Dolar 32,5575
Euro 34,9339
Altın 2.440,45
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Dünyada çalışanların üçte ikisi başka ülkelerde çalışmak istiyor

Dünyada çalışanların üçte ikisi başka ülkelerde çalışmak istiyor
06 Ekim 2014 12:54 | Son Güncellenme: 06 Ekim 2014 12:55
A+
A-

Dünyanın lider yönetim danışmanlığı firmalarından The Boston Consulting Group (BCG)’un Dünya genelinde The Network, Türkiye’de ise Türkiye’nin lider online istihdam platformu Kariyer.net işbirliği ile gerçekleştirdiği, 200,000’den fazla kişi ile yapılan anket ve görüşmeler ile hazırlanan “Global İşgücünün Şifresi” çalışmasının ilk sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, dünya çalışan nüfusunun üçte ikisi kendi ülkesinin dışında çalışma deneyimi yaşamak istiyor.

 Burak Tansan

Çalışmayı değerlendirirken Almanya, İspanya, Japonya gibi önemli gelişmiş ekonomiler ile Rusya, Çin, Güney Kore gibi gelişmekte olan birçok ülkede önümüzdeki dönemde iş gücü arzında düşüş olacağını belirten BCG Türkiye Genel Müdürü ve Yönetici Ortağı Burak Tansan “Özellikle yeni kuşağın iş gücüne katılımı ile birlikte, çalışanlar arasında yurtdışında deneyim elde etmek isteyenler artıyor. Dünya istihdam piyasasında sınırların kalktığını görüyoruz. Bu durum iş gücü fazlası vermesi beklenen Türkiye için de önemli fırsatlar sunuyor” şeklinde konuştu.

189 ülkeyi kapsayan çalışmaya göre çalışanların yaklaşık üçte ikisi başka bir ülkede çalışmak istiyor. Çalışmada iş arayanlara hangi ülkelerde çalışmak istedikleri ve hangi faktörlerin onları yurtdışında çalışmak için motive ettiği de soruldu.

Çalışmak için en çok tercih edilen yabancı ülkeler genellikle ana dil olarak İngilizce konuşulanlar. A.B.D.’nin ilk sırada yer aldığı listenin ilk üç sırasında İngiltere ve Kanada da yer alıyor. İlk 10’da geri kalan ülkeler ise güçlü ekonomiye sahip ya da kültürel olarak çekim merkezi haline gelmiş Almanya’nın başını çektiği Avrupa ülkeleri.

Yurtdışında çalışmak isteyenleri en çok motive eden faktörler ise farklı kişisel deneyimler, iş tecrübesi kazanma ve daha iyi kariyer fırsatları olarak sıralanıyor. Yurtdışında çalışmak isteyenlerin pek çoğu (%65’i) için yaşamlarında farklı deneyimler elde etme isteği ön plana çıkıyor.

Türkiye ayağı 15 yıldır Türkiye’nin alanında ilk ve lider istihdam platformu Kariyer.net ile işbirliği halinde yürütülen The Boston Consulting Group’un çalışması, Türkiye’deki çalışanların yaklaşık %60’ının yurtdışında çalışmaya sıcak baktığını ortaya koyuyor. Türkiye’de 8,500’den fazla kişinin katılımı ile gerçekleşen anketin sonucuna göre, Türkiye’de iş arayanların en çok çalışmak istedikleri ülkeler Almanya, A.B.D. ve Fransa.

Türkiye’de yurtdışında çalışmak isteyenler için daha iyi kariyer fırsatları ve daha iyi yaşam koşulları en önemli motivasyon kaynağı olarak önümüze çıkıyor.

Türkiye ise özellikle Kuzey Afrika, Orta Doğu, Balkanlar ve Orta Asya gibi bölgelerde yaşayanların çalışmak istedikleri ülkeler listesinde ön sıralarda yer alıyor.

yusuf_azoz_5mid

Çalışma ile ilgili olarak Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, “Yurtdışı tecrübesi, uluslararası platformda tecrübeyi artırmak ve çalışanın vizyonunu ilerletmek için çok iyi bir kariyer fırsatı. Farklı bir ülkede çalışıp, farklı kültürlerde de işini yapabilmek, kişiye farklı yetkinliklerini geliştirme imkanı sağlıyor, aynı zamanda farklı kariyer olanaklarının kapısını açıyor. İş dünyasında Türkiye’de elde edilen tecrübelerin yanı sıra, diğer pazarlarda da tecrübe edinmek gün geçtikçe daha da önemli kazanıyor. İç pazarda farklı düşünce boyutları getirebilmek, yeni fırsat alanlarını görebilmek içinde yeni kültürler ile tanışma, o kültür içinde zaman geçirme, bu sayede bakış açısını değiştirebilme gerekiyor” şeklinde konuştu.

Çalışmanın en önemli bulgularından biri ise çalışanların işlerini sevmelerinin en önemli nedenlerinin aldıkları ücretten çok finansal olmayan sebepler olması. Yaptıkları iş için takdir edilmeleri, çalışma arkadaşlarıyla iyi ilişkiler ve dengeli bir iş-özel hayat en önemli üç etken.

Çalışmada özellikle İnsan Kaynakları (İK) bölümleri için önemli çıkarımlar bulunuyor.  Tansan’a göre İK’nın çalışanların yurtdışı tecrübe isteklerine yanıt verebilmesi, kurum kültürünün oluşmasında çok daha aktif olması, ast-üst arasında daha iyi ilişkilerin oluşumunu desteklemesi ve iyi iş çıkaran çalışanların şirket çapında gerekli dikkat ve takdiri alması konusunda daha aktif olması gerektiğini belirtti.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI