Dolar 32,4730
Euro 34,9255
Altın 2.435,25
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Sigortacılıkta Ongorulen Riskler Raporu aciklandi

Sigortacılıkta Ongorulen Riskler Raporu aciklandi
01 Ağustos 2013 07:47 | Son Güncellenme: 01 Ağustos 2013 07:51
A+
A-

Talar Gul

PwC ve Finansal Yenilik Etüt Merkezi (Centre for the Study of Financial Innovation – CSFI) işbirliğinde 54 ülkede gerçekleştirilen “Sigortacılıkta Öngörülen Riskler Anketi 2013” dünyada ve Türkiye’de sigortacıların öncelikli risk beklentilerini ortaya koyuyor.

Dünya genelinde sigorta sektörü için yasal düzenlemeler en büyük risk olarak gösteriliyor. Yatırım performansı ve makro ekonomik ortam ise önde gelen diğer riskler olarak sıralanıyor.

Sigorta sektöründeki riskleri sıralayan ve PwC ile Finansal Yenilik Etüt Merkezi (Centre for the Study of Financial Innovation-  CSFI) işbirliğinde 54 ülkeden 662 sektör temsilcisinin katılımı ile gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre, uluslararası ve yerel düzeylerde getirilen “yeni yasal düzenlemeler”, dünya genelinde sigorta sektörünün önündeki en büyük risk olarak görülüyor. Türkiye’de ise ilk sırada “doğal afetler”, ikinci sırada “aktüeryal varsayımlar” ve üçüncü sırada “risk yönetimi kalitesi” sektör için önde gelen riskler olarak yer alıyor.  

PwC ve Finansal Yenilik Etüt Merkezi (Centre for the Study of Financial Innovation: CSFI) işbirliğinde gerçekleştirilen Sigortacılıkta Öngörülen Riskler Anketi 2013, sermaye yeterliliği ve şirketlerin işleyişine ilişkin getirilen yeni düzenlemelerin sigortacılık sektöründe maliyet ve yasal düzenlemelere uyum gibi sorunlara yol açabileceğini ortaya koyuyor.

gorsel2

Türkiye sonuçları

PwC ile CSFI işbirliğinde gerçekleştirilen ankete Türkiye’den 6’sı hayat sigortası, 9’u hayat dışı, 1’i reasürans, 3’ü broker ve 3’ü gözlemci olmak üzere 21 kurum temsilcisi katıldı.

Türkiye’den katılımcıların risk listesinin en başında doğal afet kaynaklı riskler yer aldı. Katılımcılardan biri “deprem modellemesindeki eksikliğe” dikkat çekti. 2. sırada yer alan aktüeryal varsayımlar dünya ortalamasının oldukça üstünde yer aldı. Bu alandaki yorumlardan birinde demografik değişikliklerin mevcut bireysel emeklilik sistemine uzun vadede olumsuz etkilerinin altı çizildi.

PwC Türkiye Sigorta Sektörü Lideri Talar Gül anket sonuçlarını şöyle değerlendirdi: “Katılımcıların ankete verdikleri cevaplara göre, Türkiye’deki risk sıralamasının dünya genelinden bazı alanlarda oldukça farklı olduğunu görüyoruz. Örneğin risk yönetimi kalitesi bizde 3.sırada yer alırken, dünya genelinde 7.sırada yer alıyor. Kurumsal yönetim ilkelerinin oluşturulmasına bağlı riskler ise Türkiye’de 8.sırada yer alırken, dünya genelinde 17.sırada yer alıyor. Bu sonuçlardan şirketlerin özellikle çerçeve risk yönetimi ve iç kontrol yapılarına istedikleri kadar odaklanamadıkları kaygısı çıkabilir.

 

Dünyada sıralamada gerilerde yer alan aktüeryal varsayımlar riski Türkiye’de 2. sırada bulunuyor. Bu durum Türkiye’de aktüeryal karşılık hesaplamalarının ve bunların etrafındaki belirsizliğin, özellikle finansal sonuçlat açısından, şirketler için başlıca risklerden birini oluşturduğunu gösteriyor. Dünyada üst üste 2 seferdir 1.sırada yer alan yasal düzenlemelere uyum riski ise Türkiye’de bu yıl 11.sırada yer aldı. Avrupa’nın ve dünyanın çok yakından takip ettiği ve uyum konusunda şirketlerin büyük bir risk olarak gördükleri Solvency II Direktif’inin Türkiye’deki şirketlerin gündeminden düşmüş gibi duruyor”

Katılımcılardan birinin, “Mevcut ekonomik ortam uzun vadeli aksiyon alınmasına izin vermiyor; kısa vadeli plan yapmanın da uzun vadede yan etkileri olacaktır” şeklindeki yorumu dikkat çekerken, bir diğer katılımcı da “Türk sigorta sektörü için, fiyatlama (aşırı rekabetten dolayı primlerin düşük olması) önümüzdeki birkaç yılda en önemli kaygı konusu olacak” değerlendirmesi yapıyor. Katılımcıların birçoğu motor branşlarında karsızlık sorununa dikkat çekiyor ve bu durumu sektörün en büyük kaygı kaynağı olarak değerlendiriyor.

