Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 19°C

Boğaziçi’nin Geri Dönüşüm Projesine Birincilik Ödülü

Boğaziçi’nin Geri Dönüşüm Projesine Birincilik Ödülü
07 Şubat 2015 12:33
A+
A-

2

Boğaziçi Üniversitesi 3 ayda 1,5 tonun üzerinde e-atığı geri dönüşüme kazandırdı

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden oluşan BountoGreen takımı Türkiye’de ilk defa düzenlenen ‘’Kampüslerarası Çevre Yarışması’’ StudentsGoGreen’de birincilik ödülüne layık görüldü. BountoGreen projesi ile Boğaziçi Üniversitesi’nde 3 ayda 1 ton 650 kg e-atık toplanarak geri dönüşüme kazandırıldı.

e-atık sorununa çözüm bulmak için yola çıkan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, hayata geçirdikleri BountoGreen Projesi ile Türkiye’de ilk kez düzenlenen StudentsGoGreen’de birinciliği elde etti. BounToGreen takımına ödülü, ABD İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter tarafından verildi.

Türkiye ve ABD’den üniversite öğrencilerinin sürdürülebilir yeşil kampüsler yaratmak amacıyla bir araya geldiği yarışmada, öğrenciler 4 ay boyunca yeşil kampüs fikirleri üzerine projeler geliştirdiler. Alanında uzman jüri üyelerinin değerlendirmesi sonucu birincilik ödülüne layık görülen Boğaziçi Üniversitesi BountoGreen takımı, 2015 yazında University of Chicago’da sürdürülebilirlik üzerine düzenlenen yaz programına katılma hakkı kazandı.

E-atık karşılığında sensörlü muslukla su tasarrufu sağlanacak

Boğaziçi Üniversitesi’nin tüm kampüslerine 30 adet elektronik atık toplama kutusu yerleştiren BountoGreen ekibi, sponsor şirketle anlaşarak toplanan her ton atık için kampüsteki iki manuel musluğu, yüzde 60 su tasarrufu sağlayan sensörlü musluklarla değiştirdi.

“E-atıklar çevre kadar insana da zararlı’’

BountoGreen ekibi eskiyen elektronik aletlerin genellikle hurdacılara verildiğini ancak bu durumun gerek insan gerekse çevre sağlığı açısından oldukça zararlı olduğuna dikkat çekerek şu uyarıyı yapıyor: ‘’Bu tür atıklar parçaladıklarında ortaya zararlı metaller çıkıyor. Zararlı metallerin zararı konusunda daha bilinçli olmalıyız. Teknoloji çağında herkes telefonlarının modellerini yükseltirken yeni bilgisayarlar alırken sürekli tüketim oluyor fakat geri dönüşümü ile ilgili bir şey yapılmıyor. Dünyada da bu konuyla ilgili çok adım atılmıyor. Daha çok geri dönüşü kolay olan kağıt gibi malzemelere ilgileniliyor. Projemizle, e-atıkların insan sağlığı ve çevre sağlığı açısından dikkate alınması konusuna dikkat çekmeyi amaçlıyoruz’’.

E-atık kutularına neler atılabilir?

E-atık kutuların üzerindeki bilgilendirme yazılarından da anlaşılacağı üzere, telefondan buzdolabına kadar her türlü elektronik atık bu kutularda biriktirilebiliyor. Hatta elektronik atıklarınız baş edemeyeceğiniz ebattaysa (büyük bir buzdolabı gibi) atıkları toplayan şirkete telefon veya mail aracılığı ile ulaşıp yardım istenebiliyor.

BountoGreen Ekibi Hakkında

Mehmet Ali Hakan: Boğaziçi Üniversitesi 3. sınıf İnşaat Mühendisliği öğrencisi. Boğazici University Sustainable Development and Cleaner Production Center’da aktif olarak çalışıyor.

Gizem Tığlı: Sabancı Üniversitesi Toplumsal ve Siyasal Bilimler lisans mezunu, Bogaziçi Üniversitesi’nde Felsefe Bölümü’nde yüksek lisans yapıyor.

Aslıhan Yolcu: Kocaeli Üniversitesi’nde inşaat mühendisliği okudu. Boğaziçi Üniversite’sinde master yapmaya başladı ve hala eğitimine devam ediyor. Toplum Gönüllüleri çatısı altında çeşitli projelerde çalıştı. BounTOG’da da “Sen çok yaşa” ve “Yaşayan Kütüphane” projelerinde görev alıyor.

Tuğçe Sakallıoğlu: Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü, Çevre Teknolojileri’nde master öğrencisi.

 

REKLAM ALANI