Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

“Paniğe gerek yok”

“Paniğe gerek yok”
22 Haziran 2013 08:20
A+
A-

mehmet-zafer-caglayan_239744

Ekonomi Bakanı Çağlayan Fed’in açıklamalarından sonra piyasalarda yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dolardaki yükselişe ilişkin, “Gerek iş dünyamızın gerek vatandaşlarımızın teyakkuza geçeceği bir durum söz konusu değil. Tabii ki tedbirli olmak gerekir” dedi.

Çağlayan, Lüksemburg ve Belçikalı CEO’larla bir araya geldi.

Bir gazetecinin, doların yükselişine ilişkin sorusuna Çağlayan, borsada, döviz ve faiz cephesinde ABD Merkez Bankası Başkanı (Fed) Ben Bernanke’nin yaptığı açıklamaların ardından dünyanın her yerinde hareketlilik olduğunu belirterek, parasal genişlemenin olmaması halinde bir daralma söz konusu olabileceğinden dolayı borsa ve faiz piyasalarında oynama bulunduğunu kaydetti.

Türk Lirası’nın aşırı değerlenmesinin kendilerini mutlu etmeyeceğini ifade eden Çağlayan, şunları söyledi:

“TL’nin aşırı değerli olması ithalatımızın, cari açığımızın artması ve dış ticaret açığımızda olumsuz dengelerin gelişmesi ve sanayi üretimimizi de olumsuz etkiler. Haksız rekabet unsuru ortaya çıkar. Böyle bir ortamda bu işi regüle edecek kuruluş belli; Merkez Bankası. Merkez Bankası bu konuda oldukça güçlü rezervlere sahiptir. Merkez Bankası Başkanı da bazen sözlü bazen fiili müdahalelerde zaten bulunuyor. Merkez Bankası’nın elinde çok araç var. Endişe edilecek bir durum söz konusu değil.”

Çağlayan, faizlerin de bütün dünyada olan meselerden olduğunu aktararak, “Mesele sadece Fed’in aldığı ya da alacağı kararlar değil. Bunlar elbetteki bu olayda önemli paya sahip. Benim öngördüğüm ise Çin’in büyüme rakamlarının azalmasıdır. Bu dünyayı belki olumsuz etkileyebilecektir” diye konuştu.

“Paniğe gerek yok”
Türkiye’nin 2008 ekonomik krizi ve bazı sosyal olayların yaşandığı dönemde bile ekonomik yapısının sağlam olduğunu belirten Çağlayan, “Gerek iş dünyamızı gerek vatandaşlarımızı teyakkuza geçeceği bir durum söz konusu değil. Tabii ki tedbirli olmak gerekir. Herhangi bir paniğe gerek yok. Tabii ki izlenmesi gereken bir olay” dedi.

Çağlayan, Türkiye’deki bütün ilgili kurum ve kuruluşların olayı izlediğini ve gerekeni yapacağını ifade etti.

REKLAM ALANI