Yönetim kalitesi ve iş uygulamalarıyla ilgili kaygılar da listede ilk 10’a giriyor.

Bunun aksine dünya endeksinde 6. sırada bulunan garantili ürünlerle ilgili riskler Türkiye’deki sıralamaların oldukça altında kaldı. Bu konuda anket katılımcılarından biri “azalan satışlarla birlikte çok büyük bir sorun yok, ancak bazı şirketler eski müşterilerine yüksek getiri  garantili ürünler sunuyor, bu da mali zarara yol açacaktır. Yine de bunun etkisi borç ödeyememe riski yaratacak kadar ciddi olmayacaktır” yorumunu yaptı.

gorsel1

 

Türkiye’de üst sıradaki kaygılar:

• Doğal afetler

• Aktüeryal varsayımlar

• Risk yönetimi kalitesi

• İş uygulamaları

• Kurumsal Yönetim

Türkiye’de alt sıradaki kaygılar:

• Yasal düzenlemeler

• Politik gelişmeler

• Makroekonomik ortam

• Getiri garantili ürünler

Türkiye’de sigortacılık sektörünün tespit edilen risklerin yönetimi konusunda hazırlıklı olmadıkları da araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlardan biri. Katılımcılara sorulan “tespit ettiğiniz risklerin idaresi konusunda sigortacılar sizce ne kadar hazırlıklılar?” sorusuna verilen yanıtlara göre Türkiye, 2,87 puan ile 2,95 olan dünya ortalamasının altında puan aldı.  Katılımcılardan birinin “Sektör bu risklere çok hazırlıklı değil ve durumu iyileştirmek için de çok fazla çaba göstermiyor” şeklindeki yorumu, bu konudaki yaklaşımı özetliyordu.

 

gorsel3

 

Dünya genelinde anket sonuçları

 

54 ülkeden 622 sektör temsilcisinin ve sektör gözlemcisinin katılımı ile gerçekleştirilen araştırma önümüzdeki 2-3 yıl için öngörülen en büyük riskleri belirlemeyi hedefliyor. Düzenlemelere ilişkin riskler, Kuzey Amerika, Avrupa ve Uzak Doğu/Pasifik de dahil olmak üzere tüm büyük piyasalarda ilk sırada yer alıyor.

 

Araştırma, dünya sigortacılık sektörü açısından hazırlıkları yedi yılı aşkın süredir süren ve Avrupa genelinde hem sigortacılık düzenlemelerine yeknesaklık getirecek hem de yeni sermaye kuralları getirecek olan Solvency II Direktifi’nin en önemli kaygıların başında yer aldığını ortaya koydu. Avrupa Birliği üyesi olmayan birçok ülke de kendi sermaye ve sigortacılık düzenlemelerine son şeklini vermek için bu direktifin sonuçlarını ve uygulamasını bekliyor.

 

En son ankete kıyasla üst sıralara tırmanan bir diğer risk ise dünya genelinde 4. sırada yer alan “iş uygulamaları”. Bu risk Türkiye’nin de arasında bulunduğu Orta Doğu/Asya bölgesinde en önemli risk olarak görülüyor.  Şirketler ve düzenleyici kuruluşların yanlış uygulamaları ortadan kaldırmak için yaptığı çalışmalara rağmen, bu özellikle de satış baskısının yoğun olduğu ekonomik kriz döneminde hala büyük risk olarak görülüyor.

 

Araştırmanın ortaya çıkardığı en önemli kaygılar arasında dünya genelindeki listede 2. sırada “yatırım performansı” ve 3. sırada “makro ekonomik ortam” bulunuyor. Bu durum yıllardır süren düşük faiz oranları ve yoğun rekabete maruz kalan sigorta sektörün üzerindeki baskıları artırıyor. En temel kaygılardan bir diğeri ise 6. sırada gelen getiri garantisi sunan ancak günümüzdeki düşük faiz oranları ile kârlı olarak finanse edilemeyen getiri garantili ürünler.

Sigortacılıkta Öngörülen Riskler Anketi, afetlerin sıklığının artması ve tazminat maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle 5. sıradaki doğal afetler kategorisinde sigortacılık riskleri hakkında kaygıların sürdüğünü gösteriyor.

Araştırmanın editörü David Lascelles’e göre: “Sektörün karşı karşıya olduğu en büyük risklerin, riskleri azaltması gereken yasal düzenlemeler alanından gelmesi çok ironik, özellikle de faaliyet ve sigorta ile ilgili koşulların ağır olduğu bu dönemde. Bu baskıların yönetimin baskılarla başa çıkma kabiliyeti ile ilgili artan kaygılara yansıması da çok doğal.”

