe kullanılmakta olan teknolojilere hâkim, araştırmacı ve girişimci bireyler yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

Bu program mezunları ülke geneline yayılmış ve sayıları 12.700 den fazla olan Akaryakıt ve Gaz Dağıtım işletmeleri dikkate alındığında, Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) ile yapılan Protokolle, TABGiS üyesi işletmelerde kendilerine tanınan işe yerleştirme önceliğine sahip olacaklarından, iş bulmada sorun yaşamayacaklardır. Yapılan Protokolün, Programın açılmasının en önemli gerekçelerinden biri olduğu söylenebilir. Enerji Tesisleri İşletmeciliği programının sektörel bakışını şekillendirmek için oluşturulan danışma kurulu ;

  • Prof.Dr. Bekir KARAOĞLU, Fizik Profesörü
  • Doç.Dr.M.Caner AKÜNER, Marmara Üni. Tek. Eğt.Fak. Elektrik Eğt. Bölümü
  • Hasan Sevilir TABGİS Başkan Vekili
  • Metin Alkan TABGİS Yönetim Kurulu Üyesi
  • Tamer Sözbir TABGİS Yönetim Kurulu Üyesi
  • Tuluğ İlem Yeşilbağ TABGİS Genel Sekreteri  tarafından oluşturulmuştur.

 

Ülkemiz enerji alanını yeniden yapılandırılmalıdır. Yenilenebilir enerji üretimi; konut, ulaşım ve sanayi sektörlerine uyarlanmalıdır. Yeni enerji kaynaklarının bulunması, yeni sistemlerin geliştirilmesi kadar mevcut kaynakların verimli kullanılması da önem arz etmektedir (akıllı şebekeler, akıllı binalar…). Bu kapsamda tüketiciyi bilinçlendirmek maksadı ile üniversiteler ve okullar vasıtası ile öğrencilere, belediyeler vasıtası ile halka ulaşılmalıdır.

 

REKLAM ALANI