Dolar 32,3794
Euro 34,7059
Altın 2.425,57
BİST 10.005,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 18°C

Bursa TSO’ya organize sanayi bölgesinde ‘Torba yasa’ sürprizi

Bursa TSO’ya organize sanayi bölgesinde ‘Torba yasa’ sürprizi
02 Temmuz 2012 07:54
A+
A-

Torba yasada ‘Sanayi bölgelerinin müteşebbis heyetlerinde sanayi odaları yer alır’ ifadesinin yer alacağının söylenmesi gözleri Türkiye’nin ilk sanayi bölgesi BTSO OSB’ye çevirdi

Torba Yasada Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Kanunu ile ilgili yapılan değişiklik gözleri Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından 1961 yılında kurulan Türkiye’nin ilk OSB’si olma özelliğine sahip olan BTSO OSB’ye çevirdi.

Alınan bilgilere göre kanunda yapılan değişiklikte yer alacak olan “Sanayi bölgelerinin müteşebbis heyetlerinde sanayi odaları yer alır” ifadesi, BTSO OSB yönetiminde değişikliğe neden olabilir,
BTSO OSB mecliste alacağı karar ile TSO bünyesinden ayrılabilir.

Türkiye Büyük Meclisi’nden (TBMM) 29 Haziran gecesi geçen Torba Yasa ile Ticaret ve Sanayi odaları tarafından yönetilen OSB’lerin statüsünde değişikliğe gidildi. TBMM’den geçen 5174 sayılı TOBB Kanunu ve 4562 sayılı OSB Kanunu ve bu kanuna istinaden kanun değişikliği önce Cumhurbaşkanı tarafından onaylanacak, sonra Resmi Gazete’de yayınlanacak.

Ardından, Sanayi Bakanlığı tarafından uygulamaya ilişkin yönetmelik hazırlanacak. Henüz OSB’lere matbu bir metin gönderilmediğinden konuyla ilgili bilgi sahibi olmayan OSB’ler önümüzdeki süreçte yapılacak değişikleri bekliyor. Alınan duyumlara göre yasada “Sanayi bölgelerinin müteşebbis heyetlerinde sanayi odaları yer alır” ifadesi yer alacak. Önceki kanun kapsamında ticaret ve sanayi, sanayi, ticaret odaları tarafından kurulmalarında yasal engel olmayan organize sanayi bölgeleri bundan böyle yalnızca sanayi odaları tarafından kurulabilecek.

BTSO OSB, TSO bünyesinden çıkabilir

Yapılan değişiklikle birlikte gözler 1961 yılında BTSO tarafından kurulan Türkiye’nin ilk OSB’sine çevrildi. Yönetmeliğin yayınından sonra BTSO tarafından seçilmiş olan OSB yönetiminde değişikliğe gidilip gidilmeyeceği merak ediliyor. Alınan bilgilere göre BTSO meclisi tarafından oluşan OSB, kendi müteşebbis heyetini lağvedebilir ve mecliste yapılan oylamanın ardından BTSO bünyesinden ayrılabilir.

260 fabrikanın faaliyet gösterdiği Bursa OSB, sanayiciler, mülk sahipleri ve Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü tarafından kurulacak olan Bursa OSB Müteşebbis Kurulu ile yoluna devam edebilir. Bu süreç sonunda BTSO OSB, Bursa’da faaliyet gösteren Demirtaş OSB ve Nilüfer OSB gibi Ticaret ve Sanayi Odası’ndan bağımsız bir statüye kavuşabilir. Şu anki mevcut BTSO OSB yönetiminde yasa gereği sanayi bölgesi içinden 3, bölge dışından ise 2 sanayici bulunuyor. BTSO OSB Türkiye’de Ticaret ve Sanayi Odası tarafından kurulan ilk ve tek OSB olma özelliğini taşıyor.

SÖNMEZ: AYRILMA TALEBİ MECLİS’TE OYLANIR

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Yasa henüz Resmi Gazete’de yayınlanmadan yorum yapmak çok doğru değil. Öte yandan OSB’nin yasa çıktıktan sonra meclis kararı olmadan otomatikman lağvolması mümkün olmaz. Bunun kendine göre bir kuruluş kanunu vardır. Bundan sonra kurulacak OSB’lerin bu kanuna göre kurulacağı bir yapı oluşturuluyor. Yeni kanuna göre şartları oluşturmak isteyenler OSB’nin BTSO’dan ayrılması talebini meclise getirir. Meclis kendini lağveder. Çünkü  bu odanın müteşebbis heyeti şu anda meclisi oluşturan 148 kişidir. Meclis karar verirse olabilir. Ayrılabilir. Ama konuyu birinin meclise getirmesi gerekiyor. Yeni kurulacak müteşebbis heyet içinde de kimler bulunmak istiyorsa onlar olur. Değişiklik yönetimsel bir değişikliktir. Şu ana kadar kurulmuş ve kendi kendini idare eden pek çok OSB var. Bizimki ise özel bir durumdu. Bu da değişebilir. Eğer meclis kendi içinde bir oylama yapar ve BTSO’dan ayrılmak isterse ayrılabilir.”

BARUTÇUOĞLU: SESİMİZE MECLİS KULAK VERDİ

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BOSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa  Barutçuoğlu, “Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nin, BTSO seçimlerinde meclise seçilen kişiler tarafından yönetiliyor olması bizim için son derece rahatsız ediciydi. Burada faaliyet göstermeyen bir tüccar, bizim faaliyet gösterdiğimiz organize sanayi bölgesinin kimler tarafından yönetileceğine karar veriyordu. Biz sanayi bölgesinde faaliyet gösteriyoruz, sanayi bölgesinin verdiği hizmetleri kullanıyoruz, sıkıntıları yaşıyoruz, dayatmalara göğüs germeye çalışıyoruz. Diğer sanayi bölgelerindeki arsa fiyatlarıyla bizim bölgemizdeki arsa  iyatları ve hizmet bedellerini karşılaştırdığınızda söylemek istediklerimiz açıkça ortaya çıkıyor. Bizim sektörümüzde başka bir organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren rakibimiz daha avantajlı fiyatlarla üretim yapabiliyor. Bu bir haksız rekabettir. Üreticiler arasında haksız rekabet Türk ekonomisine vurulan en büyük darbe oluyordu. Bu nedenle karşı çıkmıştık. Sesimize Meclis kulak verdi, haklılığımıza inandı. Ve sanayiciye destek oldu” dedi. BOSİAD Başkanı Barutçuoğlu kanun  değişikliğinden son derece memnun olduklarını açıkladı.

 

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,