Dolar 32,3669
Euro 34,9579
Altın 2.325,33
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Türkiye 3 değişkende en kırılgan durumda

Türkiye 3 değişkende en kırılgan durumda
28 Şubat 2014 09:05
A+
A-

Kırılgan

Uluslararası Finans Enstitüsü’nün gelişmekte olan ülkelere sermaye akışı araştırma notuna göre bu ülkelerde oldukça değişken iklim sürüyor

 Dünyanın en önemli 38 finans kuruluşunun oluşturduğu Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) hazırladığı araştırma notunda en önemli gelişmekte olan ülkelerin risk haritası ortaya kondu. “Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akışları” adlı 30 Ocak 2014 tarihli araştırma notunda gelişen ülke koşullarının bu yılın başında yaşanan çarpıcı piyasa düzeltmesi dahil epey değişken olmaya devam ettiği belirtildi. Bu ülkelerden devamlı sermaye çıkışı beklenmediğini belirten IIF uzmanları bununla beraber yatırımcıların ülke risklerine giderek daha hassas hale geldiklerini kaydetti.

Gelişmekte olan ülkelerde siyasi gelişmelerin önemine dikkat çekildi. 2013 yazında yaşanan gelişen ülkelere yönelik sermaye akışında azalmanın geçici olduğu belirtilen 35 sayfalık notta 2014 ve 2015 yılları için IIF uzmanları sermaye akışlarında kademeli yeniden sıçrayış bekliyor. Bununla beraber gelişen ülkelere yönelik sermaye akışlarının toplam gelişmekte olan ülke GSYH’sine oranının 2010-2012 yılına göre daha düşük seyretmesi öngörülüyor. IIF sermaye akışları konusunda gelişen ülkelere dair risk algısının esas olarak ABD Merkez Bankası’nın (Fed) nihai faiz artışı odaklı piyasa beklentileriyle ilgili olduğunu belirtiyor. Ülke seviyesinde ise büyük dış finansman ihtiyacı bulunan, makroekonomik politika eksikleri olan ve siyasi belirsizlik yaşayan ülkelerin en kırılgan durumda oldukları ifade ediliyor. Son yaşanan piyasa volatilitesinin de bu riskin altını çizdiği ifade ediliyor. Araştırma notunda IIF uzmanlarının hazırladığı belli başlı gelişmekte olan ülkeler kırılganlık tablosunda aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 22 ülke bulunuyor.

Bu ülkelerin sermaye akışı açısından karşılaştıkları riskler üç ana başlık altındaki değişkenlerle ölçülüyor. Bu üç ana başlık, “Dış finansman kırılganlıkları”, “İç finansal kırılganlıklar” ve “İç mali kırılganlıklar” olarak sıralanıyor. Buna göre Türkiye en fazla “dış finansman kırılganlıkları” başlığı altındaki değişkenler açısından riskli görünüyor. Araştırma notuna göre Türkiye, en fazla kırılganlık riskiyle cari hesap dengesi/GSYH oranı, net doğrudan yabancı yatırım/cari açık oranı ve rezerv karşılama oranı değişkenlerinde karşılaşıyor. Türkiye 13 değişkenden üçünde “en kırılgan”, dördünde “kırılgan”, altısında ise “az kırılgan” olarak niteleniyor.

Brezilya faizi 25 puan artırdı 

Brezilya Merkez Bankası politika faizini beklendiği gibi 25 baz puan artırarak yüzde10.50’den yüzde 10.75’e yükseltti. Reuters anketine katılan ekonomistler, bankanın politika faizini 25 baz puan artırmasını bekliyorlardı.

tablo1-025.jpgNot: Veriler farklı belirtilmemişse 2013 yılına aittir.
Rezerv karşılama oranı: Döviz rezervleri/(cari açık+kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç)
Rezerv karşılama oranı: 0.5’in altı (en kırılgan), 0.5-1.0 arası (kırılgan), 1.0-2.0 arası (az kırılgan, 2.0’ın üstü (en az kırılgan)
Cari hesap dengesi/GSYH: %-3’ün altı (en kırılgan), %-3’ten 0’a (kırılgan), 0’dan % 3’e (az kırılgan), %3’ün üstü (en az kırılgan)

REKLAM ALANI