Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Çalışanlar artık iş güvenliği konusunda daha bilinçli

Çalışanlar artık iş güvenliği  konusunda daha bilinçli
07 Şubat 2015 12:26
A+
A-

ALI KAYA

Uzmanlık alanı İş Güvenliği olan Kaya Safety’nin Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kaya, “Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ve sendikaların katılımı ile gerçekleştirilen L-20 (Labour/Emekçi 20) toplantısında iş sağlığı ve güvenliği konusu gündeme geldi.  Toplantıda güvenli çalışma alanlarına ihtiyaç duyulduğu belirtildi. L-20’de iş güvenliğinin öne çıkması, çalışanların artık iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilinçlendiğini göstermesi açısından oldukça önemli” dedi.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen L-20 (Labour/Emekçi 20) toplantısında iş sağlığı ve güvenliği konusunun görüşülmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kaya Safety Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kaya “L-20 toplantısında İş sağlığı ve güvenliği konusuna değinilmesi, çalışanlar arasında iş güvenliği kültürünün ve bilincinin arttığının bir göstergesi. Bu bağlamda, öncelikle ülkemizde iş güvenliği kültürünün oluşturulması ve benimsetilmesinin gerektiğini, çalışanların iş güvenliği adına önlemleri talep etmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü çalışanlar bu hakları talep etmediği sürece, yeni yasa ve yönetmeliklerin çıkması ve uygulanması gecikecektir” diye konuştu.

“Çalışanlara, yüksekte çalışılan iş koluna göre, gerekli eğitimlerin uzman bir kurum ve sertifikalı eğitimciler tarafından verilmesi de bir diğer önemli husus” diyen Ali Kaya “Çalışma ortamlarında risk analizlerinin ve belirlenen risklere göre düzenlemelerin yapılması gerekir. Toplu koruma yöntemleriyle çalışanların yüksekten düşerek zarar görmesi engellenemiyorsa, kişisel koruyucu ekipmanlar kullanılmalı” dedi.

“İş kazalarının ülke ekonomisine maliyeti 35 Milyar TL”

Kaya Safety Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kaya “İş sağlığı ve güvenliğinin yasalaşması, vatandaşa yasalarla tanınan yaşam hakkının bir gereğidir. Bu konuda her ne kadar geç kalınmış olsa da iş sağlığı ve güvenliği yasasının kapsamının genişletilmesi, özellikle de can kaybının çok olduğu yüksekte çalışma alanları hakkında düzenleyici yönetmeliklerin hazırlanması çok doğru bir girişim olacaktır” açıklamasını yaptı.

İş güvenliğinin ekonomik boyutuna değinen Ali Kaya, “Türkiye’de her gün 4 çalışan yaşamını yitiriyor ve 4-5 çalışan iş kazası sonucu iş göremez hale geliyor. Yaşanan kazaların ülke ekonomisine direkt ve endirekt maliyetinin toplamı yılda en az 35 Milyar TL civarında” dedi.

2012 yılı SGK İş Kazası İstatistiklerine göre, ölümlü iş kazalarının en fazla yaşandığı sektörlerin başında inşaat sektörü ve onu takip eden maden ve ağır sanayi sektörleri geliyor” diyen Ali Kaya “2012 yılında toplam 74 bin 871 iş kazası gerçekleşti. Yalnızca inşaat sektöründe ise aynı yılda 9 bin 209 iş kazası gerçekleşti ve 256 kişi hayatını kaybetti. 2014 yılında ise İnşaat işkolunda 423 işçi iş kazası geçirerek hayatını kaybetti. İş kazası sebeplerine baktığımızda ise yüksekten düşme nedenli iş kazalarının en yüksek orana sahip kazalar olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

REKLAM ALANI