PwC’nin küresel sigorta lideri David Law ise şunları söyledi: “Bir kez daha yasal düzenlemeler bir numaralı risk olarak karşımıza çıkıyor. Belirsiz makro ekonomik ortam ve azalan yatırım performansı da kaygılar listesinin ilk sıralarında yer almaya devam ediyor. Bu zorluklarla başa çıkabilmek yöneticilerin en önemli önceliklerinden biri.Bununla birlikte sigortacıların sadece bu tekrarlayan sorunlara odaklanması ufukta görünen diğer tehdit ve fırsatları kaçırmalarına neden olabilir. Sektör, teknoloji ve müşteri beklentileri açısından çok büyük değişimden geçiyor. Bu değişimler sonucunda sigortanın nasıl satıldığı, riskin nasıl fiyatlandığı ve hatta sigortanın ne anlama geldiği bile yeniden şekilleniyor. Bu gelişmeler, sektöre yeni girecek şirketlerin önünü açabilir ya da diğer finansal hizmetler sektörü oyuncularının kârlı işletmeler kurmasını sağlayabilir.”

PwC ve CSFI / Sigortacılıkta öngörülen riskler anketi – 2013

 

Dünya                                                          Türkiye

1 Yasal düzenlemeler                                1 Doğal afetler

2 Yatırım performansı                               2 Aktüeryal varsayımlar

3 Makro-ekonomik ortam                       3 Risk yönetimi kalitesi

4 İş uygulamaları                                       4 Yatırım performansı

5 Doğal afetler                                           5 İş uygulamaları

6 Getiri garantili ürünler                          6 Sermaye bulabilme

7 Risk yönetimi kalitesi                             7 Repütasyon

8 Yönetim kalitesi                                      8 Kurumsal Yönetim

9 Uzun vadeli yükümlülükler                    9 Yönetim kalitesi

10 Politik müdahaleler                             10 Makro-ekonomik ortam

11 Dağıtım kanalları                                  11 Yasal düzenlemeler

12 Aktüeryal varsayımlar                          12 Uzun vadeli yükümlülükler

13 İnnovasyon                                             13 Dağıtım kanalları

14 Repütasyon                                            14 İnnovasyon

15 Değişim Yönetimi                                  15 Arka ofis

16 Sermaye bulabilme                               16 İklim değişikliği

17 Kurumsal Yönetim                                 17 Getiri garantili ürünler

18 İklim değişikliği                                       18 Terörizm

19 İnsan kaynağı                                          19 Suç

20 Ürün geliştirme                                      20 Değişim Yönetimi

21 Sosyal medya                                          21 İnsan kaynağı

22 Suç                                                            22 Reasürans

23 Karmaşık yapıdaki araçlar                    23 Çevre kirliliği/ kirlilik

24 Reasürans                                               24 Ürün geliştirme

25 Arka ofis                                                   25 Sosyal medya

26 Çevre kirliliği/ kirlilik                              26 Politik müdahaleler

27 Terör                                                        27 Karmaşık yapıdaki araçlar

PwC ve CSFI / Sigortacılıkta öngörülen riskler anketi – 2013

Dünya                                                          Türkiye

1 Yasal düzenlemeler                                1 Doğal afetler

2 Yatırım performansı                               2 Aktüeryal varsayımlar

3 Makro-ekonomik ortam                       3 Risk yönetimi kalitesi

4 İş uygulamaları                                       4 Yatırım performansı

5 Doğal afetler                                           5 İş uygulamaları

6 Getiri garantili ürünler                          6 Sermaye bulabilme

7 Risk yönetimi kalitesi                             7 Repütasyon

8 Yönetim kalitesi                                      8 Kurumsal Yönetim

9 Uzun vadeli yükümlülükler                    9 Yönetim kalitesi

10 Politik müdahaleler                             10 Makro-ekonomik ortam

11 Dağıtım kanalları                                  11 Yasal düzenlemeler

12 Aktüeryal varsayımlar                          12 Uzun vadeli yükümlülükler

13 İnnovasyon                                             13 Dağıtım kanalları

14 Repütasyon                                            14 İnnovasyon

15 Değişim Yönetimi                                  15 Arka ofis

16 Sermaye bulabilme                               16 İklim değişikliği

17 Kurumsal Yönetim                                 17 Getiri garantili ürünler

18 İklim değişikliği                                       18 Terörizm

19 İnsan kaynağı                                          19 Suç

20 Ürün geliştirme                                      20 Değişim Yönetimi

21 Sosyal medya                                          21 İnsan kaynağı

22 Suç                                                            22 Reasürans

23 Karmaşık yapıdaki araçlar                    23 Çevre kirliliği/ kirlilik

24 Reasürans                                               24 Ürün geliştirme

25 Arka ofis                                                   25 Sosyal medya

26 Çevre kirliliği/ kirlilik                              26 Politik müdahaleler

27 Terör                                                        27 Karmaşık yapıdaki araçlar

gorsel4

 

 

REKLAM ALANI